MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

KORKU NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Düşman Müslümanların Kıblesinde Olsun veya Olmasın Güvenliğin Olmaması Durumunda Korku Namazı

 

6702- Salih b. Havvat bildiriyor: "Zatur-Rika'da Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile korku namazı kılanlardan birinin bana anlattığına göre iki kısma ayrılan Müslümanlardan bir kısmı Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ardında saf tutarken kalan kısmı düşmana karşı durdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ardında duranlara bir rekat namaz kıldırdıktan sonra ayakta bekledi. Saftakiler kalan bir rekatı kendi başlarına kılıp tamamladılar. Sonra gidip diğerlerinin yerine düşmana karşı saf tuttular. Kalan grup gelince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara da bir rekat namaz kıldırıp selam vermeden oturdu. Arkasında duranlar kendi başlarına bir rekat daha kıldılar. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte selam verip namazı bitirdiler."

Buhari, Sahih'de Kuteybe kanalıyla Malik'ten ve Müslim ise Yahya b. Yahya kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Buhari, meğazive Müslim, salat (1916).

 

6703- Başka bir kanalla bu hadisi Salih b. Havvat b. Cübeyr, babası kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir. (--- Şafii, el-Ümm (1/210) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/253)

 

6704- Lafız Ebu Said'in lafzıdır. Diğerleri ise rivayet ederken: "Abdullah b. Ömer b. Hafs'ı işiten birinin bize bildirdiğine göre Abdullah kardeşi Ubeydullah'tan naklen şöyle rivayet etti" demiş ve hadisi zikretmişlerdir.

 

6705- Aynı isnadla Abdulazız el-Uveysı de hadisi bu şekilde Abdullah b. Ömer'den mevsul olarak rivayet etmiştir.

 

6706- Abdulazız el-Uveysı: "Abdullah b. Ömer el-Ömerı bana şöyle bildirdi" diyerek aynısını rivayet etmiştir. Ancak burada: "Arkasında duranlar kalkıp kendi başlarına bir rekat daha kıldılar" ibaresi geçmiştir. "Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte selam verip namazı bitirdiler" lafzını zikretmemiştir. İsnadında da "Ubeydullah şöyle dedi" eklemesini yapmıştır.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/253).

 

6707- Kasım der ki: "Korku namazı konusunda bundan daha iyi bir hadis duymuş değilim."

 

6708- Aynısını Abdurrahman b. el-Kasım, babası kanalıyla Salih b. Havvat'tan, o da Sehl b. Ebi Hasme vasıtasıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.

 

6709- Salih belki de bunu Ömeri'nin dediği gibi babasından, Abdurrahman b. el-Kasım'ın da dediği gibi Sehl'den rivayet etmiştir.

 

6710- Sehl b. Ebi Hasme bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına korku namazını kıldırırken onları arkasında iki saf yaptı. Önce hemen arkasındaki safa bir rekat kıldırdı. İkinci rekata kalkıp durunca onlar kendi başlarına bir rekat daha kılıp diğerleriyle yer değiştirdiler. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha önce arkadayken öne geçenlere de bir rekat kıldırdı. Kendisi oturunca onlar kalkıp kendi başlarına bir rekat daha kıldılar. Sonra da Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verip namazı bitirdiler."

Müslim, Sahih'de Ubeydullah b. Muaz'dan ve Buhari ise Yahya el-Kattan kanalıyla Şu'be'den biraz farklı bir metinle rivayet etmiştir.(--- Buhari, meğazi (4129) ve Müslim, salat (1915).

 

6711- Başka bir kanalla Salih b. Havvat bunu Abdurrahman'ın rivayetine benzer bir şekilde Sehl b. Ebi Hasme'nin bir fetvası olarak nakleder. Ancak bu namazda imamın selam verdiği vakit konusunda ihtilaf edilmiştir. Malik b. Enes'in Yahya'dan olan rivayetinde: "İmam selam verdikten sonra onlar kalkıp kendi başlarına kalan bir rekatı kılar ve selam verirler" ibaresi geçmiştir. Süfyan es-Sevri'nin Yahya'dan olan rivayetinde ise: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturunca onlar kalkıp kendi başlarına bir rekat daha kıldılar. Sonra da Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verip namazı bitirdiler" denilir.

 

6712- Bu hadis de bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) merfu olarak rivayet edenlerin hadisine muvafık olmasından dolayı daha sahih durmaktadır.

