MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CENAZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cenaze İşleri

 

7321- Şafii der kİ: "Ölen bir müslümanın yıkanması, namazının kılınıp defnedilmesi Müslümanların üzerİnde olan bir haktır. Ancak bu görevi Müslümanların hepsi yapamaz. İçlerinden bazılarının bunu yapması kafidir ve inşaallah diğerlerinin üzerinden bu sorumluluğu kaldırır.''(--- Şafii, el-Ümm (1/274).

 

7322- Beyhaki der ki: Bera b. kİb'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara cenazelerin peşinden çıkmalarını emretmiştir.(--- Buhari, nikah (5175), cendiz (1239), mezalim (2445), marda (2560), edeb (6222), istizan (6654) ile libas (5838, 5849, 5863) ve Müslim, libas (2066).

 

 

7323- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bir müslümanın Müslüman kardeşinin üzerinde beş hakkı vardır. Bunlar: Karşılaştığında selam vermek, aksırdığı zaman ona ''Yerhamukallah'' demek, davetine icabet etmek, hastaysa ziyaretine gitmek, öldüğünde de cenazesine katılmaktır.''

 

Buhari ve Müslim, Sahih'de Evzai ve başkalarından tahric etmişlerdir.(--- Buhari, cendiz (1240) ve Müslim, selam (2162).

 

7324- İbn Ömer der ki: Müslümanlar (hacdan) dönerken Beyda'da ölmüş bir kadınla karşılaştılar. Ancak içlerinden hiç biri başını kaldırıp da kadına bakmadı. Sonunda Kuleyb adında bir adam yanından geçti (ve üzerini bir giysiyle kapattı). Bunun üzerine Ömer minbere çıkıp: "Birinin onunla ilgilenmesini söylediğini ve ilgilenmediğini öğrenirsem ona şöyle şöyle yaparım!" diyerek tehditlerde bulundu. Ömer bana da neden ilgilenmediğimi sordu. Ona: "Kadını görmedim" karşılığını verdim. Ömer: "Bu yaptığından dolayı umarım Yüce Allah, Kuleyb'e merhamet eder" dedi. Daha sonraları Ömer suikastla yaralandığında Kuleyb de onunla birlikte yaralandı.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/386).

 

7325- Şafii bunu el-Kadım'de Abdullah b. Ömer'den: "Adamın biri öldü" diyerek rivayet etmiş, ancak asıl nüshada devamı gelmemiştir.

 

7326- Başka bir yerde mana olarak aynısını "Zühri -Salim b. Abdillah b.

Ömer" kanalıyla İbn Ömer'den, yine "Leys b. Sa'd -Nafi" kanalıyla İbn Ömer'den rivayet etmiştik.

 

7327- Şafii der ki: "Ölümü kesinleşen kişinin vakit kaybedilmeden defnedilmesini müstehap görürüm.''(--- Şafii, el-Ümm (1/277).

 

7328- Beyhaki der ki: "Husayn b. Vahvah, Talha b. el-Bera'nın kıssasını anlatırken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vakit kaybetmeden onu defnedin! Zira müslümanın cesedinin ailesinin önünde bekletilmesi doğru değildir" buyurduğunu zikretmiştir.(--- Ebu Davud, cenaiz (3159) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/387).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ölünün Yıkanması