MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Avın Kefaretini Ödemekte Tercih

 

10551- İbn Cüreyc der ki: Ata: "Ka'be'ye varacak bir kurbanlık olmak üzere öldürdüğü hayvanın dengi bir ceza vardır ki"[Maide, 95] buyruğunu açıklarken şöyle dedi: "İhramda olan kişi bir deve kuşu öldürürse ve durumu müsait ise bir deve keser veya ona denk olmak üzere yemek dağıtır. Yani bu ikisinden dilediğini yapar. Zira Yüce Allah: "Veya bir ceza vardır''[Maide, 95] buyurmaktadır. Yani Kur'an'da: "Veya, veya" diye geçen her şeyin sahibi muhayyerdir." Ona: "Peki, kişi yemek yedirebiliyorsa öldürdüğü şeye denk bir kurban kesemez mi?" dediğimde: "Allah'ın bu konuda ruhsat vermesi, kişinin yanında yiyeceğin bulunup da devenin parasının bulunamayabilir olması sebebiyledir" karşılığını verdi.(--- Şafii, el-Ümm (2/188).

 

10552- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Amr b. DInar; "Fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi ya da kurban kesmesi gerekir"[Bakara, 196] buyruğunu: "Kişi bunlardan dilediğini yapar" şeklinde açıklamıştır.

 

10553- Yine Amr b. DInar: "Kur'an'da: "Veya, veya" diye geçen her şeyin sahibi muhayyerdir" demiştir. İbn Cüreyc der ki: "Sadece: "Allah ve Peygamber'iyle savaşanların ve yeryüzünde bozgunculuğa uğraşanların cezası''[Maide, 33] buyruğunda muhayyerlik yoktur.(--- Şafii, el-Ümm (2/188).

 

10554- Şafii der ki: "İbn Cüreyc ve başkasının, Allah ve Peygamber'İyle savaşanla ilgili dediklerine katılıyorum."(--- Şafii, el-Ümm (2/188).

 

10555- Rabi der ki: Şafii'ye: "Bu konuda: ''Muhayyerlik yoktur'' diyen oldu mu?" dediğimde şu karşılığı verdi: Evet, Said'in, İbn Cüreyc kanalıyla bildirdiğine göre Hasan b. Müslim şöyle demiştir: "Her kim fidye olarak koyun kesmeyi gerektirecek bir şeyavlarsa ki Yüce Allah bu konuda: ''Öldürdüğü hayvanın dengi bir ceza vardır''[Maide, 95] buyurmaktadır. ''Veya o nispette fakirleri doyurmaktır''[Maide, 95] buyruğunda öldürülmesi halinde kurban gerektirmeyecek şeyler kastedilmektedir. Yani kuşun öldürülmesi halinde fidye olarak kurban gerekmemektedir. ''Yahut onun dengi oruç tutmaktır''[Maide, 95] buyruğunda da deve kuşunun dengi, normal bir kuşun dengi gibi şeyler kastedilmektedir." İbn Cüreyc der ki: Bunu Ata'ya zikrettiğimde:

"Kur'an'da: ''Veya, veya'' diye geçen her şeyin sahibi muhayyerdir" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (2/188).

 

10556- Şafii der ki: "Ben de Ata'nın dediği görüşteyim."

 

10557- Said b. Salim bildiriyor: İbn Cüreyc, Ata'ya: "Yüce Allah'ın: ''Yahut onun dengi oruç tutmaktır''[Maide, 95] buyruğu ile ne kastedilmektedir?" diye sorunca: "Eğer fidye olarak bir koyun veya daha yukarısı kurban gerektirecek bir şey öldürürse koyun yiyecek olarak hesaplanır ve her müd için bir gün oruç tutulur" karşılığını verdi.(--- Şafii, el-Ümm (2/188)

 

10558- Şafii der ki: "Bu konuda durum Ata'nın dediği gibidir ve ben de bu görüşteyim. Eğer kişi kurban kesmesi gereken bir şey öldürürse ve oruç tutacaksa bu şekilde hesaplanır. Yani her müd yiyeceğin yerine bir gün oruç tutulur. Eğer değeri bir müdden fazla ve iki müdden daha az olan bir şey öldürürse iki gün oruç tutar. Bu şekilde her müd için bir gün oruç tutulur.''

Müslimı İbn Cüreyc kanalıyla Ata'dan bu manada rivayet etmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (2/188). Müdd ile yaklaşık 0.7 litre miktarında tahıl vb. ölçülebilir yiyecek maddesi kasdedilmektedir.

 

10559- Şafii der ki: Said'inı İbn Cüreyc kanalıyla bildirdiğine göre Mücahid: "Her iki müd için bir gün oruç tutulur" derdi.(--- Şafii, el-Ümm (2/185).

 

10560- Şafii bu konuda Ata'nın dediğinin aynısını söylemiştir. Ramazan ayında ilişkiye giren kişi hakkındaki hadisi de buna delil göstermiştir. Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama altmış kişiye tasadduk etmesini emrettiği zembilde on beş sa' hurma vardı.

 

10561- Şafii der ki: "Bilindiği kadarıyla zembil her dört tanesi bir vesak gelecek şekilde on beş sa' olarak yapılırdı." Sonrasında Şafii bu konuda açıklamalarda bulundu.(--- Şafii, el-Ümm (2/186).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Avın Fidyesi Nerede Ödenir?