MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CUMA NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Namazına Erken Gelmek

 

6577- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma günü olduğu zaman melekler mescidin kapılarında durup gelenleri sırasıyla yazarlar. İmam gelip minbere oturduğu zaman da melekler yazdıkları sahifeleri kapatıp hutbeyi dinlerler. Cuma namazına ilk gelen kişi deve kesmiş gibi, ondan sonra gelen sığır kesmiş gibi, ondan sonra gelen koç kesmiş gibi sevap kazanır" buyurdu ve tavuk ile yumurtayı bile zikretti.

Müslim, Sahih'de Yahya b. Yahya kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (1952).

 

6578- Harmele ile Müzeni'nin rivayetinde Şafii der ki: Bu hadisi İbn Ebi Zi'b ve İbrahim b. Sa'd b. İbrahım "Zühri - Ebu Hureyre" kanalıyla rivayet ederek isnadında Süfyan'a muhalefet etmişlerdir.

 

6579- Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu" demiş ve bir önceki hadisi zikretmiştir.

Buhari, Sahih'de Adem kanalıyla İbn Ebi Zi'b'den rivayet etmiştir. Müslim de Yunus b. Yezid kanalıyla Zühri'den rivayet etmiştir.(--- Buhari, salat (929) ve Müslim, salat (1951).

 

6580- Müzenı ile Harmele'nin rivayetinde Şafii der ki: "Şayet İbn Şihab hadisi her ikisinden rivayet etmemişse iki kişinin ezberi bir kişinin ezberinden evladır."

 

6581- Beyhaki der ki: Buhari ravisi daha fazla olan hadisleri diğerlerine tercih ederdi. İbrahım b. Sa'd'ın Zühri'den, onun da Ebu Seleme ile elAğar'dan, onların da Ebu Hureyre'den olan rivayetlerini tahric etmiştir. Aynı şekilde İbn Ebi Zi'b'in Zühri'den, onun da Ağar'dan, onun da Ebu Hureyre'den olan tahric etmiştir. Ancak Süfyan b. Uyeyne'nin rivayetini almamıştır.

 

6582- Müslim ise Zühri'nin bunu Said'den aktardığı gibi el-Ağar'dan da rivayet ettiğini düşünmüştür.

 

6583- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cuma gününde melekler mescidin her bir kapısını tutarlar." "

Süfyan'a: "Bazıları bunu rivayet ederken isnadında el-Ağar'ı da zikrediyor" denilince: "Zühri'nin bunu rivayet ederken el-Ağar'ı zikrettiğini hiç işitmedim. Zühri bunu sadece Said kanalıyla Ebu Hureyre'den rivayet etmiştir" karşılığını verdi. (--- Müslim, salat (1953).

 

6584-6585- Ali b. el-Medını der ki: Ebu Hureyre'nin: "Cuma namazına en erken gelen kişi ... " şeklindeki hadisini Ma'mer ile Zühri'nin öğrencileri, elAğar'dan, o da Ebu Hureyre'den rivayet etmiştir. İbn Uyeyne ise bunu Zühri kanalıyla Said'den, o da Ebu Hureyre'den rivayet etmiştir. Her iki kanalla da sahihtir.

 

6586- Ali b. el-Medını der ki: Süfyan'a: "Zühri bu hadisi bana el-Ağar kanalıyla Ebu Hureyre'den rivayet etti" dediğimde, Süfyan: "Biz bunu ''Zühri - Said - Ebu Hureyre'' kanalıyla biliyoruz" karşılığını verdi.

 

6587- Ali b. el-Medını der ki: Süfyan'a: "Mucemmi'de bunu Zühri kanalıyla el-Ağar ve Said b. el-Müseyyeb'den rivayet etti" dedim.

 

6588- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cuma günü yıkanarak erkenden namaza gelen kişi, deve kesmiş gibi sevap kazanır. Ondan sonra gelen kişi. sığır kesmiş gibi sevap kazanır. Ondan sonra gelen kişi. büyük bir koç kesmiş gibi sevap kazanır. Ondan sonra gelen kişi. tavuk kesmiş gibi sevap kazanır. Ondan sonra gelen kişi de. sadaka olarak yumurta vermiş gibi sevap kazanır. İmam geldiği zaman da melekler Kur'an dinlemek üzere içeri girerler. "

Buhari, Sahih'de Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.

 

6589- Müslim de mana olarak benzerini Sehl b. Ebi Salih kanalıyla Ebu Salih'ten rivayet etmiştir.(--- Buhari, salat (881) ve Müslim, salat (1932).

 

6590- Muhtasar'ın bir nüshasında bu hadisin metninin Süfyan b. Said'in hadisinin isnadına eklendiğini gördüm. Bir nüshasında ise kendi isnadıyla zikredilmiştir. Sahih olanı ise Rabi'nin rivayetiyle zikrettiğimizdir. Müzenı, Muhtasar dışında başka bir yerde bunu Rabi'nin rivayeti gibi zikretmiştir.

 

6591- Evs b. Evs'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi Cuma günü başını ve bedenini yıkayıp bineğe binmeden yürüyerek namaza erkenden gittiği, imama yakın bir yerde durup sessizce hutbeyi dinlediği zaman, namaza giderken her adımına karşılık gecesi ibadetle, gündüzü de oruçla geçirilen bir yıllık amelin sevabı verilir, "

Ebu Davud, Sünen'de tahric etmiştir.(--- Ebu Davud, taharet (345), İbn Mace, salat (1087), Tirmizi, salat (496), Nesai, cuma (3/95-96), Ahmed, Müsned (4/104), Hakim, Müstedrek (1/282), Darİmi, Sünen (1/363) ve İbn Huzeyme, Sahih (1758).

 

 

6592- ''ğasele" lafzından kasıt kişinin başını yıkamasıdır. ''eğtesele" lafzından kasıt ise bedenini yıkamasıdır.

 

6593- Bu açıklama Mekhul ve Said b. Abdilazız eş-Şamı'den rivayet edilmiştir. Ebu Hureyre'nin Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan rivayetinde bu anlam açıktır. İbn Abbas'tan gelen rivayette de açıktır. Yıkamada baş ın bedenden ayrı zikredilmesi de ona yağ, koku ve benzeri şeyler sürmelerinden dolayıdır. Bundan dolayı önce başlarını, sonra da bedenlerini yıkarlardı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cuma Namazına Yürüyerek Gitmek