MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HUSUF NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bu Namazın Her Rekatında Üç Rüku Yapıldığını Rivayet Edenler

 

7101- Şafii der ki: Adam bana: "Bazılarınızın rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazın her bir rekatında üç rüku yapmıştır" deyince, ona: "Sen bu rivayete itibar ediyor musun?" diye sordum. Adam:

''Hayır!" karşılığını verdi ve: "Eklemesiyle birlikte sizin hadisinizden daha uzun olmasına rağmen sen neden bunu sabit görüp itibar etmiyorsun?" diye sordu. Adama: "Çünkü bu rivayet bir kanaldan munkatı'dır. Biz de tek kalan ve munkati' olan rivayetleri sabit görmeyiz. Başka bir yolla da -Allah doğrusunu bilir- hatalı bir rivayettir" dedim.

 

7102- Beyhaki der ki: Şatil'nin munkati' dediği rivayet sanırım Ubeyd b. Umeyr'in şu rivayetidir: Sözüne güvendiğim biri -Aişe'yi kast ediyor- bana şöyle anlattı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Güneş tutulması oldu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza durdu ve çok uzun bir kıyam yaptı. Sonra rükuya gitti. Rükudan kalkınca bir daha kıyama durdu. Sonra yine rükuya gitti. Sonra rükuda kalkıp kıyamda durdu. Sonra yine rükuya gitti. Bu şekilde iki rekatlık bir namazı her rekatında üç rüku ve iki secde yaparak kıldı. Namazı bitirdiğinde de Güneş açıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Allahu Ekber" diyerek rükudan kalkıyor, sonra bir daha rükua gidiyordu. Rükudan başını kaldırdığında da: "Semiallahu limen hamideh" diyordu.

Namazı bitirdikten sonra kalkıp Allah'a hamdu senada bulundu ve şöyle buyurdu: "Güneş ve Ay hiç kimsenin ne ölümüne, ne de doğumuna tutulmazlar. Bunlar Allah'ın ayetlerindendir ve onlarla kullarını korkutur. Tutulduklarını gördüğünüz zaman açılana kadar Allah'ı zikredin."

Müslim, İshak b. İbrahım'den rivayet ederken: "Sözüne güvendiğim biri -sanırım Aişe'yi kast ediyor- bana şöyle anlattı" demiştir.(--- Müslim, salat (2061).

 

7103- Abdurrezzak ve başkası bunu İbn Cüreyc'ten rivayet ederken: ''Sanırım Aişe'yi kast ediyor" demişlerdir. Yine: "İki rekat kılar, her rekatta da üç rükü yapardı" demişlerdir.

 

7104- Başka bir kanalla Aişe bunu rivayet ederken: "Altı rükü ve dört secdeyle namazı kıldı" demiştir.

 

7105- İbn Cüreyc'in rivayeti Ata'nın bunu yakın ile değil de zan üzerine Aişe'ye dayandırdığını göstermektedir. Bu durumda her bir rekattaki rükü sayısı nasıl mahfuz sayılabilir? Oysa Urve, Amre kanalıyla Aişe'den buna muhalif bir rivayette bulunmuştur. Şayet Ata kendi rivayetini zanna dayanarak nakletmişse Urve ve Amre, Aişe'ye Ubeyd b. Umeyr'den daha yakındır ve onunla daha fazla zaman geçirmişlerdir. Bunun yanında iki kişidirler. Bundan dolayı ikisinin rivayeti mahfuz olmada evladır.

 

7106- Yahya b. Ebi Kesir de bunu Aişe'nin azatlısı Ebü Hafsa'dan, o da Aişe'den rivayet etmiştir. Bu rivayete göre de Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş tutulmasında kıldığı namaz, Urv'e ve Amre'nin rivayetinde zikredilen namaz gibidir.