 

6713- Salih b. Havvat b. Cübeyr bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından biri olan Sehl b. Ebi Hasme şöyle dedi: "Korku namazında imam yanındakilerden bir grupla namaza dururken kalan grup da düşmana karşı durur. İmam arkasındakilerle bir rekat kılıp secdeleri yaptıktan sonra kalkıp ayakta bekler. Arkasındakiler geriye kalan rekatı kendi başlarına kılarlar. imam ın arkasında namazı kılanlar gidip düşmana karşı duranların yerine geçer, onlar da gelip imamın arkasında durur. İmam onlara da bir rekat kıldırdıktan sonra kalkıp tek başlarına bir rekat daha kılarlar. Sonrasında imam selamı verir.''(-- Buhari, meğazi (413).

 

6716-6715- Malik'in hadisini Şafii el-Kadim'de Sehl b. Ebi Hasme'den naklen bildiriyor: "Korku namazında imam yanındakilerden bir grupla namaza dururken kalan grup da düşmana karşı durur. imam arkasındakilerle bir rekat kılıp secdeleri yaptıktan sonra kalkıp ayakta bekler. Arkasındakiler geriye kalan rekatı kendi başlarına kılarlar. Selam verdikten sonra da gidip düşmana karşı duranların yerini alırlar. Diğerleri de ayakta durup bekleyen imamın arkasına geçerler. Tekbir getirdikten sonra imamla rüku ve secdeleriyle bir rekat kılarlar. imam selam verdikten sonra da onlar kalkıp kendi başlarına kalan bir rekatı kılar ve selam verirler.''(--- Malik, Muvatta (1/183-184) ve Darimi, Sünen (1/358).

 

6717- Buhari de Sahih'de Yahya b. Said el-Kattan kanalıyla Yahya b. Said el-Ensari'den rivayet etmiş, ancak imamın selam vermesini zikretmemiştir.(--- Buhari, meğazi (413).

 

6718- Şafii, imam ın selamının keyfiyeti konusunda Yezid b. ROman'ın hadisini bırakanları eleştirmiş, bu konuda Sehl b. Ebi Hasme'nin sözüne, Yezid'in merfu, Sehl'in de mevkuf olan rivayetine itibar etmiştir.

 

6719- Daha önce bunun Sehl'den farklı şekillerde rivayet edildiğini zikretmiştik. Bu konuda Sehl'in görüşü rivayetine mutabıktır. Fakat başkalarının rivayeti evladır.

 

6720- Şafii der ki: "Rivayet edildiğine göre Ali b. Ebi Talib, Sıffin savaşı sırasında bir gece korku namazı kıldırmıştır. Salih b. Havvat'ın bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayeti vardır. Havvat'ın sahabeliği eskilere dayanmaktadır ve yaş olarak da diğerlerinden büyüktür."

 

6721- Şafii der ki: "İbn Ömer, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) korku namazının nasıl kılınacağına yönelik diğerlerine muhalif olacak şekilde bir rivayet nakletmiştir.

 

6722- Şafii bunu el-Kadım'de Nafi'den nakleder: İbn Ömer'e korku namazının nasıl kılınacağı sorulduğu zaman şöyle derdi: "Önce imamla birlikte bir grup öne geçip bir rekat kılar. Diğer grup da onları düşmana karşı korur. İlk grup imam la birlikte bir rekatı kıldıktan sonra selam vermeden düşmana karşı duran grubun yerine geçer. Onlar da imamın arkasına geçip onunla bir rekat kılarlar. Bu şekilde imam iki rekat kılıp bitirmiş olur. Sonra her iki grup kendi başına birer rekat daha kılar. Bu şekilde de her grup iki rekat kılmış olur. Şayet daha büyük bir korku varsa namazı ayakta veya binek üzerinde ister kıbleye, ister başka yöne doğru kılarlar."

Nafi' der ki: "Gördüğüm kadarıyla Abdullah b. Ömer de bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen söylemiştir.''(--- Mllik, salatu'l-havf (3). 

 

6723- İbn Ömer'in -sanırım Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem)- bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet daha büyük bir korku varsa ayakta veya binek üzerinde ister kıbleye ister başka yöne doğru namazı kılarlar'' buyurmuştur. (--- Şafii, er-Risale (s. 184-185).

 

6724- Şafii der ki: Mana olarak aynısını bir adam İbn Ebi Zi'b kanalıyla Zühri'den, o Salim'den, o da babasından, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir. Ancak bir önceki hadiste olduğu gibi İbn Ömer'in bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen bildirdiği konusunda şüphe yoktur.(--- Şafii, er-Risale (s. 185).

