MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Güvercin Dışındaki Kuşlar

 

10681- Şafii der ki: "Güvercin olmayan kuşlar için vurulduğu yerde kendi değeri kadar fidye vardır."

 

10682- İbn Abbas der ki: "Harem bölgesi güvercini gibi olan kuşu ihramlı kişinin vurması halinde değeri kadar fidye vardır."

 

10683- Kendisinden nakledilen başka bir rivayette ise: "Güvercinden daha küçük diğer kuşlarda değeri kadar fidye vardır" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/206).

 

10684- Abdullah b. Ebi Ammar bildiriyor: Muaz b. Cebel ve Ka'bu'I-Ahbar

gibi kişilerle Beytul-makdis'ten ihramlı olarak umre için geldik. Yolun bir yerinde Ka'b bir ateşte ısınırken bir çekirge sürüsü yanından geçti. Ka'b ihramlı olduğunu unutarak iki çekirge yakalayıp öldürdü. Sonra ihramlı olduğunu hatırlayınca onları attı. Medine'ye geldiğimizde beraber olduğumuz grup Hz. Ömer'in yanına girince ben de onlarla girdim. Ka'b iki çekirgeyle ilgili meseleyi Ömer'e anlatınca Ömer: "Kim bunu yaptı? Sakın sen olmayasın ey Ka'b!" dedi. Ka'b: "Evet ben yaptım" karşılığını verince, Ömer:

"Himyerliler çekirgeyi severler. Sen kendine ne ceza kestin?" diye sorunca, Ka'b: "İki dirhem" cevabını verdi. Ömer: "Çok iyi, iki dirhem yüz çekirgeden daha üstündür. Kendine kestiğin cezayı öde" dedi.(--- Şafii, Müsned (1/326) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5(206).

 

10685- Kasım b. Muhammed der ki: İbn Abbas'ın yanında otururken bir adam, ihramlıyken çekirgeyi öldürmenin hükmünü sordu. Bunun üzerine İbn Abbas: "Bir avuç çekirge öldürmemiş olsan da fidye olarak bir avuç yiyecek vardır" karşılığını verdi.

 

10686- Şafii der ki: "Bir avuç çekirge öldürmemiş olsan da fidye olarak bir avuç yiyecek vardır" lafzı ile: "Onun bir değeri vardır. Ancak sen sana daha fazla olduğunu söylememle birlikte bu şekilde ihtiyatlı olarak daha fazlasını ödersin" demek istemiştir.(--- Şafii, Müsned (1/326) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/206),

 

10687- Kasım bildiriyor: Bir adam İbn Abbas'a ihramlıyken çekirgeyi öldürmenin hükmünü sordu. Bunun üzerine İbn Abbas: "Bir avuç yiyecek tasadduk et" karşılığını verdi. Yine İbn Abbas: "Bir avuç çekirge öldürmemiş olsa da benim görüşüm budur" dedi.(--- Şafii, Müsned (1/325).

 

10688- Beyhaki der ki: "Bu, Müslim b. Halid'in lafzıdır. Bir önceki de Said b. Salim'in lafzıdır. Doğrusunu da Allah bilir."

 

10689- Şafii der ki: "Ata, kuşun avlanması konusunda bizden ayrı bir görüşe varmıştır. Ancak bizim görüşümüz anlattığımız gibi kendisinin görüşünden daha doğrudur. Doğrusunu da Allah bilir.''(--- Şafii, el-Ümm (2/197).

 

10690- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata: "Avlanan güvercin ve daha büyük bütün kuşlarda fidye olarak bir koyun vardır. Erkek ve dişi keklikte, bağırtlak kuşunda, çullukta, turnada, balıkçıl kuşunda, Habeş tavuğunda ve toy kuşu için kefaret olarak birer koyun vardır" dedi. Kendisine: "Gördüğüm kadarıyla avlar arasında toy kuşu kuşların en büyüğüdür. Onda koyun olması konusunda ihtilaf var mıdır?" dediğimde: "Avlanan kuşlarda güvercin ve daha büyüğünde kefaret olarak bir koyun vardır" karşılığını verdi.(--- Şafii, el-Ümm (2/197).

 

10691- Ata der ki: "Baykuşu görmüş değilim. Eğer güvercinlerden ise onun için de kefaret olarak bir koyun vardır."

 

10692- Şafii der ki: "Baykuş, güvercinlerin cinsinden değildir. Bu sebeple onun değeri kadar fidyesi vardır.''(--- Şafii, el-Ümm (2/198).

 

10693- Şafii der ki: Ata, kuşlar hakkında dediğini eğer o zamanlardaki kuşun değerinden dolayı demiş ise bizim dediğimize muvafıktır. Eğer bunu bir hüküm olarak dediyse o zaman Ömer, İbn Abbas ve başkasının çekirge hakkında dediğini kıyas sayarak kendisine muhalefet ederiz.

 

10694- Sonra Şafii bu konuda sözlerine devam ederek: "Onun dediklerinden ancak Kitab'a veya sünnete veya hadise muhalif olmayan şeyleri aldık" dedi.

 

10695- Sonra sözlerine devam ederek İbn Cüreyc'in şöyle anlattığını bildirdi: "Ata bana kuşları anlattı ve bu konuda açıklama yaparak: "Kuş için fidye olarak yarım dirhem vardır. Hüdhüd ise güvercinden küçük, kuştan büyüktür. Bu sebeple fidyesi bir dirhemdir. Bülbül de küçük bir kuştur" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (2/198).

 

10696- Şafii der ki: "Eğer Ata'ya göre kuş için yarım dirhem ve hüdhüd için bir dirhem fidye varsa biz bu görüşünü dikkate almıyoruz. Hüdhüdün büyüklük olarak güvercine daha yakın olmasından dolayı fidyesinin bir dirhemden fazla kılınması gerekirdi." İbn Cüreyc der ki: Ata: "Yarasa kuştan daha büyük, hüdhüdden ise daha küçüktür. Bu sebeple fidyesi dirhemin üçte ikisidir" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (2/198).

 

10697 - Beyhaki der ki: "Şafii, hüdhüd ve yarasanın fidyesinin olmadığını söylemiştir. Çünkü onlar yenilen kuşlardan değildir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Harem Bölgesindeki Çekirgeler(i Avlamak)