MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ORUÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişinin Ramazan'da İlişkiye Girmesi

 

8678- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri Ramazan ayında orucunu bozdu ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine bir köle azat etmesini veya iki ay oruç tutmasını veya altmış fakiri doyurmasini emretti.

Müslim, Sahih'de Abdurrezzak kanalıyla İbn Cüreyc'ten rivayet etmiştir.

 

8679- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri Ramazan ayında orucunu bozdu ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine bir köle azat etmesini veya iki ay oruç tutmasını veya altmış fakiri doyurmasını emretti. Adam: "(Vermemi buyurduğun) bu şeyler bende yoktur" dedi. Bu sırada Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir zembil hurma getirildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu al ve sadaka olarak dağıt'' buyurunca, adam: "Ey Allah'ın Resulü! Benden daha fazla ihtiyaç sahibi yoktur" karşılığını verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ön dişleri görünecek kadar güldü ve: "(O zaman bunu ailenle birlikte) sen ye!! buyurdu.

 

8680- Şafii der ki: "Bu kişinin orucunun bozulması cinsel ilişkiden dolayıyladır. "

 

8681- Beyhaki der ki: "Müslim, Sahih!de Malik kanalıyla rivayet etmiştir.

Bu iki rivayette raviler tarafından kısaltma yapılmıştır."

 

8682- Ebu Hureyre der ki: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben helak oldum!" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Seni helak eden nedirr diye sorunca, adam: "Ramazan. ayında hanımımla birlikte oldum" karşılığını verdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Köle azat etme imkanın var mı?!! diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peş peşe iki ay oruç tutabilir misinr diye sorunca, adam yine: "Hayır" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki, altmış fakiri doyurabilir misin?" diye sorunca, adam yine: "Hayır!" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: ''Otur!" buyurdu. Daha otururlarken Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir zembil hurma getirildi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu al ve tasadduk et" buyurdu. Adam:

"Ey Allah'ın Resulü! Seni hak olarak gönderene yemin olsun ki şu iki tepe arasında buna benden ve ailemden daha fazla ihtiyacı olan yoktur!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişleri görünecek kadar güldü ve: ''O zaman git ve bunu ailene yedir" buyurdu.

Buhar-ı ve Müslim, Sahih'de Süfyan b. Uyeyne kanalıyla ve Buhari ile Müslim, MansOr, Leys b. Sa'd ve Ma'mer kanalıyla Zühri'den rivayet etmişlerdir.

 

8683- Buhari, Şuayb b. Ebi Hamza kanalıyla Zühri'den: "Ben Ramazan ayında oruçlu iken hanımımla birlikte oldum" ziyadesiyle rivayet etmiştir. Yunus b. Yezid de bunu Zühri kanalıyla aynı ziyade ile rivayet etmiştir.(--- Buhari, savm (1936) ve Müslim, savm (81/1111).

 

8684- İbn Ebi Zi'b, Abdurrahman b. Halid b. Musatir, Nu'man b. Raşid, Abdurrahman b. Nemir, Salih b. Ebi'l-Ahdar ve başkaları bunu Zühri kanalıyla rivayet etmiştir. Hepsinin rivayeti de adamın ilişki yaptığından dolayı orucunun bozulduğu ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kefaret ödemesini emretmesi yönündeki sıralamada ittifak etmiştir.

 

8685- Bazı kimseler bunu Evzai kanalıyla: "İçinde on beş sa' hurma olan bir zembil getirildi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu al ve sadaka olarak dağıt'' buyurdu" ziyadesiyle rivayet etmiştir. Yine Evzal'den gelen hadiste: "Bir adam gelip: ''Helak pldum ve kendimle birlikte başkasını da helak ettim'' dedi" şeklinde aktarılmıştır. "Kendimle birlikte başkasını da helak ettim" lafzı mahfuz değildir. "On beş sa' " lafzı. Amr b. Şuayb'dan nakledilmiştir. Bazı raviler bunu Zühri kanalıyla Humeyd b. Abdirrahman'dan naklederken idrac yapmıştır.

 

8686- İbrahım b. Sa'd'ın, Leys b. Sa'd kanalıyla Zühri'den olan rivayeti: "Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun yerine bir gün kaza orucu tut'' buyurdu" şeklindedir.

