MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ZEKAT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zekatın Vacip Olması İçin Malın Üzerinden Geçmesi Gereken Zaman

 

8044- İbn Şihab der ki: "Zekatın yılda bir defa alınması Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünneti idi.''(--- Şafii, el-Ümm (2/217).

 

8045- Şafii der ki: "Verin bitirdiği dışında zekatı verilen hayvanların ve başka her şeyin böyle olması konusunda hiçbir ihtilaf yoktur."

 

8046- İbn Ömer der ki: "Üzerinden bir yıl geçmeden hiçbir malda zekat vacip olmaz.''(--- Malik, zekat (1/246), Şafii, el-Ümm (2/17) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/109).

 

8047- Kasım b. Muhammed der ki: "Hz. Ebu Bekr, üzerinden bir yıl geçmeden bir malın zekatını almazdı."(--- Malik, zekat (1/245).

 

8048- el-Kadım'inde bunu Malik kanalıyla Zübeyr'in azatlısı Muhammed b. Ukbe'den şöyle nakletmiştir: Kasım b. Muhammed'e: "Anlaşmalı olan kölem anlaşma bedelinin büyük bir kısmını bana ödedi. Ondan aldıklarımın zekatını vermem gerekir mi?" diye sorduğumda: "Ebu Bekr, üzerinden bir yıl geçmedikçe bir malın zekatını almazdı" karşılığını verdi.

 

8049-8050- Kasım der ki: Ebu Bekr, insanlara (devlet hazinesinden) bağış vereceği zaman kişiye: "Elinde bulunan mala zekat düşüyor mu?" diye sorardı. Bu kişi: "Evet!" cevabını verirse, Ebu Bekr vereceği bu bağıştan o malın zekatını düşer ve öyle verirdi. Eğer: "Hayır" derse bir şeyalmadan ona bağışını tam olarak teslim ederdi. ''(--- Malik, zekat (1/245,246), Şafii, zekat (2/17) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/109).

 

8051- Aynısı bize Cabir kanalıyla Ebu Bekr es-Sıddik'ten mevsul olarak rivayet edilmiştir.

 

8052- Aişe binti Kudame, babasından bildirir: Osman b. Aftan'dan bağışımı alacağım zaman bana: "Elinde bulunan mala zekat düşüyor mu?" diye sorardı. Ben: "Evet!" dersem vereceği bu bağıştan o malın zekatını düşer ve öyle verirdi. Eğer: "Hayır" dersem bağışımı tam olarak teslim ederdi.(--- Malik, zekat (1/246), Şafii, el-Ümm (2/17) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/109).

 

8053- İbn Şihab der ki: "(Ganimet mallarından dağıtılan) bağışlardan zekat alan ilk kişi, Muaviye'dir.''(--- Malik, Muvatta (1/246), Şatli, el-Ümm (2/17) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/109).

 

8054- Hubeyre b. Yerım der ki: "Abdullah (b. Mes'ud) bağışı Zibl-i siğar denilen yerde verir ve sonra ondan zekat alırdı."

 

8055- Şafii der ki: Onlar: "Bir malın üzerinden bir yıl geçmeden zekatı olmaz. Bağıştan da zekat alınmaz" demektedir. Biz de Ebu Bekr, Ömer ve Osman'dan bağıştan zekat almadıkları yönünde rivayette bulunduk, biz de bu görüşteyiz.

 

8056- Başka bir yerde de: "Çünkü (bağış) kendilerine verildiği gün sahibi olmaktadırlar" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zekatı Toplamak Üzere Memur Tayin Edilmesi ve Zekatın Hayvanların Sulandıkları Yerde Alınması