MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

BAYRAM NAMAZLARI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ramazan Bayramı Gecesi Tekbir Getirmek

 

6810- Şafii der ki: Yüce Allah, Ramazan ayı konusunda: "Bu da sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı tekbır etmeniz içindir... "[Bakara, 185] buyurmuştur. Kur'an alimlerinden sözüne güvendiğim birinin bu ayeti açıklarken: "Ramazan ayını tüm günleriyle oruçlu geçirmeniz, tümünü oruçlu geçirdikten sonra da size doğru yolu gösterdiği için O'nu tekbır etmeniz içindir. Ramazan ayının günlerinin tamamlanması da son günü güneşin batmasıyla olur" dediğini işittim. -Allah doğrusunu bilir- ayetin de anlatmak istediği budur.(--- Şafii, el-Ümm (1/231).

 

6811- Şafii der ki: "İmamın Ramazan bayramı gecesi akşam, yatsı ve sabah namazlarının ardından, yine Ramazan bayramı gününde namazgaha ulaşana kadar tekbir getirmesini severim."

 

6812- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer bayram günlerinde namazgaha giderken ulaşana kadar yüksek sesle tekbir getirip dururdu."(--- Şafii, el-Ümm (1/231) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/279).

 

6813- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer, Ramazan bayramında güneş çıktıktan sonra namazgaha ulaşana kadar, namazgahta da imam namaz için gelene kadar yüksek sesle tekbir getirip dururdu. İmam gelip yerine oturunca da tekbiri bırakırdı.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/279).

 

6814- Beyhaki der ki: Yahya b. el-Kattan da bunu İbn Aclan'dan mevkuf olarak rivayet etmiştir.

 

6815- Ebu Şihab da bunu Ubeydullah b. Ömer'den mevkuf olarak rivayet etmiştir.

 

6816- Nafi' de bunu İbn Ömer kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem), namazgaha ulaşana kadar yüksek sesle tehlil edip tekbir getirme konusunda rivayet etmiştir.

 

6817- Bu konuda Hz. Ali ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından başka kişilerden de rivayetler gelmiştir.

 

6818- Salih b. Muhammed b. Zaide bildiriyor: "Said b. el-Müseyyeb, Urve b. ez-Zübeyr, Ebu Seleme b. Abdirrahman ve Ebu Bekr b. Abdirrahman'ın Ramazan bayramı gecesinde Mescid'de yüksek sesle tekbir getirdiklerini işittim."(--- Şafii, el-Ümm (1/231) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/279-280).

 

6819- Salih b. Zaide'nin bildirdiğine göre Urve ve Ebu Seleme namazgaha giderken açıktan tekbir getirirlerdi.(--- Şafii, el-Ümm (1/231) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/279-280).

 

6820- Yezid b. el-Had bildiriyor: "Nati' b. Cübeyr'in bayram gününde namazgaha giderken açıktan tekbir getirdiğini işittim.''(--- Şafii, el-Ümm (1/231) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/279-280).

 

6821- Beyhakl der ki: Bize bildirildiğine göre Ebu Abdirrahman es-Sülemi: "Öncekiler Ramazan bayramında tekbiri, Kurban bayramında olduğundan daha fazla getirirlerdi" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bayram namazlarına Namazgaha Çıkmak