 

6725- Beyhaki der ki: Şafii yeni risalesinde bu iki hadisi bu şekilde rivayet etmiştir. "Mana olarak aynısını" derken de daha şiddetli korku değil de, normal korku durumunda kılınan korku namazı hakkındaki hadistir.

 

6726- Başka bir kanalla korku namazı konusunda mana olarak aynısını Şuayb b. Ebi Hamza, Ma'mer b. Raşid ile Fulayh b. Süleyman, Zühri kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (1911).

 

6728-6727- Müslim, Sahih'de "Musa b. Ukbe - Nafi' " kanalıyla İbn Ömer'den şöyle aktarmıştır: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazı zamanlarda korku namazını kıldırırken bir grup arkasında dururken bir grup da düşmana karşı durdu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında duranlara bir rekat kıldırdıktan sonra onlar gidip diğerleri geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara da bir rekat kıldırdı. Daha sonra her iki grup da kendi başlarına birer rekat daha kıldı."

İbn Ömer der ki: "Korku bundan daha büyük ise kişi ayakta veya binek üzerinde imayla namazı kılar."

Müslim, Ebu Bekr b. Ebi Şeybe'den rivayet etmiştir. Buhari ve Müslim de mana olarak aynısını İbn Ömer hadisiyle Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, salat (943) ve Müslim, salat (1912).

 

6729- Bazıları rivayet ederken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Necd taraflarına bir gazveye çıktım ... " lafzını kullanmıştır.

 

6730- Şafii der ki: Biri: "Nasılolur da İbn Ömer'in hadisini bırakıp Havvat b. Cübeyr'in hadisine itibar edersin?" diye sorabilir.

 

6731- Ona şu cevabı veririz: "İki sebepten dolayı böyle yaptık. Birincisi Salih b. Havvat'ın rivayetinin Kur'an'a mutabık olması ve namaz konusunda her iki gruba da aynı davranılmasıdır. İkincisi, Salih b. Havvat'ın rivayetine göre müşriklerin Müslümanlara saldırı fırsatı bulamamasıdır."

Sonrasında Şafii bu ikisini açıklar. El-Kadim'de ise şöyle der: Salih b. Havvat'ın hadisinin isnadı sahihtir. Şayet bu namazda imam gibi cemaatin de iki rekat kılması gerektiğini söylüyorsak Kur'an'da bu konudaki ayete en yakın olan rivayet Salih'in rivayetidir. Yüce Allah, ayetinde gruplardan birinin bir rekatı sonradan kılacağını zikretmemiştir ve bunu da zikretmeyi unutacak değildir.

 

6732- Bütün savaşlarda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bulunan Ali b. Ebi Talib'in de bu namazı dediğimiz gibi kıldığını görüyoruz. Düşman saldırısının önüne geçme konusunda böylesi bir namazdan daha iyisini de bilmiyoruz.

 

6733- Sonrasında Şafii bu konuyu da açıklar. el-Cedid'de ise şöyle der:

"Sehl b. Ebi Hasme de buna benzer bir söz söylemiştir."

Şafii der ki: Adam: "Peki bıraktığın rivayetin başka bir anlamı olabilir mi?" diye sorunca şöyle dedim: "Evet, var. Kişi korku anında namazı normal zamanlarda kıldığı namazdan farklı bir şekilde kılabiliyorsa o zaman korku anında bu namazı hem kendisinin, hem de düşmanın durumuna göre ve kolayına gelecek şekilde kılabilir demektir. Rekat sayısını tam olarak kıldıktan sonra kılınma şekli farklı olsa da böylesi bir namaz geçerlidir."

 

6734- Beyhaki der ki: "Şayet hadisin Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelişi sabit ise Şafii'nin ona yönelik bu yorumu önceliklidir ve böylesi bir yoruma itibar edilir."

 

6735- Şafii der ki: Hadis alimlerinin yanında sağlam ve sabit görülmeyen: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zü Karad'da bir gruba bir rekat kıldırdıktan sonra selam verdi. Sonra diğer gruba bir rekat kıldırdıktan sonra yine selam verdi. Bu şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekat kılarken diğerleri birer rekat kılmış oldu" şeklinde bir hadis rivayet edilmiştir.

