MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ZEKAT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hurmalığın ve Üzümün Zekatı Nasıl Alınır?

 

8169- Attab b. Useyd'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hurmaların tahmin edildiği gibi üzümler de tahmin edilir ve hurmalığın zekatı kuru hurma olarak alındığı gibi üzümün zekatı da kuru üzüm olarak alınır'' buyurmuştur. (--- Ebu Davud, zekat (1603), Tirmizi, zekat (644), Nesai, zekat (2618), İbn Mace, zekat (1819), Şafii, el-Ümm (2/31) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/122).

 

 

8170- Aynı isnad ile bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bağ ve bahçe sahipleri için çıkardıkları üzüm ve meyvelerini tahmin edecek kimseler gönderirdi.

 

8171- Ebu Said rivayetinde Şafii şöyle demiştir: "Sanırım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurmalığın ve üzümün miktarının tahmin edilmesini emretmesi iki şeyden dolayı idi. Bunlardan biri, verilmesi gereken zekatın mal sahibinin zekatı taze hurma ve üzüm olarak vermek istemeyen kimselerin olmamasındandır. Zira ürünün onda dokuzu kendilerinin ve onda biri fakirlerindir.''(--- Şafii, el-Ümm (2/32).

 

8172- Çünkü bu şekilde ürün mal sahibine daha fazla fayda sağlamaktadır. Zira taze hurma ve üzüm, kuru hurma ve kuru üzümden daha pahalıdır. Zekatı taze hurma ve üzüm olarak vermemeleri halinde kendilerinden kuru hurma ve kuru üzümün öşürü alınır ve bu durum fakirler için zararda olmak demektir. Bu şekilde tahmin edilmediği zaman fakirlerin hakkı yok edilmiş olur. -Allah doğrusunu bilir- bu sebeple ürünün miktarı, fakirin lehine olarak hurma ve üzüm yaşken tahmin edilmektedir.

 

8173- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber'i fethettiği zaman Hayber yahudilerine: "Yüce Allah dilediği sürece sizleri burada mahsülün aramızda olması üzere bırakacağım" buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Revaha'yı kendilerine gönderir ve çıkacak mahsulün miktarını tahmin ederdi. Sonra onlara: "isterseniz, bu hesap üzerinden siz payınıZl alırsınız ve kalan hurmalar bizim olur. isterseniz bu hesap üzerinden biz payımıZl alırız ve kalanı sizin olur" derdi. Onlar da (bu hesap üzerinden) paylarını alırlardı.(--- Malik, musakat (2/703).

 

8174- Şafii der ki: Malik'in, ibn Şihab kanalıyla bildirdiğine göre Süleyman b. Yesar: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Revaha'yı Yahudilere gönderir ve çıkacak mahsulün miktarını tahmin ederdi" demiştir.

 

8175-8176- el-Cedıd'de buna bir eklemede bulunmamıştır. el-Kadım'inde ise şöyle demiştir: (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Revaha'yı gönderirdi ve) Yahudilere mahsullerini tahmin ederdi. (Bir gün) kendisine kadınlarının zinet eşyalarını topladılar ve: "Mahsulümüzü tahminde bulunurken biraz hafifletmen karşılığında bunlar senindir" dediler. Bunun üzerine Abdullah b. Revaha: "Ey Yahudiler topluluğu! Allah'a yemin olsun ki mahlukatı arasında en nefret ettiğim topluluksunuz. Yine de bundan-dolayı bilerek size karşı adaletsiz davranacak değilim. Bana teklifte bulunduğunuz rüşvet haramdır ve biz onu yemeyiz" dedi. Yahudiler: "Gökler ile yer işte bununla (adaletle) ayakta durmaktadır" dediler.(--- Malik, musakat (2/703) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/122, 123).

 

8177- Bu ve bir önceki hadisi bize İbrahım b. Tahman, Ebu'z-Zübeyr kanalıyla Cabir'den mevsul olarak rivayet etmiştir.

 

8178- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Revaha'yı Yahudilere gönderirdi. İbn Revaha, hurmalar olgunlaşınca onlardan yenmeden önce miktarını tahminen hesaplardı ve Yahudilerin bu miktarı kabul edip almaları veya bu hesap üzerinden Müslümanlara vermeleri konusunda muhayyer bırakırdı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekat mallarının önceden tahmin edilmesini istemesinin sebebi, meyveler yenmeden ve dağıtılmadan önce miktarının bilinmesi içindir.''(--- Ebu Davud, zekat (1606) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/123).

 

8179- Urve bildiriyor: Hz. Aişe, Hayber'in durumunu zikrederken: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Revaha'yı gönderirdi" dedi. Sonrasında ravi söz konusu hadisi zikretti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

"Ürün Miktarı Tahmin Edilirken Bahçe Sahibi ile Ailesinin Yiyeceği ve Ariyye Olarak Yoksullara Bıraktığı Hesaba Katılmaz" Diyenler