MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ORUÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İtikaf ve Kadir Gecesi

 

9066- Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önceleri Ramazan ayının ortasındaki on günü itikafta geçirirdi. Yine bir yıl bu şekilde itikafa girdi. Sabahında itikaftan çıkacağı yirmi birinci günün gecesinde: "Benimle birlikte itikafa girenler son on günü de itikafta geçirsinler. Bu gecenin (Kadir gecesinin) hangi günde olduğunu gördüm) ama bana unutturuldu. Bu gecenin sabahında suyun ve çamurun içinde secde ettiğimi gördüm. Bu geceyi Ramazan ayının son on günü içindeki tekli günlerde arayın'' buyurdu.

O gece de yağmur yağdı. Mescid'in tavanı da hurma dallarından olduğu için yağmur suyu Mescid'in içine sızdı. Yirmi birinci gecenİn sabahında kıldırdığı bu namazı bitirip de yüzünü bize döndükten sonra Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüne baktığımda atnı ile burnunda su ve çamur izlerini gördüm.

Buhari, Sahih'de Malik kanalıyla ve Müslim ise başka bir yolla İbnu'lHad'dan tahric etmiştir.(--- Buhari, fadail leyletil-kadr (2016) ve Müslim, savm (213/1167).

 

9067- ŞafiI el-Kadim'de şöyle demiştir: "Kadir gecesi (Ramazan ayının) son on gününde aranır. Ancak bu konuda güçlü hadislerin yirmi birinci gecede veya yirmi üçüncü gecede aranması yönünde olduğunu gördüm. Ancak on yedinci gecede, yirmi dördüncü gecede ve yirmi yedinci gecede olduğu yönünde de rivayetler nakledilmiştir."

 

9068- Sonra ŞafiI, Ebu Said'in hadisini zikrederek şöyle dedi: Ömer b. Ubeydillah'ın azatlısı Ebu'n-Nadr der ki: "Abdullah b. Uneys: ''Ey Allah'ın Resulü! Benim evim Mescid'e uzak bir yerde. Bana bir gece söyle de o gece (Kadir gecesi için) Mescid'e geleyim'' dediğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayının yirmi üçüncü gecesinde gel'' buyurdu.''(--- Müslim, savm (218/1168).

 

9069- Abdullah b. Uneys'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kadir gecesinin hangi günde olduğu bana gösterildi, ancak unutturuldu" buyurmuştur. Sonrasında ravi söz konusu hadisi Ebu Said'in rivayeti yönünde zikretmiştir. Ancak rivayetinde: ''Yirmi üçüncü gece" lafzını kullanmıştır.

Müslim, Sahih'de rivayet etmiştir. Malik'in, Ebu'n-Nadr kanalıyla olan rivayeti ise mürseldir. Aynısı bize "Abdurrahman b. Ka'b b. Malik Abdullah b. Uneys" ve İbn Abdillah b. Uneys kanalıyla babasından nakledilmiştir. (--- Müslim, savm (218/1168).

 

9070- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini Ramazan ayının on yedinci, yirmi birinci ve yirmi üçüncü gecelerinde arayın" buyurdu ve başka da bir şey demedi.

 

9071- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini (Ramazan ayında) son yedigün içinde arayın" buyurmuştur.(--- Müslim, savm (206).

 

9072- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bazı adamlar rüyalarında Kadir gecesinin Ramazan ayının son yedi günü içinde olduğunu görünce, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu konuda rüyalarınızın son yedi gün içinde olduğuna dair tevafuk ettiğini görüyorum. Onun için onu son yedi günün içinde arayın" buyurdu. ilk hadisi Müslim, Malik kanalıyla ve ikinci hadisi ise Buhari ve Müslim, yine Malik kanalıyla tahric etmişlerdir.(--- Buhari, fadailleyletil-kadr (2015) ve Müslim, savm (205/1165).

 

9073- Salim b. Abdillah, babasından bildirir: Adamın biri rüyasında Kadir gecesini gördü ve: "Filan gecede olduğunu gördüm" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rüyalarınızın (Kadir gecesinin) son on gün içinde olduğu yönünde tevafuk ettiğini görüyorum. Onun için bu geceyi son on günün'' veya: ''son yedi günün tekli gecelerinde arayın'' buyurdu. Buradaki şüphe, Süfyan'a aittir.

Müslim, Süfyan kanalıyla: ''Veya son yedi günün'' ifadesini kullanmaksızın rivayet etmiştir.(--- Müslim, savm (205/1165).

 

9074- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ayında yanımıza çıkıp şöyle buyurdu: ''Kadir gecesinin hangi günde olduğu bana gösterildi (ve size söylemek üzere de çıkmıştım). Ancak (yanlarında şeytan da bulunan) iki kişi gelip çekişince hangi gece olduğunu unuttum. Siz onu dokuzuncu, yedinci ve beşinci gecelerde arayın.''(--- Malik, itikaf (1/320).

 

9075- Ubade b. es-Samİt bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kadir gecesının hangi günde olduğunu bize bildirmek üzere çıktı. (Müslümanlardan) iki kişi bir konuda çekişince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben size Kadir gecesinin hangi günde olduğunu bildirmek için çıkmıştım. Ama filan kişi ile falan kişi çekiştiği için bu bilgi benden alındı. Belki de böylesi sizin için daha hayırlıdır. Siz onu Ramazan ayının son on günün beşinci, yedinci ve dokuzuncu günlerinde arayın. ''

Buhari, Sahih)de Humeyd kanalıyla rivayet etmiştir.

 

9076-9077- İkrime'nin İbn Abbas'dan bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Siz onu (Ramazan ayının) son on günün dokuzuncu) yedinci ve beşinci günlerinde arayın'' buyurmuştur.

 

9078- Buhari, Musa kanalıyla rivayet etmiştir. Abdulvehhab bunu Eyyub ve Halid kanalıyla İkrime'den, o da İbn Abbas'tan: ''Yirmi dördüncü günde arayın'' şeklinde rivayet ederek ona mutabaat etmiştir.

 

9079- Zir b. Hubeyş der ki: Ubey b. Ka'b'a: "Kardeşin İbn Mes'ud, bir yılın tüm gecelerini tamamıyla ihya eden kişinin ancak Kadir gecesine rastlayabileceğini söylüyor" dediğimde: "Allah ona merhamet etsin! İnsanların buna bel bağlamamaları için böyle demiştir. Oysa bu gecenin Ramazan ayında, bu ayın son on günü içinde ve yirmi yedinci gecede olduğunu o da biliyor" karşılığını verdi. Sonra Ubey, Kadir gecesinin yirmi yedinci gece olduğuna dair yemin etti. Ona: "Ey Ebu'I-Münzir! Bunu nereden biliyorsun?" diye sorduğumuzda: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bildirdiği alamete dayanarak biliyorum. Zira bu gecenin sabahında güneş parlak olmayan bir ışıkla doğar" dedi.

Müslim, Sahih'de Süfyan kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Müslim, savm (220).

 

9080- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İman ederek ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini ihya eden kişinin geçmiş günahları bağışlanır'' buyurmuştur.

Buhari, Sahih'de Ali kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İtikaf