MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

BAYRAM NAMAZLARI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bayram Günlerinde Tekbir Getirmek

 

6984- Şafii der ki: "Hacılar kurban bayramının ilk günü öğle namazından itibaren teşrık günlerinin son günündeki sabah namazına kadar tekbir getirirler. Teşrik günlerinin son günündeki sabah namazının ardından tekbir getirdikten sonra da bir daha tekbir getirmezler.''(--- Şaill, el-Ümm (1/241).

 

6985- Şafii bunu İbn Ömer ve İbn Abbas'ın rivayetlerine dayanarak söylemiştir.

 

6986- Şafii bu konuda kendi mezhebinin görüşünü açıklarken İbn Ömer'in rivayetine dayanır.

 

6987- Bu konuda İbn Abbas'tan farklı rivayetler gelmiştir. Bir rivayete gören İbn Abbas, kurban bayramının ilk günü öğle namazından itibaren teşrık günlerinin son günündeki ikindi namazına kadar (her namazın ardından) tekbir getirirdi.

 

6988- Başka bir rivayete göre Arefe günü sabah namazından başlamak üzere teşrık günlerinin son günü ikindi namazına kadar (her namazın ardından) tekbir getirirdi.

 

6989- Vakidı de İbn Ömer'den gelen rivayetin aynısını Osman, İbn Ömer, Zeyd b. Sabit ve Ebu Said'den isnadlarıyla birlikte zikretmiştir.(--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (13/312-314).

 

6990- Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Teşrık günleri yeme, içme ve Allah'ı zikretme günleridir" buyurmuştur.(--- Müslim, siyam (6236).

 

6991- Esved bildiriyor: "Abdullah (b. Mes'ud), Arefe günü sabah namazından başlamak üzere kurban bayramı günü ikindi namazına kadar (her namazın ardından) tekbir getirirdi."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/313).

 

6992- ibn Mehdı, Süfyan kanalıyla Gaylan b. (erır'den, o Amr b. Murre'den, o da Abdullah'tan aynısı rivayet edilmiştir.

 

6993- Şafii der ki: Iraklılardan bazıları bunu kabul etmez, Abdullah'ın Arefe günü sabah namazından başlamak üzere teşrık günlerinin son günü ikindi namazına kadar (her namazın ardından) tekbir getirdiğini söylerler.

 

6994- Bu konuda bizim görüşümüz ise ibn Ömer ve ibn Abbas'tan rivayet edilene göredir. Alimlerin yanında da bizim görüşümüz -Allah doğrusunu bilir- daha doğru olan görüştür.(--- Şafii, el-Ümm (1/241).

 

6995- Zira telbiyenin belli bir zamanı vardır ve bir zaman sonra biter. O da Kurban günüdür. Tekbir ise namazların ardından getirilir. Telbiyenin bitiminden sonra da ilk namaz kurban bayramı günü öğle namazıdır. Son namaz da teşrik günlerinin sonunda Mina'da kılınan sabah namazıdır.(--- Şafii, el-Ümm (1/241).

 

6996- Şafii el-Kadim'de şöyle der: "Hacda olan kişi de Akabe cemresini taşlarken ilk taşı atana kadar telbiye getirir. ilk taşı attıktan sonra telbiyeyi keser. Telbiyeyi kestikten sonra da artık tekbir getirmeye başlar."

 

ö997-6998- Şafii bu konuda İbn Abbas'ın rivayetini huccet olarak getirir. Zira İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Akabe cemresini atana kadar telbiye getirip durmuştur.(--- Buhari, hac (1685) ve Müslimı hac (3035).

 

ö999- Ebu Said rivayetinde Şafii el-Cedid'de şöyle der: Diğer bölgelerde bulunanlar Mina'da olanlar gibi tekbirlerini getirirler. Sadece onlardan önce tekbire başlarlar. Kurban bayramından bir gün önce akşam namazından sonra tekbire başlamalarında bir sakınca olmaz. Bu da Yüce Allah'ın Ramazan ayı hakkında sayının tamamlanmasından sonra tekbir getirilmesini emretmesine kıyas edilebilir. Diğer bölgelerde bulunanlar ihramlı olmadıkları için telbiye getirmezler. Onların telbiyesi de tekbir ile olur. Diğer bölgelerde bulunanların tekbire kurban bayramından bir gün önce akşam namazı sonrası başlamalarını müstehab görenler de vardır.(--- Şafii, el-Ümm (1/241).

 

7000- Seleften birisinden, tekbire Arefe günü sabah namazından sonra başladıkları rivayet edilmiştir.

 

7001- BeyhaKi der ki: Rivayet edildiğine göre Ali b. Ebi Talib ve İbn Abbas, Arefe günü sabah namazından başlamak üzere teşrık günlerinin son günü ikindi namazına kadar (her namazın ardından) tekbir getirirlerdi.

 

7002- Şafii de bunu başkasından naklen zikretmiştir. Bazı rivayetlerde Ömer'in teşrık günlerinin son günü öğle namazına kadar tekbir getirdiği zikredilir. Bazı rivayetler de ise ikindi namazına kadar tekbir getirdiği söylenir. Bu konuda Ömer'den gelen rivayetler zayıftır.

 

7003- Hz. Ali ve Ammar bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazlarda Besmele'yi açıktan okurdu. Sabah namazında kunut yapardı. Arefe günü sabah namazından başlamak üzere teşrık günlerinin son günü ikindi namazına kadar (her namazın ardından) tekbir getirirdi."

 

7004- Bu hadis "Amr b. Şimr - Cabir el-Cu'fı - Ebu't-Tufayl" isnadıyla meşhurdur. Ancak her iki isnad da zayıftır. İçlerinde en sağlam isnad da budur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bayram Tekbirleri Nasıl Getirilir?