MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Haccı Bozan Şeyler

 

10335- Şafii der ki: Hac yapan, Akabe cemrelerini atmadan veya tavaf yapmadan hanımıyla cinsel ilişkiye girerse, haccı bozulmamış gibi devam eder ve ertesi yıl tekrar hac yapıp bir deve ya da sığır kurban eder.(--- Şafii, el-Ümm (2/218).

 

10336- Ertesi yıl; hanımıyla cinsel ilişkiye girdiği yere gelince hanımından ayrılmasını ve haclarını tamamlayıncaya kadar bir araya gelmemelerini daha uygun görürüm. Ancak ayrılmazlarsa fidye ödemeleri veya haclarını iade etmeleri gerekmez.

 

10337- Şafii der ki: "Haccını bozan kişinin kendisi ve hanımı adına bir deve ya da sığır kesmesi gerekir. Hanımını ister zorlamış olsun, ister rızasıyla olsun durum değişmez. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından gelen görüşlerin tamamı bu yöndedir. Sahabeden hiç biri her biri için ayrı deve ya da sığır kurban edilmesi gerektiğini söylememiştir."

 

10338- Beyhaki der ki: Ata'nın bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, hac için ihrama girmişken ihramlı olan hanımıyla ilişkiye giren kişiyle ilgili olarak şöyle dedi: "Haclarını ifa ederler ve gelecek yıl ihrama girdikleri yerden tekrar ihrama girerler ve haclarını yapana kadar ayrı kalırlar."(--- Malik, hac (151) ve Beyhakl, es-Sünenu'l-Kübra (5/167).

 

10339- Ata der ki: "Eğer kadının rızasıyla veya zorlayarak ilişki kurmuşlarsa, bir deve ya da sığır kesmeleri gerekir.''(--- Beyhakl, es-Sünenu'l-Kübra (5/167).

 

10340- Mücahid bunu Hz. Ömer'den şu şekilde nakletmiştir: "Bu kişiler haclarını tamamlarlar. Ancak kabulolup olmadığını Allah bilir. Sonra birbirlerine helal olurlar, ertesi yıl da tekrar hac yapıp kurban keserler ve ilişki kurdukları yerde ayrılırlar."

 

10341- Malik b. Enes'e ulaştığına göre; Ömer b. el-Hattab, Ali b. Ebi Talib ve Ebu Hureyre'ye, hac için ihrama girmişken hanımıyla ilişkiye girenin durumu sorulunca şöyle cevap verdiler: "Haclarına devam edip tamamlarlar, ertesi yıl da tekrar hac yapıp kurban kesmeleri gerekir." Hz. Ali de: "Ertesi yıl hac için ihrama girince, haclarını tamamlayıncaya kadar birbirlerinden ayrı kalırlar" demiştir,(--- Malik, hac (1/381-382).

 

10342- Amr b. Şuayb'ın babası kanalıyla bildirdiğine göre bir adam Abdullah b. Amr'a gelerek hanımıyla ilişki kuran ihramlının durumunu sorunca, Abdullah b. Amr, İbn Ömer'i işaret ederek: "Git ona sor" dedi. Şuayb der ki: Adam İbn Ömer'i tanımadığı için ben de onunla gittim ve Adam İbn Ömer'e soruyu sordu. İbn Ömer: "Haccın bozulmuştur" deyince, adam: "Ne yapmam gerekir?" diye sorunca İbn Ömer: "İnsanlarla beraber git ve onlar gibi yap. Gelecek yıl da tekrar hac yapıp kurban kes" cevabını verdi. Adam benimle beraber Abdullah b. Amr'a dönüp söylenenleri aktarınca:

"İbn Abbas'a git ve ona sor" dedi. Şuayb der ki: "Ben de onunla beraber gittim ve adam İbn Abbas'a sordu. İbn Abbas, İbn Ömer gibi cevap verince, adam benimle beraber Abdullah b. Amr'a dönüp İbn Abbas'ın söylediklerini aktardı. Sonra: "Sen ne diyorsun?" dedi. İbn Amr: "Benim de görüşüm onlar gibidir" dedi.(--- Beyhakl, es-Sünenu'l-Kübra (5/167-168),

 

10343- Bu hadis, Şuayb'ın, dedesi Abdullah b. Amr'dan, İbn Ömer'den ve İbn Abbas'tan hadis dinlediğini gösterir.

