MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Medine'nin ve Başka Yerlerin Haramlığı

 

10605- Şafii der ki: "Mekke'nin dışında bir beldede av öldürmenin veya ağaç kesmenin bir cezası yoktur. Ancak biz Medine'de ve TElif'in yakınlarında olan Vec'de av öldürmeyi veya ağaç kesmeyi kerih görmekteyiz. Onlar Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buraları haram bölge kıldığını söylemektedir. Biz de Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haram bölge kıldığı bir yerde ağaç kesmeyi kerih görmekteyiz. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Baki'yi haram bölge kıldığı konusunda hiçbir şüphe yoktur. Ancak burada av yapılmasını kerih görmemekteyiz."

 

10606- Ebu Hassan bildiriyor: Hz. Ali: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana has insanların kendisinden duymadığı bir sözü ve vasiyeti olmadı. Ancak kılıcımın kınında bulunan sahife bunun dışındadır" dedi. Sahifeyi açtığımızda içinde şöyle yazılıydı: "Hz. İbrahım Mekke'yi haram kılarak onu kutsal yer ilan etti. Ben de Medine'nin iki taşlık arasını haram kılıp kutsal yer ilan ettim. Oranın yaş otu kesilemez, avı ürkütülemez, buluntu eşyaları sadece sahibini bulmak ve vermek için alınabilir. Orada hayvanlara yaprak silkmek maksadı dışında ağaçların yaprakları silkelenmeyecek ve savaşmak için silah taşınmayacak." Sonrasında ravi söz konusu hadisi zikretti.(--- Ebu Davud, hac (2035) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/201).

 

10607- İbrahım b. YeZid et-Teymi'nin, babası kanalıyla Hz. Ali'den bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Medine'nin, iyr'den Sevr'e kadar olan kısmı kutsaldır" buyurmuştur.(--- Müslim, hac (2/994).

 

10608- Medine'nin kutsallığı konusunda Sa'd b. Ebi Vakkas, Abdullah b. Zeyd, Ebu Hureyre, Ebu Said el-Hudri, Rafi' b. Hadic, Enes b. Malik, Sehl b. Huneyf, Cabir b. Abdillah ve Ubade b. es-Sam it, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayette bulunmuştur.

 

10609- Ayrıca bu bize Abdurrahman b. Avf'tan merfu olarak ta rivayet edilmiştir.

 

10610- Aynısı bize Ebu Eyyub el-Ensad ve Zeyd b. Sabit kanalıyla da rivayet edilmiştir.

 

10611- Harmele'nin kitabında Şafii isnadıyla der ki: Şurahbil dedi ki: Bizler daha çocuk iken Zeyd b. Sabifin bahçesine girdik ve kuş avlamak için kapanlar kurduk. Zeyd b. Sabit bizi oradan kovarak: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burada avlanmayı yasakladı" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/196-202).

 

10612- Başka bir kanalla bir öncekinin aynısı Süfyan'dan: "Ben bir kuş avlamıştım. Onu elimden alarak serbest bıraktı" lafzıyla rivayet edilmiştir.

 

10613- Bize bildirilene göre Sa'd b. Ebi Vakkas, AKik'teki köşküne gidince bir kölenin ağaç kestiğini gördü ve onu kendisinden aldı. Döndüğü zaman kölenin sahipleri gelip köleden aldıklarını geri vermesini isteyince: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana ganimet olarak bıraktığı şeyi geri vermekten Allah'a sığınırım" dedi ve onlara bir şey vermedi.

Müslim'in kitabında tahric olunmuştur.(--- Ahmed, Müsned (5/138) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/199).

 

10614- Beyhaki der ki: "Medine'nin haram bölge kılınması hakkında Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen sabit rivayetleri bırakan bazı kimseler bunu kendi görüşlerine göre yorumlayarak, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu Medine'nin (yeşil içinde) güzel kalması ve orada huzur bulunması açısından (atam denilen) yüksek binalarının (ya da kalelerinin) yıkılmasını yasakladığı gibi bunu da yasakladığını söylemiştir." Bir sonraki hadiste bu şöyle geçmektedir:

 

10615- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'nin (atam denilen) yüksek binalarının (ya da kalelerinin) yıkılmasını yasaklamış ve: ''Bunlar Medine'nin ziynetidir" buyurmuştur.

