MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

BAYRAM NAMAZLARI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bayram namazlarında Tekbir Getirmek

 

6861- Amr b. Şuayb, babası kanalıyla dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ve Kurban bayramı namazlarında iftitah tekbiri dışında bir rekatta beş, bir rekatta da yedi tekbir getirirdi. Bu tekbirlerden yedisini ilk rekatta, beşini de ikinci rekatta getirirdi."(--- Ebu Davud, salat (1152), İbn Mace, salat (1278), Darekutn!, Sünen (1/181), Ahmed, Müsned 2/180) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/285) ile es-Sünenü's-suğra (1/259).

 

 

6862- Mu'temir b. Süleyman bunu Abdullah b. Abdirrahman'dan rivayet ederken: "Her iki rekatta da kıraati tekbirlerden sonra yapardı" eklemesini yapar. İsnadında da: "Abdullah b. Amr bildiriyor" der.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/285) ile es-Sünenü's-suğra (1/259).

 

6863- Abdullah b. Amr b. Avf el-Müzenı, babası kanalıyla dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazlarında kıraatten önce ilk rekatta yedi, ikinci rekatta da beş tekbir getirirdi."

 

6864- Tirmizi der ki: Buhari'ye bu hadisi sorduğumda: "Bu konuda benim için bu hadisten daha sahih olanı yoktur ve benim de görüşüm bu yöndedir" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/286).

 

6865- Tirmizi der ki: "Abdullah b. Abdirrahman et-Taifi'nin Amr b. Şuayb'dan rivayet ettiği hadis de aynı şekilde sahihtir.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/286).

 

6866- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ve Kurban bayramı namazlarında birinci rekatta yedi, ikinci rekatta da beş tekbir getirirdi. ''(--- Ebu Davud, salat (1149).

 

6867- Amr b. Halid de İbn Lehia'dan bu şekilde rivayet etmiştir.

 

6868- İbn Vehb, Ebu Salih ve Mualla b. Mansur ise bunu İbn Lehia'dan, o da Halid b. Yezid'den, o da İbn Şihab'dan rivayet etmişlerdir.

 

6869- Muhammed b. Yahya ez-Zühli der ki: "Bizde mahfuz olanı Halid b. Yezid'in hadisidir. Çünkü İbn Vehb'in İbn Lehia'dan hadis işitmişliği diğerlerinden öncedir. İbn Lehia'yı ilk dönemlerinde işiten kişinin hadisleri diğerlerinden tercihe şayandır. Zira İbn Lehia son zamanlarında karıştırmaya başlamıştır. "

 

6870- Aynısını Sa'd el-Karaz'ın oğulları Sa'd'dan, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/287).

 

6871- Cafer b. Muhammed bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer, bayram namazları ile yağmur duasında ilk rekatta yedi, ikinci rekatta ise beş tekbir getirdiler. Hutbeden önce namazı kılıp kıraati açıktan yaptılar."(--- Abdurrezzak, Musannef(5678) ve Şafii, el-Ümm (1/236) ile Müsned (s. 157).

 

6872- Cafer b. Muhammed, babasından bildiriyor: "Hz. Ali bayram namazları ile yağmur duasında ilk rekatta yedi, ikinci rekatta ise beş tekbir getirdi. Kıraati de açıktan yaptı.''(--- Şafii, el-Ümm (1/236) ve Abdurrezzak, Musannef(3/85, 292).

 

6873- Osman b. Urve, babasından bildiriyor: "Ebu Eyyub ve Zeyd b.

Sabit, bayram namazlarında Mervan'ın ilk rekatta yedi, ikinci rekatta ise beş tekbir getirmesini söylediler."(--- Şafii, el-Ümm (11236).

 

6874- İbn Ömer'in azatlısı Nafi' der ki: "Ebu Hureyre'nin arkasında hem Kurban, hem de Ramazan bayramı namazı kıldım. Birinci rekatta kıraatten önce yedi tekbir getirdi. İkinci rekatta da kıraatten önce beş tekbir getirdi.''(--- Malik, fdeyn (9), Şafii, el-Ümm (1/236) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/288).

 

6875- Şafii el-Kadim'de şöyle der: Biri ise, bayram namazlarında imamın ilk rekatta dört tekbir getirdikten sonra kıraat yapacağını, sonra rüku ve secdelere gideceğini, ikinci rekata kalkınca da önce kıraati yapıp sonra dört tekbir getireceğini söyledi.

 

6876- Bizim de bu konudaki görüşümüzü tenkit edip, bunu sadece Ebu Hureyre'den rivayet ettiğimizi söyledi.

