MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CENAZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mescidde Cenaze Namazı Kılmak

 

7676- Müminlerin annesi Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sehl b. Beyda'nın cenaze namazını Mescid'de kıldırdı."(--- Malik, cenaiz (22) ve Şafii, el-Ümm (7/211).

 

7677- Rabi' der ki: Şafi!'ye: "Biz ise cenaze namazının mescidde kılınmasını kerih görüyoruz" dedim.

 

7678- Şafii: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu (Aişe'den gelen) hadisi size de ulaştı değil mi? Ayrıca Ömer'in de cenaze namazı Mescid'de kılındı. Buna rağmen böyle bir şeyi nasıl kerih görüyorsunuz?" karşılığını verdi.

 

7679- Şafii sözlerine devam etti: "Bu da hepinizin bildiği bir uygulamadır.

Zira Ömer'in vefatına şahit olan ashabdan her bir kişi onun cenaze namazına da katılmıştır. Siz ise böylesi bir uygulamayı değeri olmayan şeyler için bırakmışsınız.''(--- Şafii, el-Ümm (7/211).

 

7681-7680- Beyhaki der ki: Malik'in Ebu'n-Nadr'dan olan rivayeti mürseldir. Şafii'nin bunu dile getirmesi de bu hadisin onu bağladığını göstermek içindir. Bu hadis "Ebu'n-Nadr - Ebu Seleme b. Abdirrahman" kanalıyla da sabittir. Bu rivayete göre Sa'd b. Ebi Vakkas vefat ettiği zaman Hz. Aişe: "Onu Mescid'e geçirin de namazını kılayım" dedi. Bunu yapması garipsenince de Aişe: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Beyda'nın iki oğlu olan Süheyl ve kardeşinin namazlarını Mescid'de kıldı" dedi.

Müslim, Sahih'de Muhammed b. Rafi'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, cenaiz (2218).

 

7682- Ömer'in hadisine gelince, Nafi' şöyle bildirir: "İbn Ömer, Ömer b. el-Hattab'ın cenaze namazını Mescid'de kıldırdı.''(--- Malik, cenaiz (23) ve Abdurrezzak, Musanne! (3/526).

 

7683- Beyhaki der ki: Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cenaze namazını mescidde kılan kişinin (sevap bakımından) elde edebileceği bir şey yoktur" buyurmuştur.

Daha önce zikrettiğimiz sahih hadislere bu hadisle itiraz edenler de haksızlık etmiş olurlar. (--- Ebu Davud, cenaiz (3191), İbn Ebi Şeybe, Musannef (3/152), Ahmed, Müsned (2/244, 455), Tahavi, Şerh meani'l-asar (s. 254) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (4/51).

 

7684- Sünen Harmele'de geçtiği üzere Şafii bunu Muhammed b. İsmail b. Ebi Fudeyk kanalıyla İbn Ebi Zi'b'den rivayet etmiştir.

Beyhaki der ki: Tev'eme'nin azatlısı Salih'in ömrünün sonlarına doğru halinin değiştiği hadis alimlerince bilinen bir şeydir.

 

7685- Bişr b. Ömer ez-Zehranı, Malik b. Enes'e Tev'eme'nin azatlısı Salih'i sorunca: "Sika (güvenilir) biri değildi" demiştir.

 

7686- İlel eserinde de okuduğuma göre Tirmizi, Salih'i Muhammed b. İsmail el-Buhari'ye sormuş, Buhari şöyle demiştir: "Ahmed b. Hanbel: ''Salih'ten eskiden hadis işitenlerin bu hadisleri hasendir. Ancak son zamanlarında işitenlerin bu hadisleri zayıftır'' derdi."

 

7687- Muhammed (Buhari) der ki: "İbn Ebi Zi'b de Salih'in son zamanlarında ondan hadis işitmiştir. Bundan dolayı ondan münker hadisler gelmiştir."

 

7688- Beyhaki der ki: "Bu hadis de onun rivayette tek kaldığı hadislerden sayılır. "

 

7689- Eba Hureyre'nin elinde Aişe'nin hadisini neshedecek bir şey olsaydı Eba Bekr'in es-Sıddık'in veya Ömer b. el-Hattab'ın namazı Mescid'de kılındığı zaman bunu dile getirirdi. Aişe, Sa'd'ın Mescid'e geçirilmesini söylediğinde bunu garipseyenler de onunla itiraz ederlerdi. Ya da Aişe bu yöndeki hadisi bildirdiğinde Eba Hureyre onu neshedecek olan hadisi dile getirirdi.

 

7690- Fakat bunun caiz olduğu konusunda bilgisi olmayanlar Aişe'nin bu tutumunu garipsemiş, Aişe bu yöndeki hadisi aktarınca da susup herhangi bir karşılık vermemiş ve itiraz etmemişlerdir.(--- Bakın: Zeylal, Nasbu'r-raye (2/276).

 

7691- Bu söylediklerimizi de Abbad b. Abdillah b. ez-Zübeyr'in rivayeti doğrulamaktadır. Abbad'ın bildirdiğine göre Aişe ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zevcelerinden bazıları, namazını kılmak için Sa'd b. Malik'in cenazesinin yanlarından geçirilmesini isteyince Sa'd'ın cenazesi Mescid'e getirildi. Her bir odanın önünde durdurulup namazını kıldılar. Bazılarının bu davranışlarını kınadığını ve: "Böylesi bir şey bidattir. Zira daha önceleri cenaze Mescid'e geçirilmezdi" dediğini duyan Aişe şöyle dedi: "İnsanlar bilgileri olmayan bir konuda bizi kınamakta ne kadar da acele ediyorlar! Sa'd'ın cenazesinin Mescid'den geçirilmesini istememizi kınıyorlar. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Süheyl b. Beyda'nın cenaze namazını Mescid'in içinde kıldı."

Müslim, Sahih'de Vuheyb kanalıyla Musa b. Ukbe'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, cenaiz (2217).

 

7692- Bu hadis de bize Aişe'nin ve o gün Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından hayatta olanların tümünün bunu istediğini göstermektedir. Onları bu isteklerinden dolayı kınayanlar da daha önce cenazenin Mescid'e geçirildiğini görmemelerinden başka da bir bilgiye sahip değillerdi. Aişe bu yönde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığını nakledince de neshedildiği konusunda kimseler bir şey demedi. Hakkında aksi bir rivayet olmadıktan sonra da mubah olan bir şeyin uzun bir süre uygulanmaması neshedildiğini göstermez. Bu rivayette ashabdan birilerinin böylesi bir şeyi kınadığı da görülmemektedir. Zira Sa'd öldüğünde ashabdan olanların çoğu vefat etmişti. Şayet orada ashabdan bazıları bulunsaydı diğerleri gibi onlar da bu rivayet karşısında itiraz edemezlerdi. Doğrusunu da Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İmamın Cenaze Namazında Erkeğin Başının, Kadının İse Kalçasının Hizasında Durması