MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CEMAATLE NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Allah'a İsyan Olmayan Bir Konuda Yolculuğa Çıkanın Namazı Kısaltarak Kılması

 

6172- ŞafiI der ki: Yol kesmek veya güvende olan birine korku vermek veya günah olan herhangi bir konu için yolculuğa çıkan kişi, zor durumda kalsa da namazları kısaltarak kılamaz ve ölü eti yiyemezo Zira Yüce Allah: "Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur"[Bakara, 173] buyuruL

 

6173- Beyhaki der ki: "Mücahid de bu ayeti açıklarken Şafii'nin dediklerine benzer şeyler söylemiştir."

 

6174- İbn Ebi Necih bildiriyor: Mücahid, " ... Başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan..."[Bakara, 173] buyruğunu açıklarken şöyle demiştir:

"Müslümanların haklarına tecavüz etmeyecek ve bu yönde haddi aşmayacak bir durumda iken böylesi bir şeyi yemeye mecbur kalırsa bir günahı olmaz. Ancak akrabalık bağlarını koparmak, yol kesmek ve fesat çıkarmak için yola koyulup da leş eti yemek zorunda kalan kişinin onu yemesi helal değildir."

 

6175-6176- Ebu Salih'İn bildirdiğine göre ibn Abbas ayeti bu yönde açıklamış ve şöyle demiştir: "Yüce Allah haram kıldığı bu şeyleri ona itaat çerçevesinde darda kalanlar için helal kılmıştır. Ancak Müslümanlara kılıç çekip onları korkutan ve yollarını kesen kişiye, darda kalması durumunda haram kılınan şeyler az da olsa, çok da olsa helal değildir ve bu konuda ruhsatları da yoktur. Zira Allah'ın masiyet saydığı bir şeyi yapmaktadırlar. Ancak kişi başkasının hakkına tecavüz etmiyorsa ve bu yönde haddi aşmıyorsa haram kılınan bu şeylerden doyacak kadar yemesinde bir günah yoktur."

 

6177- Ayetin anlamına yönelik Kelbi'nin söyledikleri ayetin zahirine de uygundur. Aynı açıklama sahih bir isnadla Mücahid'den de rivayet edilmiştir.

 

6178- Şerık kanalıyla Salim bildiriyor: Said b. Cübeyr, " ... Başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan ... "[Bakara, 173] buyruğunu açıklarken: "Haddi aşmaktan kasıt yol kesmektir. Böylesi birine bu yönde ruhsat yoktur, ruhsat verilecek kadar da değeri yoktur" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yolculukta Nafile Namaz