 

7107- Şafii'nin hatalı gördüğü rivayet de sanırım Cabir'in şu rivayetidir:

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında güneş tutuldu. O günde de ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oğlu İbrahım vefat etmişti. İnsanlar: "Güneş, İbrahım'in vefatı üzerine tutuldu" demeye başlayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekatlık bir namazı altı rüku ve dört secde ile kıldırdı. Namazda tekbir getirip kıyama durdu. Kıraati uzun tuttuktan sonra rükuya gitti. Rükuda kıyamda durduğu kadar durduktan sonra kalktı. Bir önceki kıraatten daha kısa bir kıraat yaptıktan sonra bir daha rükuya gitti. Rükuda kıyamda durduğu kadar durduktan sonra kalktı. Kalktıktan sonra ikinci kıraatten daha kısa bir kıraat yaptı ve bir daha rükuya gitti. Rükuda kıyamda durduğu kadar durduktan sonra kalktı. Kalktıktan sonra da secdeye gitti. İki secde yaptıktan sonra bir daha kalktı.

İkinci rekatta da secdeye gitmeden üç defa rüku yaptı. Her bir rükuyu bir öncekinden kısa yaptı, ancak her bir rükuyu secdesi uzunluğunda tuttu. Namazdayken geri çekilince arkasındaki saflar da kadınların bulunduğu yere ulaşacak kadar geriye çekildi. Sonra eski yerine ilerleyince arkasındaki saflar da birlikte ilerlediler. Bu şekilde namazı bitirdiğinde Güneş de açılmıştı.

Namaz sonrası şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! Güneş ve Ay, Yüce Allah'ın dyetlerinden iki dyettir. Hiç kimsenin ölümüne tutulmazlar. Onlardan birinin tutulduğunu gördüğünüz zaman eski haline gelinceye kadar namaz kılın. Sizlere vaad edilen ne varsa hepsini bu namazı kılarken gördüm. Geriye çekildiğim zaman cehennem bana gösterilmişti. Zira hararetine maruz kalmaktan çekindim. Cehennemde, eğri sopası olan adamın bağırsaklarını yerde sürüdüğünü gördüm.

Bu adam bu eğri sopasıyla hacıların mallarını çalardı. Fark edilince de: ''Eşyalarınız sopama takılıyor'' derdi. Park edilmediği zaman da çaldıklarını alıp götürürdü. Yine cehennemde kedisine iskence eden kadını gördüm. Bu kadın kedisini bağlar, yiyecek vermez, yerdeki böcekleri yemesine bile engel olurdu. Bu şekilde de kedisi açlıktan öldü. Eski yerime ilerlediğimi gördüğünüz zaman da cennet bana gösterilmişti. Siz de göresiniz diye elimi uzatıp meyvelerinden koparmak istedim, ama sonradan bundan vazgeçtim. Sizlere vaad edilen ne varsa hepsini bu namazı kılarken gördüm. ''

Müslim, Sahih'de Ebu Bekr b. Ebi Şeybe'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (2067)

 

7108- Bu kıssa ile Ebu'z-Zübeyr'in Cabir'den olan rivayetine bakan kişi bunların aynı olduğunu görür. Cabir'in zikrettiği bu namazı Abdulmelik'in söylediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece bir defalığına, oğlu İbrahım vefat ettiği gün kılmıştır. Muğıre b. Şu'be ve Ebu Mes'ud el-Ensari de aynı şeyi söylemiştir. Ancak bu namazın nasılolduğunu açıklamamışlardır.

