MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KORKU NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şiddetli Korku Durumunda Namaz Kılma Şekli

 

6768- Nafi' der ki: İbn Ömer'e korku namazının nasıl kılınacağı sorulduğu zaman şöyle derdi: "Önce imamla birlikte bir grup öne geçer... " Sonrasında ravi söz konusu hadisi nakleder, rivayette de İbn Ömer'in: "Şayet daha büyük bir korku varsa namazı ayakta veya binek üzerinde ister kıbleye ister başka yöne doğru kılarlar" dediğini zikreder.(--- Buhari, salat (1912) ile tefsir (4535).

 

6769- Nafi' der ki: "Gördüğüm kadarıyla Abdullah b. Ömer bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen söylemiştir."(--- Malik, Muvatta (1/184) ve Şafii, el-Ümm (1/222).

 

6770- Beyhakl der ki: "Bu hadis Musa b. Ukbe kanalıyla da Nafi'den merfu olarak rivayet edilmiştir."

 

6771- Mücahid der ki: "Savaşta Müslümanlar ile düşmanlar birbirine çok yakın olduğu zaman namaz, tekbir getirip başla işaret ederek kılınır."

İbn Cüreyc der ki: Musa b. Ukbe, Nafi'den, o da İbn Ömer'den, oda ResUlullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mücahid'in söylediğinin aynısını nakletmiş, ancak burada Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer düşman sayısı çok fazla (ve yakın) olursa namazı ayakta veya binek üzerinde kılsınlar" buyurduğu eklemesini yapmıştır.

Buhari, Sahih'de başka bir yoldan İbn Cüreyc kanalıyla Musa b. Ukbe'den rivayet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kimler Korku Namazı Kılabilir?