MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ZEKAT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zekatı Vaktinden Önce Vermek

 

8068- Şafii der ki: Yüce Allah: "(Ey Peygamber! Hanımlarına de ki: Eğer dünya hayatını ve onun süsünü istiyorsanız) gelin size bağışta bulunayım ve sizi güzelce bırakayım'' buyurmaktadır. Burada Yüce Allah bağışta bulunmayı bırakmaktan önce zikretmiştir.(--- Ahzab Sur. 28  --- Şafii, el-Ümm (2/22).

 

8069- Kefdret bölümünde ise şöyle demiştir: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kim (bir hususta) yemin eder ve ondan başkasını daha hayırlı görürse, yemininin kefaretini ödeyip hayırlı olanı yapsın" buyurmuştur.(--- Müslim, yemin (1653),

 

8070- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından birçok kişiden, yemin ettikleri ve yeminlerini bozmadan önce kefaret ödedikleri rivayet edilmiştir.

 

8071- Beyhaki der ki: "Bu hadislerin isnadını da inşaallah İman bölümünde zikredeceğiz."

 

8072- Şafii der ki: "Rivayet edildiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abbas'ın mallarının zekatını zekat zamanı gelmeden önce ödünç almıştır. Ancak hadisin sabit olup olmadığını bilmiyorum."(--- Şafii, el-Ümm (2/22).

 

8073-8074- Hz. Ali der ki: "Abbas b. Abdilmuttalib, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekatını vaktinden önce ödemeyi isteyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda kendisine ruhsat verdi."(--- Ebu Davud, zekat (1624), İbn Mace, zekat (1795), Tirmizi, zekat (678) ve Ahmed, Müsned (4/199).

 

8075- Bu konuda isnad ve lafız olarak Hakem b. Uyeyne kanalıyla rivayet edilen hadise muhalefet edilmiştir. Doğru olanı Huşeym'in, "MansOr b. Zazan - Hakem - Hasan b. Müslim" kanalıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürselolarak rivayet edilendir. Zira Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekat konusunda Ömer'e: "Biz Abbas'ın bu yılda vereceği zekatı bir yıl öncesinden aldık'' buyurmuştur.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (4/1 ll).

 

8076- Hz. Ali der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biz Abbas'ın bu yılda vereceği zekatı bir yıl öncesinden aldık'' buyurdu.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/111).

 

8077- Başka bir rivayette de: "Ödünç aldık" şeklinde geçmektedir.

 

8078- Ebu'l-Bahterı ve Ali arasında kopukluk vardır. Sahih bir isnadla da şahidi vardır.

 

8079- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer'i zekatları toplaması için gönderdi. İbn Cemı!, Halid b. el-Velld ve Abbas zekatlarını vermeyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İbn Cemu'in buna yanaşmaması önceleri fakirken sonradan Yüce Allah'ın onu varlıklı kılmasındandır. Halid'e ise bu konuda haksızlık ediyorsunuz, zira o zırhlarını bile Allah yolunda vakfetmiş birisidir. (Amcam) Abbas'a gelince onun, vermesi gerekeni iki katıyla ödemek bana aittir.'' Sonra da: ''Ey Ömer! Kişinin amcasının babası konumunda olduğunu bilmiyor musun?" buyurdu.

MüsIİm, Sahih'de Verka' kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Müslim, takdimu'z-zekat (11/983).

 

8080- Ebu'z-Zinad'ın lafzına muhalefet edilmiştir. Müslim'in Sahih'de rivayet ettiği bizim rivayet ettiğimize daha yakındır ve daha doğru olanıdır.

 

8081- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer fıtır sadakasını bayramdan iki veya üç gün önce fitreleri toplayan kimseye gönderirdi.''(--- Malik, zekat (55), Abdurrezzak, Musannef (3/329), Şafii, el-Ümm (7/258) ve Beylım, es-Sünenü'lkübra (4/112).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zekat Vermede Niyet ve Zekatı Ancak Zekatı Gerektiren Malın Cinsinden Ödemek