 

6736- Şafii der ki: "Biz bu hadise itibar etmedik, çünkü korku namazı konusunda gelen rivayetlerin tümü, imam kaç rekat kılıyorsa cemaatin de aynı sayıda namaz kılması gerektiğini ifade etmektedir. Farz namazların rekat sayısı da hem imam, hem cemaat için aynıdır. Aynı zamanda böylesi bir rivayet, isnadı yönünden de bizde sabit bir hadis sayılamaz."

 

6737- Sa'lebe b. Zehdem der ki: Taberistan'da Said b. el-As ile beraberdik. Said: "Hanginiz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile korku namazı kıldı?" diye sorunca, Huzeyfe: "Ben kıldım" dedi. Sonra nasıl kılındığını göstermek için kalktı. Oradakilerin bir kısmını arkasında saf haline soktu. Kalan kısmını da düşmanın önünde durdurdu. Arkasındakilere bir rekat kıldırdıktan sonra, düşmanın önünde duranlarla yer değiştirdiler. Onlara da bir rekat kıldırdı. Sonradan bu rekatın üzerine bir rekat daha kılmadılar. (--- Nesai, salat (1130) ve Ahmed, Müsned (5/385, 399).

 

6738- Süfyan der ki: "Ebu Bekr b. Ebi'l-Cehm'in bana Ubeydullah b. Abdillah'tan onun da İbn Abbas'tan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ZU Karad'da, Huzeyfe'nin kıldırdığı namaza benzer bir namaz kıldırmıştır.''(--- Nesai, salat (3/169), Hakim, Müstedrek (1/335), Ahmed, Müsned (1/232) ve Beyhaki, es-Sünenü'lkübra (3/262).

 

6739- Süfyan der ki: "Rukeyn b. er-Rabi'nin bana Kasım b. Hassan'dan, onun da Zeyd b. Sabit'ten bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huzeyfe'nin kıldırdığı namaza benzer bir namaz kıldırmıştır."(--- Nesai, salat (3/168), Abdurrezzak, Musannef (4250), İbn Ebi Şeybe, Musannef (2/461), Ahmed, Müsned (5/183), TahM, Şerh meani'l-asar (1/310) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/262-263).

 

 

6740- Süfyan der ki: Salim el-Aftas'ın bana bildirdiğine göre Said b.

Cübeyr: "İki rekat olarak kılınarak nasıl kısaltılarak kılınan bir namaz olacak? Korku namazı birer rekattır" demiştir.

 

6741- Beyhaki der ki: Mücahid'in de bildirdiğine göre İbn Abbas bu namazın bir rekat olduğunu söylemiştir.

İbn Abbas der ki: "Yüce Allah, Peygamberinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diliyle namazı mukım olanlar için dört, yolcu olanlar için iki, korku anında da bir rekat olarak farz kıldı."

Müslim, Sahih'de Said b. Mansur'dan rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (1546).

 

6742- ZU Karad'da kılınan korku namazına yönelik bu rivayetinin farklı bir anlamı vardır. Buna göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı iki rekat olarak, gruplardan her biri de bir rekat olarak kılmıştır. Oysa bundan kastı, cemaat olarak ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu iki rekat, gruplardan her birinin de bir rekat olarak kıldığıdır. Yani korku namazının cemaatten olan kişi için bir rekat olmasıdır. Zira gruplardan her biri bu namazı imamın arkasında sadece bir rekat olarak kılar, kalan rekatı da kendi başına kılıp namazı tamamlar. Bu şekilde de bu rivayet bu yönde gelen diğer sahih rivayetlere muvafık olur. Ubeydullah b. Abdillah'ın İbn Abbas'tan olan rivayetine gelince, bu hadisi aynı şekilde Ebu Bekr b. Ebi'l-Cehm ve Zühri de Abdullah kanalıyla İbn Abbas'tan rivayet etmiştir. Zühri de Ebu'l-Cehm'den daha hafız biridir. Bu da Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Usfan'da kıldırdığı namazdan önce olmuş gibi durmaktadır. Aynı şekilde bunu İkrime de İbn Abbas'tan rivayet etmiştir. Ebu Bekr b. Ebi'!-Cehm'İn rivayetinden kasıt bu olsa gerektir.

