MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CUMA NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Namazı İçin Hazırlık

 

6649- İbn Ömer bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, Mescid'in kapısının yanında ipek işlemeli bir giysinin satıldığını görünce: "Ey Allah'ın Resulü! Bu giysiyi satın al, bayramlarda ve sana gelen heyetlere karşi giyersin" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu, ahiretten nasibi olmayanlar giyer" karşılığını verdi. Bir ara Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi giysiler getirilince birini Ömer b. el-Hattab'a verdi. Ömer: "Zamanında Utarid'in sattığı o giysi hakkında o sözü söyledikten sonra bana mı veriyorsun?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu sana giymen için vermedim" buyurdu. Bunun üzerine giymesi için Ömer onu Mekke'de bulunan müşrik bir kardeşine verdi.

Buhari ve Müslim, Sahıh'lerinde Malik kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Buhari, cuma ve Müslim, libas

 

6650- İbnu's-Sebbak der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cuma namazlarından birinde şöyle buyurdu: "Ey Müslümanlar! Bugün Yüce Allah'ın Müslümanlara bayram kıldığı bir gündür. Onun için böylesi bir günde yıkanın! Yanında kokusu olan kişinin koku sürünmesinde de bir sakınca olmaz. Ağzınızı da misvaklayın."(--- Malik, taharet (113).

 

6651- Beyhaki der ki: "Mürsel bir hadistir."

 

6652-6653- Malik'in babası kanalıyla el-Makburi'den, onun da Ebu Hureyre'den olan rivayetinin mevsul olması sahih değildir. Bu hadisin sahih yolu şudur: Said'in babası kanalıyla İbn Vedia'dan, onun da Selman elFarisı'den naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

"Kişi Cuma günü yıkanıp elinden geldiğince temizlenir, evindeki yağından veya kokusundan sürünür, sonra mescide gelip iki kişinin arasını ayırmadan nafile namaz kılar, imam hutbeye başladığı zaman da susup dinlerse diğer cumaya kadar işleyeceği günahları bağışlanır. "

Buhari, Sahih'de Abdan kanalıyla Abdullah'tan rivayet etmiştir. (--- Buhari, cuma (883).

 

6654-6655- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cuma günü geldiğinde başını ve bedenini yıkayan, en güzel kokularından sürünüp en güzel giysilerinden giyinen, sonra namaza çıktığında iki kişiyi ayırıp aralarında oturmayan, imamın hutbesini susup dinleyen kişinin diğer cumaya kadar, hatta üç gün fazlasıyla işleyeceği günahları bağışlanır. "(--- Müslim, salat (1954) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/343).

 

6656- Başka kanalla da Ebu Hureyre ve Ebu Said'den rivayet edilmiştir.

 

6657- Ebu Hureyre ve Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cuma günü yıkanan, ağzını misvaklayan, en güzel giysilerini giyen, varsa koku sürünen, bu şekilde mescide çıkan, mescidde insanların arasından aşıp ileriye gitmeden nafile namazını kılan, imam hutbeye çıktığında susup dinleyen kişinin bu yaptıkları diğer cumaya kadar işleyeceği günahlarına keffaret olur. "(--- Ebu Davud, taharet (343), Ahmed, Müsned (3/8), İbn Huzeyme, Sahih (1762), Hakim, Müstedrek (1/283) ve Beyhakl, es-Sünenü'l-kübra (3/243).

 

 

6658- İsmail b. Uleyye ve başkası bunu İbn İshak'tan rivayet ederek mutabaat etmişlerdir.

6659- Bize rivayet edildiğine göre İbn Ömer her Cuma tırnaklarını kesip bıyıklarını kısaltırdı.(--- Bakın: Beğavl, Şerhu's-sünne (12/114).

 

6660- Şafii der ki: Cemaatten olan kişilerin yapacağı böylesi hazırlıkların aynısını hatta daha fazlasını imamın yapmasını müstehab görürüm.

 

6661- Cuma gününe özel sarık takmasını da müstehab görürüm. Zira rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma gününe özel sarık takardı. Cuma gününe özel cübbe giymesini de müstehab görürüm. Zira rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma gününe özel cübbe giyerdi.(--- Şafii, el-Ümm (1/197).

 

6662- Cafer b. Amr b. Hureys, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hutbe verirken başında siyah bir sarık vardı."

Müslim, Sahih'de Yahya b. Yahya'dan rivayet etmiştir.

 

6663- Ebu Usame bunu Müsavir'den: "Sarığın ucunu arkadan omuzlarının arasına sarkıtmıştı" eklemesiyle rivayet etmiştir.(--- Müslim, hac (452/1359).

 

6664- Cabİr b. Abdillah der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayramlarda ve Cuma günlerinde giydiği bir cübbesi vardı."(--- Beyaki, es-Sünenü'l-kübra (3/247).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cuma Namazına Katılmayanların Uyarılması