 

7109- Her bir rekatta yapılan rüku sayısı konusunda Abdulmelik'in Ata kanalıyla Cabir'den olan rivayeti ile Hişam ed-Destuvai'nin Ebu'z-Zübeyr kanalıyla Cabir'den olan rivayeti arasında ihtilaf olmuştur. Fakat Hişam'ın rivayeti tercihe şayandır. Zira Hişam ile Ebu'z-Zübeyr, hem ezber bakımından Abdulmelik'ten daha sağlamdır, hem de rüku sayısı konusunda rivayetleri Urve ile Amre'nin Aişe'den olan rivayetlerine muvafıktır. Aynı şekilde Kesir b. Abbas ve Ata b. Yesar'ın İbn Abbas'tan olan rivayetlerine muvafıktır. Yine Ebu Seleme'nin Abdurrahman b. Amr'dan ve Yahya b. Saleym'in başkasından olan rivayetlerine muvafıktır. Abdulmelik'in Ata'dan olan bu rivayetine de muhalefet edilmiştir.

İbn Cüreyc ve Katade bunu Ata kanalıyla Ubeyd b. Umeyr'den daha önce geçtiği gibi rivayet etmişlerdir.

 

7110- Hişam'ın Ebu'z-Zübeyr kanalıyla Cabir'den olan, kendisine muhalefet edilmeyen ve birçok rivayete muvafık düşen rivayeti, Ata'nın iki rivayetinden tercihe şayandır. Zira Ata, rivayetlerden birini zan üzerine Aişe'ye dayandırırken diğerini Abdulmelik b. Ebi Süleyman ondan rivayette tek kalmıştır. Abdulmelik'in de başka rivayetlerde hata yaptığı söylenmiştir. Doğrusunu Allah bilir.

 

7111- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Güneş tutulmasında kıldığı namazda kıraatten sonra rüku yaptı. Rükudan sonra bir daha kıraat yapıp rüku etti. Rükudan sonra bir daha kıraat yapıp rüku etti. Rükudan sonra bir daha kıraat yapıp rüku etti. İkinci rekatta da aynısını yaptı."

 

7112- Bu hadisi Müslim, Sahih'de Yahya el-Kattan'dan rivayet etmiştir. Yine İbn Uleyye kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiş, bu rivayetinde: "Bu namazı sekiz rüku ve dört secde ile kıldı" demiştir. (--- Müslim, salat (2076).

 

7113- Bu da Habıb b. Ebi Sabit'in rivayette tek kaldığı hadislerdendir. Habıb güvenilir biri olsa da tedlis yapan biridir ve rivayetinde hadisi Tavus'tan işittiğini açıkça ifade etmemiştir. Belki de güvenilir olmayan biri kanalıyla bunu Tavus'tan nakletmiştir. Metni ve Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırılması konusunda Süleyman el-Ahvel ona muhalefet etmiş ve bunu Tavus kanalıyla İbn Abbas'tan, İbn Abbas'ın bir uygulaması olarak nakletmiştir. Bu rivayete göre de İbn Abbas her bir rekatta üç rüku yapmıştır. Bir grup da bunu İbn Abbas'tan, İbn Abbas'ın bir uygulaması olarak naklederken rüku sayısı konusunda Süleyman'a muhalefet etmişlerdir.

 

7114- Aynı şekilde Ata b. Yesar ve başkası bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmişlerdir.

 

7115- Muhammed b. İsmail el-Buhari kendilerine muhalefet edilmesinden dolayı bu üç rivayete Sahih'in de yer vermemiş, bu konuda isnadı daha sağlam ve ravileri daha güvenilir olan rivayetlere itibar etmiştir.

 

7116- Tirmizi der ki: "Güneş tutulması konusunda benim yanımdaki en sahih rivayetler bu iki rekatın dört rüku ve dört secde ile kılındığını söyleyen rivayetlerdir."

 

7117- Şafii, Süleyman el-Ahvel'in rivayetine yönelik yapılan tenkitlere cevap verirken şöyle demiştir: Adam bana: "İbn Abbas'ın bu namazı kılarken her bir rekatta üç rüku yaptığı rivayet edildi mi?" diye sordu.

 

7118- Adama şöyle dedim: "Evet! Süfyan'ın bize bildirdiğine göre Süleyman el-Ahvel: ''Tavus'un: "Güneş tutulduğunda İbn Abbas, Zemzem kuyusunun avlusunda bize kıldırdığı namazda altı rüku, dört secde yaptı" dediğini işittim'' demiştir."

