MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ORUÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Oruç Tutulması Yasak Olan Günler

 

9007- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kurban bayramı günü ile Ramazan bayramı günü olmak üzere iki günde oruç tutulmasını yasakladı."

Buhari ve Müslim, Sahih'de Malik kanalıyla rivayet etmişlerdir.(--- Müslim, savm (139/1138).

 

9008- İbn Ezher'in azatlısı Ebu Ubeyd der ki: Bayram namazını Ömer'in arkasında kıldım. Hz. Ömer bayram namazını hutbeden önce kıldırdıktan sonra verdiği hutbede şöyle dedi: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki günde oruç tutmayı yasaktadı. Bunlardan biri orucun bittiği Ramazan bayramı günüdür. Diğeri ise kestiğiniz kurbanlıklarının etinden yediğiniz gündür."

Müslim, Sahih'de Abdulcebbar kanalıyla İbn Uyeyne'den ve Buhari ile Müslim, Malik kanalıyla rivayet etmişlerdir. Daha önce de İki Bayram Namazı konusunda zikredilmişti. (--- Buhari, savm (1990) ve Müslimı savm (138/1137).

 

9009- Nubeyşe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Size kurbanlıklarınızın hepinize yetmesi için etinden üç günden fazla yemeyi yasaklamıştık. Onlardan yiyin ve sonrası için de saklayın. Bilmiş olun ki bu günler yeme ve içme günleridir. ''(--- Müslim, savm (144/1141).

 

9010- Halid der ki: Ebu'l-Melih ile karşılaştım ve (bu hadisi) kendisine sordum. Bunun üzerine bana bu hadisi zikredip Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Teşrik günleri, yeme, içme ve Allah'ı zikretme günüdür'' buyurduğunu söyledi.

Müslim, Sahih'de ibn Numeyr kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Müslimı savm (144/1141).

 

9011- Amr b. Süleym'in bildirdiğine göre annesi şöyle demiştir: Biz Mina'da iken Ali b. Ebi Talib'in bir deve üzerinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu günler yeme ve içme günleridir. Hiç kimse bu günleri oruçlu geçirmesin'' buyurmaktadır" diye sesleniyordu. İnsanların arasında devesi üzerinde böyle sesleniyordu. Ebu Zekeriyya ve Ebu Bekr rivayetlerinde: "(Devesi üzerinde) onlara böyle sesleniyordu" demişlerdir. (--- Ahmed, Müsned (1/76).

 

9012- Yusuf b. Mes'ud b. el-Hakem el-Ensari ez-Zurakı, ninesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Mina'da bineği üzerinde birinin: "Ey insanlar! Bu günler yeme içme, karı-kocanın birbirleriyle birlikte olma ve Allah'ı zikretme günleridir" diye çağrı yaptığını işittim. "Bu kim?" diye sorduğumda: "Ali b. Ebi Talib" dediler.

 

9013- Ümmü Hani'nin azatlısı Ebu Murre bildiriyor: Abdullah b. Amr ile birlikte babası Amr b. el-As'ın yanına girdik. Amr sofra hazırlayıp: "Bl!yurun" diyerek bizi yemeğe davet eti. Abdullah: "Ben oruçluyum" karşılığını verince, Amr: "Bu günler (Teşrık günleri) Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize yemek yememizi emredip, oruç tutmamıZ! yasakladığı günlerdir" dedi.

9014- Malik der ki: "Bu günler de Teşrık günleriydi."(--- Hakim, Müstedrek (1/435).

 

9015- Ebu Murre bildiriyor: Abdullah b. Amr ile birlikte Kurban bayramının ilk günü veya ikinci günü babası Amr b. el-As'ın yanına girdik. Amr sofra hazırlayınca Abdullah: "Ben oruçluyum" dedi. Bunun üzerine Amr: "Orucunu boz. Bu günler (Teşrık günleri) Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize yemek yememizi emredip, oruç tutmamıZ! yasakladığı günlerdir" deyince, Abdullah orucunu bozup yedi ve ben de kendisiyle birlikte yedim.

 

9016-9017- Süleyman b. Yesar'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mina (teşrık) günlerinde oruç tutmayı yasaklamıştır.(--- Malik, hac (1/376).

 

9018- Harmele'nin rivayetine göre Şafii şöyle demiştir: "Bizim ve başka yörelerin hadis alimlerinden olan bir kişi Mina günlerinde orucun yasaklanmasından dolayı temettü haccı yapan (ve kurban bulamayan) kişinin (üç günlük) orucunu o günlerde tutamayacağı görüşündedir. Buna da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen şabit hadisi huccet saymıştır ve bu, uyulmaya daha uygundur. Gördüğüm kadarıyla reddedilmeyecek bir huccet göstermiştir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

9019- Bizim yöremizden hadis alimlerinden olan bir kişi temettü haccı yapan ve (kurban bulamayıp) daha önce bunun için gereken orucu tutamayan kişinin (üç günlük) orucunu Mina günlerinde tutabileceği görüşündedir.

 

9020- Şafii der ki: Bu konuda Hz. Aişe ve İbn Ömer'den buna muvafık rivayetler nakledilmiştir.

 

9021- Beyhaki der ki: "Şafii el-Kadim'de bu görüşte olduğunu belirtmiştir. "

 

9022- Urve bildiriyor: "Hz. Aişe, temettü haccı yapıp da kurban bulamayan ve Arefe gününden önce de bunun için gereken orucu tutamayanların bunu Mina (Teşrık) günlerinde tutmasını söyledi."

 

9023- Başka bir kanalla bir öncekinin aynısı Salim kanalıyla babasından: "......'' lafzı yerine: ''......'' lafzıyla rivayet edilmiştir.

 

9024-9025- İbn Ömer ve Hz. Aişe derler ki: "Teşrık günlerinde sadece (temettü haccı yapan ve) kurban kesme imkanı olmayan kişilerin oruç tutmasına ruhsat vardır.(--- Buhari, savm (1998, 1999).

 

9026- Harmele'nin rivayetine göre Şafii şöyle demiştir: "Bana ulaşan habere göre İbn Şihab bunu Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürsel olarak rivayet etmiştir." Doğrusunu da Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Bazı Aylan veya Günleri Oruca Tahsis Etmesini Mekruh Görenler