 

6877- Oysa sanırım bu yöndeki hadisi Ebu Hureyre'den başkasından da rivayet ettiğimizi bilmekteydi.

 

6878- Adam yine: "İbn Mes'ud'un sözü uyulmada önceliklidir" dedi.

Adama şu cevap verildi: Bayram tekbirleri alimlerin cahili olmadıkları bir konudur. İbn Mes'ud'un da bu konuda arkadaşlarına muhalif düşeceğini düşünmüyoruz. Allah ona merhamet etsin, böyle bir şeyi yapmış olsa dahi bizim yanımızda bizim itibar ettiğimiz uygulama Medine ahalisi imamlarının uygulamasıdır. Bu konuda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı arasında elimizde sadece Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği uygulama olsa dahi onun bu konuda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tekbirlerine muhalif tekbir getirmeyeceğinizi biliriz.

 

6879- Ebu Hureyre, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl tekbir getirdiğini bilmiyor olsa dahi ashabdan diğerleri bu tekbirlerin nasılolduğunu ona öğretir ve bu yönde sünnete muhalif olan uygulamasına itiraz ederlerdi. Böylesi bir tekbir de sadece bir kişiden öğrenilen bir uygulama değildir. Medine ahalisinin tümü bu tekbirleri Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğrenmişlerdir. Ebu Hureyre'nin bu yöndeki tekbirleri de Muhacir, Ensar ve diğer alimlerin önünde gerçekleşmiştir.

 

6880- Mekhul'un, Ebu Musa'nın elçisi ve Huzeyfe'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cenazede olduğu gibi bayramlarda da dört tekbir getirilir. Bu dört tekbir de iftitah ve rüku tekbirleri dışındadır. ''(--- Ebu Davud, salat (1153), Ahmed, Müsned (4/416) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/289-290).

 

6881- Beyhaki der ki: "Bu rivayette Ebu Musa'nın elçisinin ısmı zikredilmemiştir ve mechul biridir.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/290).

 

6882- Ebu Aişe bildiriyor: Said b. el-As, Ebu Musa ile Huzeyfe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kurban ve Ramazan bayramı namazlarında nasıl tekbir getirirdi?" diye sorunca, Ebu Musa: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenazelerde olduğu gibi bayramlarda da dört tekbir getirirdi" dedi. Huzeyfe de: "Doğru söylüyor" diyerek onu onayladı.(--- Ebu Davud (1/299).

 

6883- Yahya b. Main, Abdurrahman'ı zayıf bulmuştur.

 

6884- Oysa bu kıssada meşhur olan onların cevabı İbn Mes'ud'a havale ettikleridir. İbn Mes'ud da: "Birinci rekatta kıraatten önce dört tekbir, ikinci rekatta kıraatten sonra dört tekbir getirilip rükuya gidilir" şeklinde fetva vermiş ve bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırmamıştır.

 

6885- Ebu İshak es-Sebii ve başkası da bunu hocalarından bu şekilde rivayet etmişlerdir. Ebu Musa'nın Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uygulamasına yönelik bir bilgisi olsaydı konuyu İbn Mes'ud'a sormazdı.

 

6886- Alkame'nin bildirdiğine göre Abdullah: "İlk rekatta beş, ikinci rekatta dört tekbir getirilir" demiştir. Bu da ondan gelen ilk rivayete ve Şafii'nin ondan naklettiği fetvaya muhaliftir.

 

6887- Şafii der ki: İmam bayram namazına başlayacağı zaman iftitah tekbirini getirir. Sonra farz namazını kıldım gibi: "Doğrusu ben yüzümü, gökleri ve yeri yaratana, doğruya yönelerek çevirdim, ben ortak koşanlardan değilim" duasını okur. İftitah tekbiri dışında yedi tekbir getirdikten sonra kıraatini yapar ve rüku ile secdelere gider. Bu dediğimin aynısı İbn Abbas'tan da rivayet edilmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (1/236).

 

6888- Haşim oğullarının azatlısı Ammar bildiriyor: "İbn Abbas bayram namazının ilk rekatında yedi tekbir getirdikten sonra kıraatini yaptı. İkinci rekatta ise beş tekbir getirdi."

 

6889- Rivayet edildiğine göre Abdullah b. Mes'ud: "İmam iki tekbir arasında Allah'a hamdedip Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salavat getirir"

demiştir.

 

6890- Aynısı Ata b. Ebi Rebah'tan da rivayet edilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bayram Namazı Tekbirlerinde Elleri Kaldırmak