 

7119- Adam: "Zeyd b. Eslem'in Ata b. Yesar kanalıyla İbn Abbas'tan olan rivayetini, Süleyman el-Ahvel'in Tavus kanalıyla İbn Abbas'tan olan rivayetinden daha sağlam yapan şey nedir?" diye sordu.

 

7120- Adama: "İbn Abbas'ın uygulamasının delalet ettiği Zeyd b. Eslem'in ondan olan rivayetine muvafıktır" dedim.

 

7121- Adam: "Bu delalet nedir?" diye sordu.

 

7122- Adama şöyle dedim: İbrahım b. Muhammed'in Abdullah b. Ebi Bekr'den bildirdiğine göre Amr veya Safvan b. Abdillah b. Safvan: "İbn Abbas'ın güneş tutulmasında Zemzem kuyusunun üzerinde iki rekat namaz kıldığını gördüm. Bu namazın her bir rekatında iki rüku yaptı" demiştir.

 

7123- İbn Abbas da bu konuda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazına muhalif bir namaz kılacak değildir.

 

7124- Ata b. Yesar, Amr veya Safvan b. Abdillah ve Hasan, İbn Abbas'tan, Süleyman el-Ahvel'in rivayet ettiğine muhalif bir şey rivayet etmişlerse üç kişinin rivayetini kabul etmek tercihe şayandır. Abdullah b. Ebi Bekr ve Zeyd b. Eslem de Süleyman'dan daha çok hadis rivayetinde bulunmuşlardır ve ondan daha alimdirler.

 

7125- Adam: "Rivayet edildiğine göre İbn Abbas bir depremde kıldığı namazın her bir rekatında üç rüku yapmıştır" dedi.

 

7126- Adama şöyle dedim: "Şayet bu rivayet sabit ise İbn Abbas Güneş ve Ay tutulmaları ile depremi birbirinden ayırmış demektir. Şayet her ikisini aynı görmüşse bu konuda bizim hadislerimiz seninkilerden daha çok ve daha sağlamdır. Biz de daha çok ve daha sağlam olana itibar ederiz."

 

7127- Hasan bildiriyor: "Hz. Ali güneş tutulmasında namazı beş rüku, dört secde ile kıldı."(--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/330).

 

7128- Şafii der ki: Ancak ne biz, ne de Iraklılar buna itibar etmeyiz.

 

7129- Biz, bu namazın dört rüku ve dört secde ile kıldığına yönelik Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet edilene itibar ediyoruz. Iraklılar ise bu namazın diğer farz namazlar gibi toplam iki rüku ile kılınacağını söylüyorlar. Bu konuda hem Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetine, hem de Hz. Ali'den naklettikleri rivayete muhalefet etmişlerdir.

 

7130- Beyhaki der ki: Hasan'ın Hz. Ali'den olan rivayeti sabit değildir.

Hadis alimleri de bunu mürselolarak rivayet ederler.

 

7131- Haneş de Hz. Ali'den bu namazın sekiz rüku ve dört secdeyle olduğunu rivayet etmiştir. Ancak Haneş hadiste rivayeten güçlü biri değildir.(--- Bakın: Ahmed, Müsned (1/143) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/330).

 

7132- Huzeyfe'den de merfu olarak bu namazın her rekatta beş rüku ile kılındığı rivayet edilmiştir. Ancak isnadı zayıftır.

 

7133- Ubey b. Ka'b'dan da merfu olarak bu namazın her rekatta beş rüku ile kılındığı rivayet edilmiştir.

 

7134- Buhari ve Müslim, Huzeyfe'nin isnadını huccet olarak görmemişlerdir.

 

7135- Hadis alimlerinden bazıları rüku sayısı konusunda değişik olarak gelen bütün rivayetleri sahih olarak görmüşlerdir. Onlara göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazı değişik sayıda rükUlarla kıldırmıştır ve hepsi de caizdir.