"Kalan kısmını da düşmanın önünde durdurdu" sözünden kasıt secde halinde olan grubu düşmanlara karşı koruma amaçlı bu şekilde durdurmasıdır. "Arkasındakilere bir rekat kıldırdıktan sonra, düşmanın önünde duranlarla yer değiştirdiler" sözünden kasıt, ilk safın arkaya geçip arkadaki safın öne, imamın arkasına geçmesidir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Usfan'da kıldırdığı namaz da bu şekilde gerçekleşmiştir. Zeyd b. Sabifin hadisinden kasıt da bu olsa gerektir.

 

6743- Ancak Buhari ve Müslim bu hadislere Sahlh'lerinde yer vermemişlerdir.

 

6744- Huzeyfe b. el-Yeman'ın hadisi de anlattığımız şekildedir. Bu hadisi İbn Ömer'in rivayetine benzer bir şekilde Muhammed b. Cabir, Ebu İshak kanalıyla Süleym b. Ubeyd'den, o da Huzeyfe'den rivayet etmiştir.

Şafii el-Kadım'de bu hadise yönelik şöyle demiştir: "Muhammed b. Cabir hafız biri değildir. Süleym b. Ubeyd'i hadis alimlerine sorduğumda mechul biri olduğunu gördüm."

Sonrasında Şafii, Süfyan es-Sevri - Şu'be - Eş'as'ın Esved b. Hilal'dan naklen Huzeyfe'nin rivayetine muhalif olan rivayetlerini zikreder.

 

6745- Beyhaki der ki: İsrail'in Ebu İshak kanalıyla Süleym b. Ubeyd'den, onun da Huzeyfe'den naklen rivayet ettiği Said b. el-As'ın kıssasında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Usfan'da kıldırdığı namazın benzeri bir namaz kılındığı zikredilmiştir. Esved b. Hilal'ın rivayetinden kasıt da İsrail'in rivayetinde zikredilen şeyolabilir. Ancak Buhari ve Müslim, Sahlh'lerinde bu rivayetlerin hiçbirine yer vermemişlerdir.

 

6746- Urve b. ez-Zübeyr de Ebu Hureyre hadisiyle korku namazı konusunda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayette bulunmuştur. Bu rivayete göre ikinci grup gelip ilk rekatı kendi başına imamın arkasında, ikinci rekatı da imamla birlikte kılmıştır. Sonra ilk grup kalan ikinci rekatı kendi başlarına kılmış, ardından selam verilmiştir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazı Necd gazvesi sırasında kıldırdığı zikredilmiştir.(--- Ebu Davud, salat (1241), Ahmed, Müsned (2/320) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/264).

 

6747- İbn Ömer'den de bu gazvede, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zikredilene muhalif bir namaz kıldırdığı rivayet edilmiştir. Bu şekilde rivayetler birbirine muhalif gelmiştir. Ancak Buhari ve Müslim, Ebu Hureyre'nin hadisi yerine İbn Ömer'in isnadını tercih edip Sahih'lerde onun rivayetine yer vermişlerdir. Bu hadiste "Urve'nin Aişe'den bildirdiğine göre" denilmiştir.

Husayf el-Cezeri'nin de Ebu Ubeyde b. Abdillah b. Mes'ud'dan, onun da babasından, onun da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği hadiste Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıldırdığı namazda her iki grup için tekbir getirdiği, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selamından sonra da her bir grubun nöbetleşe kalan bir rekatı kıldığı anlaşılmaktadır.

 

6748- Husayf kavi biri değildir.

 

6749- Ebu Ubeyde de babasından bir şey işitmiş değildir. Yüce Allah:

"Sen içlerinde olup da namazlarını kıldırdığın zaman, bir kısmı seninle beraber namaza dursun ve silahlarını da yanlarına alsınlar"[Nisa, 102] buyurur. Korku namazı konusunda Ebu Hureyre ve İbn Mes'ud'un rivayetleri bu ayete muhalif durmaktadır. Yezid el-Fakır de Cabir b. Abdillah kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sa'lebe b. Zehdem'in Huzeyfe'den olan rivayetine benzer bir hadis bildirmiştir.

 

6750- Ebu Davud der ki: "Bazıları ise bunu Yezid el-Fakır kanalıyla rivayet ederken kalan rekatı kaza ettiklerini söyler."

 

6751- Beyhaki der ki: "Cabir'den bu konuda sabit olan ise Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Usfan'da kıldırdığı namazın benzeri bir namazdır. İnşaallah bu hadisi zikredeceğiz."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Az Olsun Çok Olsun Düşmanın Açık Alanda Müslümanların Kıblesinde Bulunması Durumunda Korku Namazı