 

10344- Ebu Bişr der ki: Benu Abdiddar'dan bir adam anlatıyor: Bir adam Abdullah b. Abbas'a gelerek hanımıyla ilişkiye giren ihramlının durumunu sorunca: "Haclarını tamamlarlar ve ertesi yıl tekrar hac yaparlar. İlişki kurdukları yere geldikleri zaman da (haccı bitirinceye kadar) birbirlerinden ayrılırlar ve her biri bir kurban keser -veya- kurban keserler" cevabını verdi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/168).

 

10345- Ebu Bişr der ki: "Bunu Said b. Cübeyr'e anlattığımda: "İbn Abbas de böyle derdi" karşılığını verdi.

 

10346- Beyhaki der ki: Hadis bu şekilde şüpheyle -veya- kurban keserler" ibaresi kullanılarak nakledilmiştir. İbnu'l-Münzir ise bunu İbn Abbas'tan: "Her biri bir kurban keser" şeklinde nakletmiştir.

 

10347- Ebu't-Tufeyl'in bildirdiğine göre İbn Abbas şöyle dedi: "Haccınızı tamamlayın ve memleketinize dönün. Gelecek yıl hac için gelin ve ihrama girince ayrılın, haccı yapıp kurbanlarınıZl kesmeden bir araya gelmeyin."

 

10348- Ebu't-Tufeyl'den olan başka bir rivayette ise: "Sonra daha önce ihrama girdiğiniz yerde ihrama girin" ibaresi vardır.

 

10349- İbnu'I-Müseyyeb'den nakledildiğine göre bu kişiler haclarına devam ederler ve bitirince ülkelerine dönerler. Ertesi yıl hac mevsimine yetişirlerse tekrar hac yapıp kurban kesmeleri gerekir. İhrama da haclarını bozdukları yerden girerler ve haclarını tamamlamadan bir araya gelmezler.

 

10350- Ebu'ş-Şa'sa ise şöyle demiştir: "Haclarını tamamlarlar ve ertesi yıl hac yaparlar. Maddi durumları varsa da kurban keserler."

 

10351- İbnu'l-Münzir'in bildirdiğine göre İbn Abbas: "Bir deve keserler" demiştir. İkrime'nin İbn Abbas'tan olan rivayeti de aynı şekildedir.

 

10352- Mücahid'in bildirdiğine göre İbn Abbas: "İlişki kurdukları takdirde her birinin bir deve ya da sığır kurban etmesi gerekir" demiştir.

 

10353- Ata'nın, İbn Abbas'tan olan rivayeti ise: "Bir deve kesmeleri yeterlidir" demiştir.

 

10354- Said b. Cübeyr'in İbn Abbas'tan olan rivayeti: "Eğer o (kadın) da sana yardımcı olduysa her birinizin güzel bir dişi deve kesmesi gerekir. Eğer yardımcı olmamışsa senin güzel bir dişi deve kesmen gerekir" şeklindedir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/168).

 

10355- Şafii der ki: "İlişki dışında hanımından faydalanan kişinin bir koyun kesmesi yeterlidir ve haccı bozulmaz.''(--- ŞafIi, el-Ümm (2/218).

 

10356- Beyhaki der ki: "Hz. Ali ile İbn Abbas'tan; öpmekten dolayı bir koyun kurban edileceği nakledilmiştir.''(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra 82/218).

 

10357- İbn Abbas bu durumdaki kişinin haccını tamamlayacağını söylemiştir.

 

10358- Şafii der ki: "Haccını bozan deve bulamazsa, bir sığır keser, sığır bulamazsa, yedi koyun keser. Eğer bunlardan hiç birine gücü yetmezse, devenin değeri Mekke'de tayin edilir, paranın değeri yemekte ölçülür ve bu kişi yemek yedirir. Eğer yemek yedirecek gücü de yoksa her müd için bir gün oruç tutar.''(--- Şafii, el-Ümm (2/218).

 

10359- Şafii, kıran haccına niyet eden ihramlının fidye gerektiren bir şey yapması durumunda, imkanı olduğu takdirde kurbandan başka fidye ödeyemeyeceğini söylemiştir. Şafii, ihramlının yapmaması gerekirken yaptığı şeylerin fidyesi konusunda av hayvanı öldürmek ve saçları tıraş etmeyi kıyas göstererek, kurban veya başka fidye ödemesinde bunu ölçü almıştır.(--- Şafii, el-Ümm (2/218).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Eziyet Veren Şeyleri Yok Etmenin Fidyesi