MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CUMA NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Namazını Kölenin veya Buluğa Ermemiş çocuğun Arkasında Kılmak

 

6563- Şafii der ki: Kölenin Cuma veya bayram namazlarını kıldırmasında bir sakınca olmaz.

 

6564- Osman b. Affan zamanında Rebeze'de kölenin biri Cuma ve diğer namazları kıldırmıştır. Bu köle de yönetimden değil koruluk ve Rebeze'den sorumluydu.

 

6565- Abdullah b. es-Samit bildiriyor: Ebu Zer, Rebeze'ye gittiğinde bir su kaynağının başında Habeşli bir köle vardı. Namaz için kamet getirilince köle imamlık için öne geçti. Kendisine: "Ebu Zer burada" denilince, köle geri çekildi. Ancak Ebu Zer ona: "Öne geç! Zira Dostum (Sallallahu aleyhi ve Sellem), başımdaki organları kesik bir köle olsa dahi emirlerini dinleyip itaat etmemi öğütledi" dedi.

Müslim, Sahih'de Ebu Bekr b. Ebi Şeybe kanalıyla Abdullah b. idrıs'ten rivayet etmiştir.

 

6566- Ebu Said'in rivayetinde Şafii, Cuma bahsi içinde: "Cuma namazını buluğa ermemiş çocuk arkasında kılmanın geçerli olacağını düşünmüyorum. Doğrusunu da Allah bilir.

 

6567-6568- Beyhaki der ki: Bize ibrahım b. Ebi Yahya kanalıyla Davud b. el-Husayn'dan onun da İkrime'den rivayet edildiğine göre ibn Abbas: "Buluğa erinceye kadar çocuk imamlık yapamaz" demiştir. Şafii de el-Emali'de: "Böylesi bir çocuğun imamlığını kerih gorurum, ancak Cuma veya başka bir namazı kıldırması halinde o namazın iade edilmesi gerektiğini düşünmüyorum" demiştir.

 

6569- Beyhaki der ki: "Namaz konusu içinde de Amr b. Seleme'nin bu yöndeki hadisi zikredilmişti."

 

6570- Şafii der ki: "Erkeklerin sahip olduğu bazı özellikleri taşımadığı için kadının da erkeklere imamlık yapması caiz değildir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünneti ve islam dinine göre kadın erkeğin arkasında durması gerektiği için böylesi bir konuda erkeklerin önüne geçmesi caiz değildir ... "(--- Şafii, el-Ümm (1/164).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cumanın İki veya Daha Fazla Mescidde Kılınması