 

10616- Beyhaki der ki: Bize göre bu yasaklama haram konumundadır.

Haram olması dışında tenzihen mekruh olduğuna dair kesin bir delil gösterilinceye kadar bu böyledir.

 

10617- Bu konuda Ebu Umeyr'in Medine'de kuşu hapsetmesiyle ilgili hadisini ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesine ait yırtıcı hayvanla ilgili hadisi, sonra aşağıdaki hadisi buna delil göstermiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/203). --- Ahmed, Müsned (6/112,

 

10618- Seleme b. el-Ekva' der ki: Vahşi hayvan avlar ve etini Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hediye ederdim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zaman zaman ortadan kaybolduğumu görünce: "Ey Ebu Selemel Nerelere gitmektesin?" diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Av yeri artık bize uzak oldu. Bu sebeple Kanat'ın filan filan yerinde avlanmaktayım" dediğimde: "Akık'te avlansaydın, seni giderken uğurlar, gelirken de karşılardım. Zira ben Akık'i severim" buyurdu.

 

10619- Beyhaki der ki: Serçe ve vahşi hayvanı avlamakla ilgili hadisine dayanarak av hayvanını Harem'e sokup hapsetmek caizdir. Caiz olmayan onu Harem'de avlamaktır.

 

10620- Bu konuda hadis olarak delilimiz, serçe ve vahşi hayvanla ilgili hadis ile Hişam b. Urve'nin şu hadisidir: "Abdullah b. ez-Zübeyr Mekke'de dokuz yıl emirlik yaptı, bu sırada Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı gelirler ve toygar kuşu ile erkek keklikleri kafeslerde görürlerdi."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/203).

 

10621- Nuğayr (serçe) ve vahşi hayvana dair hadis, bunların haram bölgenin dışında avlandığı ve Medine'ye getirildiği yönünde yorumlanmaktadır.

 

10622- Musa b. Muhammed b. İbrahım'in hadisi zayıftır ve kendisi bunu rivayette tek kalmıştır. Yahya b. Main, Musa b. Muhammed'i zayıf görür ve: ''Hadisi yazılmaz" derdi. Başka hadis alimleri de kendisine mutabaat edilmeyecek münker hadislerini kabul etmemiştir. (--- İbn Main, tarih (2/596) ile el-mecruhin (2/241) ve Ukayli, ed-duafa (4/169) ile mizan (4/218).

 

10623- Hadis ilmi(nde bilgili olduğu) iddiasında bulunan hiç kimse Medine'nin haram bölge olması hakkındaki sabit hadisler karşısında bu zayıf hadisi delil gösteremez.

 

10624- Seleme'nin avlandığı yerin Medine'nin haram bölgesi dışında olması konusundaki hadis ile Sa'd b. Ebi Vakkas'ın bir kölenin Medine'nin haram bölgesinde ağaç kesmesini görmesi hadisi birbirlerine muhalif değildir. Eğer muhalif olsalardı Sa'd'ın hadisinin sahıh olmasından ve ravilerinin güvenilir olmasından dolayı, Seleme'nin de ravilerinin zayıf olmasından dolayı Sa'd'ın hadisi ile hüküm kılınırdı."

 

10625- Sa'd'ın hadisine dayanarak Medine ağaçlarını kesen veya Medine'de av yapan kişinin elde ettiğini ondan almanın mubah olduğunu söyleyenler bunun masiyet karşılığında cezaların mal ile ödenmesi zamanında olduğunu, sonra da bir huccet göstermeden bunun neshedildiğini söylemektedir. Sa'd'ın hadisi hakkında böyle diyen kişiden bu konuda delil göstermesini isteriz. Zira: "Mekke'de haram bölgede avlanmak masiyettir. Cezası da mal ile ödenmek üzere vaciptir" denilmektedir. Burada dediği gibi neshedilen bir şey yoktur. Ancak neshedildiğini söyleyenlere göre Medine'de ağaç kesmek ve avlanmak kesinlikle masiyet değildir. O zaman masiyet olmayan bir şeyde nasılolur da ceza uygulanır?

