MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Haccın Farz Olmasının Şartları

 

9159- Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle dedi: Hac yapmayıp yürümeye gücü yetenin yürüyerek hac yapmasını müstehab görürüm, ancak bu vacip değildir. Çünkü Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hacca yol bulmak azık ve bineğe sahip olmaktır" buyurduğu nakledilmiştir.

 

9160- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii şöyle dedi: "Kişinin gücü yetse de yürüyerek hac yapmasının vacip olmadığına dair Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayetler vardır. Ancak bunların bazısının isnadı munkatıdır. Bazısı ise ilim ehli tarafından sabit görülmemiştir."(--- Tirmizi, hac (813) ve İbn Mace, hac (2896),

 

9161- Şafii, sabit (sahih) görülmeyen rivayetlerden şunu kasdetmiştir: Muhammed b. Abbad b. Cafer der ki: Abdullah b. Ömer'in yanında oturduğumuzda şöyle dediğini işittim: Bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hac nedir?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Üstü başı perişan olacak şekilde onu eda edendir" buyurdu. Başka bir adam kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi hac daha üstündür?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Telbiyesi yüksek sesle getirilen ve kurban da kesilen hacdır" buyurdu. Başka bir adam kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Ayette ifade edilen yol bulmadan (sebil) kasıt nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Azık ve binektir" buyurdu.(--- Tirmizi, hac (813) ve İbn Mace, hac (2896).

 

9162- Beyhaki der ki: "ilim ehlinden bazıları bu hadisin İbrahım b. Yezid el-Huzi'den rivayet edilmesi ve Yahya b. Main ve başkalarının onu zayıf görmesi sebebiyle, hadisin sabit olduğunu kabul etmemişlerdir."

 

9163- Hadis, zayıf olan başka yollarla da nakledilmiştir.

 

9164- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hacca yol bulmak azık ve bineğe sahip olmaktır" buyurdu.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/330, 331).

 

9165- Şafii'nin Hasan'dan bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacca yol bulmak (sebil) sorulunca: "Azık ve bineğe sahip olmaktır" buyurdu.

 

9166- Şafii der ki: "Hadisin isnadı kopuktur. Bu hadis, "Sevri - Yunus Hasan - annesi" kanalıyla Hz. Aişe'den mevsul olarak ta nakledilmiştir; ancak mahfuz değildir."

 

9167- Şafii, el-Kadim'de (isnadını vererek) der ki: İbn Abbas: "Hacca yol bulmak, hac yapma imkanı olup hacca engel bir durumun olmamasıdır" dedi.

 

9168- Aynı manada bir hadis başka bir yolla İbn Abbas'tan, yine İkrime kanalıyla İbn Abbas'tan, Ömer b. el-Hattab'ın da dediği gibi: "Hacca yol bulmak, azık ve bineğe sahip olmaktır" şeklinde nakledilmiştir.

 

9169- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hacca niyetlenen kişi, bunu en kısa zamanda lfa etsin" buyurmuştur. Başka bir rivayette ise: "Zira kişi ne zaman hasta düşer, ne zaman işi çıkar bilemez" buyurmuştur. (--- Ahmed, Müsned (1/225) ve Ebu Davud, hac (1732).

 

9170- Başka bir rivayette: "Zira hasta düşebilir, bineği kaybolabilir veya işi çıkabilir" buyurmuştur.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/340).

 

9171- Aynı zamanda bu hadis İbn Abbas vasıtasıyla Fadl b. Abbas'tan veya ikisinden birinden nakledilmiştir.(--- İbn Mace, hac (2883).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hac İçin Borçlanmak