 

7136- İshak b. Raheveyh, Muhammed b. İshak b. Huzeyme, Ebu Bekr b. İshak ed-Dubai, Ebu Süleyman el-Hattabı bunlardandır. el-Hilafiyyat eserinin sahibi Ebu Bekr b. Muhammed b. İbrahım b. el-Münzİr ise bu rivayetleri hasen olarak görmüştür.

 

7137- Bu konuda gelen rivayetler Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazı oğlu İbrahım'in de vefat ettiği gün kıldırmasına dayanmasından dolayı Şafii ve Buhari bu rivayetlerden bazılarını diğerlerine tercih etmişlerdir. Doğrusunu Allah bilir.

 

7138- İbn Abbas ve Semure'den gelen rivayetler kıraatin sessiz yapıldığını göstermektedir.

 

7139- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Güneş tutulması oldu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkıp Müslümanlara namaz kıldırdı. Kıyamda Bakara Suresi'ni okuyacak kadar durdu ... "

Ravi hadisin devamını zikredip şöyle devam eder: "Sonra kalkıp yine kıraat yaptı. Kıraatİ Al-i İmran Suresi'ni okuyacak kadar uzun sürdü."(--- Ebu Davud, salat (1187).

 

7140- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Güneş tutulması namazını kıldırırken kıraati açıktan yaptı. "(--- Buhari, salatu'l-küsuf (1065) ve Müslim, salat (2059).

 

7141- Buhari der ki: "Kıraatin açıktan yapıldığına dair Aişe'nin hadisi Semure'nin hadisinden daha sahihtir.''(--- Nesai, salatu'l-küsuf (3/148), İbn Mace, salat ( 1264) ve Ahmed, Müsned (5/19).

 

7142- Beyhaki: "Ancak İbn Abbas'ın hadisinden daha sahih değildir."

 

7143- Rivayet edildiğine göre İbn Abbas, güneş tutulmasında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıldırdığı namazın kıraatinin Bakara Suresi uzunluğunda olduğunu söylemiştir.

 

7144- Şafii der ki: "Bu da bize İbn Abbas'ın, Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıraatini işitmediğini göstermektedir. Zira işitmiş olsaydı uzunluğunu başka bir sürenin uzunluğuyla takdir etmezdi."

 

7145- Şafii der ki: Rivayet edildiğine göre İbn Abbas: "Güneş tutulması namazında Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hemen yanında durdum. Kıraatinden tek bir harf bile işitmedim" demiştir.

 

7146- İbn Abbas der ki: "Güneş tutulmasında Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında namazı kıldım. Kıraatinden tek bir harf bile işitmedim.''(--- Ahmed, Müsned (1/293, 350), Tahavi (1/197) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/335).

 

7147- Mana olarak aynısını Hakem b. Eban da İkrime'den rivayet etmiştir.

 

7148- İbn Abbas der ki: "Güneş tutulmasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namazı kıldım. Kıraatinden tek bir harf bile işitmedim."

 

7149- Abdullah b. el-Mübarek de bunu Abdullah b. Lehia'dan bu şekilde rivayet etmiştir. Ancak Abdullah b. Lehia huccet biri değildir. Vakıdı ve Hakem b. Eban da bunu bu şekilde rivayet etmişlerdir. Onların bu rivayeti de İbn Abbas'ın rivayetine muvafıktır. İsnadı bakımından da Muhammed b. İshak b. Yesar'ın Aişe'den olan rivayetine muvafıktır. Semure b. Cundub'un rivayetine de muvafıktır.

 

7150- Kıraatin açıktan yapıldığına dair Zühri'den gelen rivayete gelince, Zühri hafız biri olsa da ona muhalif birden fazla kişinin yaptığı rivayet sağlamlık bakımından onun rivayetinden daha evladır. Doğrusunu Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ay Tutulması Namazı