 

10626- Bu kişi Medine'nin haram bölge olduğu konusunda sahıh olan hadisleri rivayet edip bunun gibi huccet sayılmayacak hadisleri rivayet etmeseydi daha uygun olurdu. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İbrahim, Mekke'yi haram bölge ilan etti. Ben de Medine'yi haram bölge ilan ediyorum" buyurduğu nakledilmektedir. Sonra bu kişi Medine'nin haramlığının Mekke'nin haramlılığı gibi olmadığını bunun sadece bir benzetme olduğunu söylemekte ve haram olduğu konusunda bir rivayet göstermemektedir. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haram olduğu yönündeki buyruğunu, bu konudaki kesin hükmünü ve bunu Hz. İbrahım'in Mekke'yi haram bölge kılmasına benzetmesini hiçbir huccet göstermeden yok saymaktadır ve bu şekilde kendiyle çeliştiğinin farkında değildir.

 

10627- Hz. Ali'den: "(Medine'nin) İyr'den Sevr'e kadar olan kısmı kutsaldır" şeklinde rivayet edilen hadis hakkında Ebu Ubeyd şöyle demiştir: "Medine halkı, Medine'de Sevr dağı diye bir dağ bilmemektedir. Zira Sevr dağı Mekke'dedir. Hadisin aslı ise: ''iyr'den Uhud'a kadar olan kısmı kutsaldır'' şeklindedir."

 

10628- Beyhaki der ki: Bana ulaştığına göre Ebu Ubeyd "Kittıbu'l-Cebel" adlı eserinde: "Bana bildirilene göre Medine'de kendisine ''Sevr'' denilen bir dağ vardır" demiştir.

 

10629- Zübeyr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Mekke'ye gitmek için Liyye vadisinden geldik. Arabistan kirazı ağacının yanına vardığımızda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o ağacın hizasındaki el-Kamu'lEsved denilen dağın kenarında durdu ve gözünü Nahib isimli vadiye çevirdi. İnsanların hepsi kendisine bakınca da: ''Bilin ki; Vecc'in avı ve ağacı(nı kesmek) haramdır" buyurdu. Bu, Taif'ten inip Sakıf kabilesini kuşatmadan önce vaki olmuştur.(--- Ahmed, Müsned (1 /l65), Ebu Divud, menasik (2032) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/200).

 

10630- Aynısı Cabir b. Abdillah'tan merfu ve mevkuf olarak: ''Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruluk ilan ettiği yerlerdeki ağaçlara vurulamaz ve onlar kesilemez. Ancak hafif ve yumuşak bir vuruşla vurulabilir'' şeklinde rivayet edilmiştir.(--- Ebu Divud, menasik (2039).

 

10631- Bize bildirilene göre bazen Ömer b. el-Hattab (gün ortasında, güneşten korunmak için giysisini başının üzerine koymuş bir şekilde) gelip ağaçların kesilmemesi ve yapraklarının silkilmemesi için kontrol ederdi. (Ravi der ki) Dedem Muhammed b. Ziyad'a da: "Ağaç keseni veya yapraklarını silkeleyeni görürsen baltasını ve ipini al" dedi. Dedem: "Ridasını alayım mı?" diye sorunca ise: "Hayır" cevabını verdi.(--- Abdurrezzak, Musannef (9/263).

 

10632- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Naki'yi atlar için koruluk ilan etmiştir.(--- Ahmed, Müsned (2/SS, lS7).

 

10633- Zühri kanalıyla aynısı rivayet edilmiştir.(--- Beyhakl, es-Sünenü'l-kübra (S/20l).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Haram Bölgede Hayvan Otlatmak