 

8687- Ebu Uveys el-Medenı bunu Zühri kanalıyla bu şekilde rivayet etmiştir. Hişam b. Sa'd da bunu Zühri kanalıyla bu şekilde rivayet etmiş ve isnadında cemaate muhalefet ederek: "(Zühri'nin) Ebu Seleme kanalıyla (bildirdiğine göre)" demiştir.

 

8688- Said b. el-Müseyyeb kanalıyla da mürselolarak rivayet edilmiştir.

Ancak kefaret kısmında mevsul olan hadise muhalefet etmiştir. Kendisine ihtilaf edilen mevsul hadis kabul edilmekte daha tercihe şayandır.

 

8689- Said b. el-Müseyyeb der ki: Bedevinin biri göğsüne vura vura saçlarını yola yola: "Bu kul helak oldu!" diye diye Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neyin var?" diye sorunca, bedevi: "Ramazan ayında oruçlu iken eşimle ilişkiye girdim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Köle azat etme imkanın var mı?" diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman bir kurban kesebilir misin?" buyurunca, bedevi yine: "Hayır" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Otur!" dedi. O esnada Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir zembil hurma getirildi ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bedeviye: ''Bunu sadaka olarak dağıt" buyurdu. Bedevi: "Ona benden daha fazla ihtiyacı olan kimse yoktur" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman bunu (ailenle birlikte) sen ye ve o günün yerine bir gün oruç tut" buyurdu.

Ata der ki: Said'e: "Zembilde ne kadar hurma vardı?" dediğimde: "On beş sa' ile yirmi sa' arası kadar vardı" karşılığını verdi.(--- Malik, savm (1/297), Şafii, el-Ümm (2/98), Ahmed, Müsned (2/208) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/227).

 

8690- Beyhaki der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Hz. Aişe bu kıssayı rivayet etmiş ve adamın orucunun bozulmasının Ramazan'da gündüz vakti eşiyle ilişkiye girmesinden dolayı olduğunu zikretmiştir. Bazı raviler (kefaret olarak) tasaddukta bulunmayı hıfzederken bazıları azat etmeyi sonra da altmış yoksulu doyurma kısmını hıfzetmiştir. Ancak (kefaret olarak) oruç tutmak mahfuz değildir. Ebu Hureyre kanalıyla gelen hadisle mahfuzdur ve uyulmaya en evla olandır.

 

8691- Şafii: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman bunu ailenle birlikte sen ye'' buyruğu bir kaç mana taşımaktadır" dedi ve bunları zikrederek şöyle dedi: "Burada kefaret kişinin üzerine bir borç sayılabilir ki onu yerine getirmeye gücü yettiği zaman öder. Bu da ihtiyat olarak bizim için en uygun olandır.''(--- Şafii, el-Ümm (2/99).

 

8692- Beyhaki der ki: "ilişki dışında orucu bozmanın kefareti hakkında gelen sabit bir hadis yoktur."

 

8693- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim Yüce Allah'ın vermiş olduğu ruhsat dışında bir gün Ramazan orucunu yerse, artık yıl boyunca oruç tutsa dahi o bir günün karşılığı olmaz" buyurmuştur. İbn Mes'ud hadisinden de bu manada bir hadis rivayet edilmiştir ve her ikisinde de kefaret zikredilmemiştir.(--- Ahmed, Müsned (2/386, 442, 458, 470), Darimi, savm (2/10, ll), Ebu Davud, savm (2396, 2397), Tirmizi, savm (723), Nesai, es-Sünenü'l-kübra (10/373), İbn Mace, savm (1/535), İbn Huzeyme, Sahih (3/238) ve Darakutni, Sünen (2/211,212).

 

8694- Said b. Cübeyr, Şafii, İbrahım en-Nehai ve İbn Sırın'den kefareti olmadığı yönünde rivayetler gelmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/228).

 

8695- Said der ki: "Bir gün oruç tutar ve Allah'a istiğfar eder."

 

8696- Şafii'nin bildirdiğine göre Rabia şöyle demiştir: "Her kim bir gün Ramazan orucunu yerse o günün yerine on iki gün oruç tutar. Çünkü Yüce Allah on iki ay içinden bir ayı seçmiştir. Bu sebeple her günün yerine on iki gün oruç tutması gerekir."

 

8697- Şafii der ki: O zaman bu kişinin: "Her kim Kadir gecesi ibadetini terk ederse o gecenin namazını bin ay namaz kılarak kaza etmelidir" demelidir. Zira Yüce Allah: "Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır''[Kadr, 3] buyurmuştur.(--- Şafii, el-Ümm (2/99).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Unutarak Orucu Yemek