MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ORUÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Gününü Oruçlu Geçirmek

 

9039- Muhammed b. Abbad b. Cafer der ki: Kabe'yi tavaf eden Cabir b. Abdillah'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü oruç tutmayı yasakladı mı?" diye sorduğumda: "Kabe'nin Rabbine andolsun ki evet!" karşılığını verdi.(--- Buhari, savm (1984) ve Müslim, savm (146/1143).

 

9040- Muhammed b. Abbad der ki: Kabe'yi tavaf eden Cabir b. Abdillah'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü oruç tutmayı yasakladığını işitin mi?" dediğimde: "Kabe'nin Rabbine andolsun ki evet!" karşılığını verdi.

Buhari ve Müslim, Sahih'de ibn Cüreyc kanalıyla rivayet etmişlerdir.

 

9041- Buhari der ki: Ebu Asım'dan başkası rivayetinde: "Sadece Cuma gününü oruçlu geçirmeyi yasakladı" ziyadesinde bulunmuştur.

 

9042- Beyhaki der ki: Bu eklemeyi Yahya b. Said el-Kattan, İbn Cüreyc'ten olan rivayetinde zikretmiştir. Ebu Salih ve başkasının Ebu Hureyre kanalıyla gelen rivayetinde ise bu ziyade zikredilmiştir.

 

9043-9044- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir önceki günü oruçlu geçirmedikten sonra veya bir sonraki günde de oruç tutacak olmadıktan sonra sadece Cuma günü oruç tutmayın."

Müslim, Sahih'de Yahya kanalıyla Ebu Muaviye'den ve Buhari ile Müslim, Hafs b. Giyas kanalıyla A'meş'ten tahric etmişlerdir.(--- Müslimı savm (147/1144).

 

9045- Buhari bunu Cuveyriye binti'l-Haris kanalıyla aynı mana ile şöyle rivayet etmiştir: Bir Cuma günü oruçluydum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girince: ''Dün oruç tuttun mu?" diye sordu. "Hayır" dediğimde: ''Peki, yarın oruç tutacak mısın?" diye sordu. Yine: "Hayır" dediğimde: ''O zaman şimdi orucunu boz" buyurdu.(--- Ebu Divud, savm (2/321) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/302).

 

9046- Abdullah b. Amr el-Karı der ki: Eba Hureyre'nin: "Cuma gününü oruçlu geçirmeyi ben yasaklamadım. Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki bunu Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladı" dediğini işittim.

 

9047- Beyhaki der ki: "Şafii bu hadisi mutlak yasaklama olarak işitmiş ve bu sebeple kişinin bu günde oruç tutması, Cuma namazını kılamayışına sebep olacaksa tutulmaması görüşüne varmıştır. Çünkü oruçsuz olsaydı onu eda edecekti."

 

9048- Bu konudaki hucceti Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Şaban ayını oruçlu geçirmesini Hz. Aişe'nin zikretmiş olmasıdır. Zira bir ayı oruçlu geçiren kişi (ay içindeki) Cuma günlerini de oruçlu geçirmiş olur. Eğer bu yasaklama sadece Cuma günlerini oruçlu geçirmek yönünde ise o zaman kişinin: "Eğer başka gün ile birlikte tutulması caiz ise tek olarak da tutulması caizdir" demesi dışında Hz. Aişe'nin bu konudaki hadisi huccet sayılmaz. Bu konuda sünnete uymak en uygun olanıdır. Doğruya Allah'ın sayesinde ulaşılır.

 

9049- Haris'in bildirdiğine göre Hz. Ali, Cuma gününü oruçlu geçirmeyi kerih görürdü.

Şafii bu hadisi, Hz. Ali'nin aksine görüş bildirenlerin bu görüşünü çürütmek için zikretmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (7/189).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Orucun Fazileti