MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CEMAATLE NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bir Yerde Namazları Tam Kılmak İçin Kalınması Gereken Süre

 

6109- Abdurrahman b. Humeyd der ki: Ömer b. Abdilazız meclis arkadaşlarına: "Yolcunun Mekke'de ikamet süresi konusunda ne duydunuz?" diye sordu. Bunun üzerine Saib b. Yezid şöyle dedi: "Ala b. el-Hadrami'nin bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhacir olan (dışarıdan gelen) kişi, hac ibadetlerini tamamladıktan sonra Mekke'de üç gün kalır'' buyurmuştur."

Müslim, Sahih'de Yahya b. Yahya kanalıyla Süfyan'dan ve Buhari ile Müslim başka bir kanalla Abdurrahman'dan rivayet etmiştir.(--- Buhari, menakib (3933) ve Müslim, hac (3239).

 

6110- Şafii der ki: "Bu da yolcunun bir bölgede seferi olarak en fazla üç gün kalabileceği, daha fazla kalması durumunda seferi olmaktan çıkıp mukım sayılacağı gibi görünmektedir. Üç günden sonra dördüncü günü de tümüyle aynı bölgede geçirecekse diğer gün seferi olmaktan çıkar. Bundan dolayı bir yerde dört gün geçiren kişini seferi olmaktan çıkacağı görüşündeyiz. Namaz konusunda dördüncü gün mukım olmaya dahil değildir. Dördüncü gün bitene kadar kişi seferi olarak kalır."

 

6111- Şafii der ki: Ömer b. el-Hattab zımmılerden bazılarını Hicaz bölgesinden sürdüğünde onlardan ticaret amacıyla bu bölgeye geleceklerin üç günden daha fazla kalamayacağını söylemişti. Sanırım onun da bu kararı bahsettiğimiz sünnet dahilindedir.

 

6112- Ömer b. el-Hattab'ın azatlısı Eslem bildiriyor: "Ömer b. el-Hattab, alışverişleri yapmaları ve diğer ihtiyaçlarını görmeleri için Yahudi, Hıristiyan ve Mecusilerin Medine'de üç gün kalmalarına izin verdi, üç günden fazla kalmalarını yasakladı."(--- Müslim, musakat (1551).

 

6113- Şafii el-Kadim'de İbn Ömer'den şunu bildirir: "Ömer b. el-Hattab, Yahudi ile Hıristiyanları Arap yarımadasından sürdüğünde onlardan bu bölgeye ticaret amacıyla geleceklerin üç günden daha fazla kalamayacağını söyledi. Bu süreyi de getirdikleri malları satabilmeleri için vermişti."

 

6114- Şafii der ki: Bir yerde dört gün kalmaya niyetlenen kişi namazı kısaltmadan tam olarak kılar.(--- Şafii, el-Ümm (1/186).

 

6115- Bu konuda pek çok hadis rivayet edilmiştir. Bunlardan biri de Katade'nin Osman b. Affan'dan rivayet ettiğidir.

 

6116- Malik'in de Ata el-Horasani'den biIdirdiğine göre Said b. el-Müseyyeb: "Bir yerde dört gün kalmaya niyetlenen kişi, namazı kısaltmadan tam olarak kılar" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/148). 

Ata el-Horasanı biidiriyor: Said b. el-Müseyyeb'in: "Yolculukta bir yerde dört gün kalmaya niyetlenen kişi, namazı kısaltmadan tam olarak kılar" dediğini işittim.(--- Malik, salat (18).

 

6117- Malik der ki: "Bu konuda bu güne dek alimlerimizin görüşü hiHa bu yöndedir."(--- Malik, salat (18).

 

6118- Şafii der ki: "Bu konuda alimlerin söylediği asgari süre bu kadardır. Kişi yolculuk süresi boyunca namazları isterse kısaltarakı isterse de tam kılar. Ancak bizim için kısaltarak kılması caiz olan durumlarda namazı tam kılması, tam kılması gereken yerlerde kısaltarak kılmasından daha iyidir.''

 

6119- Beyhaki der ki: Bu, kişinin bir yerde dört gün kalmaya niyetlenmesi durumunda geçerlidir. Ancak aynı yerde üç günden fazla kalmayan kişi konusunda Şafii şöyle demiştir:

 

6120- "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da kaldığı üç gün boyunca namazları kısaltarak kıldı. Haccettiğinde de Arafat'a çıkana kadar Mekke'de kaldığı üç gün boyunca namazlarını kısaltarak kılmıştır. Mekke'ye vardığı günü de yolculukla geçirdiği için saymamıştır. Mina'ya çıktığı gün olduğu için Terviye gününü de saymamıştır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuklarında namazları kısaltarak kıldığı bölgede üç günden fazla kalmadığı için yolcu olan kişi de bir bölgede üç günden daha fazla kalmayı düşünmüyorsa namazlarını kısaltarak kılabilir."(--- Şafii, el-Ümm (1/186).

 

6121- Beyhaki der ki: "Enes b. Malik'in zikrettiği, hac mevsiminde Mekke'de kaldıkları on gün boyunca namazları ikişer rekat olarak kılmaları da bu şekilde açıklanmış oluyor. Zira bir yerde dört gün boyunca ikamet etmiş değillerdir. Namazı kısaltarak kıldıkları bu süreyi Mina, Arafat, Müzdelife, Muhassab, yine Mina, Mekke ve tekrardan Mina gibi farklı yerlerde geçirmişlerdir."

 

6122- Şafii der ki: Kişi bir bölgeye gelip de üç günden daha fazla kalmayı düşünmüyorsa, ancak oradan ayrılmayı düşünürken herhangi bir aksilik veya hastalık yüzünden ayrılamazsa kaldığı süre boyunca namazlarını kısaltarak kılar. Ancak bölgede dört günden fazla kalması durumunda namazları tam kılması benim için daha iyidir. Dört günden fazla kalıp da namazları tam kılmazsa dördüncü günden sonra kısaltarak kıldığı namazları sonradan tam kılarak iade eder. Savaş öncesi olsun başka bir şeyolsun kişinin bir bölgede kalması gereken süreyi aşması durumunda benim yanımda aynı şey geçerlidir. Savaşta olduğu gibi korku ortamında namazlarını kısaltarak kılan kişi için kıldığı bu namazı sonradan iade etmesi gerekmez. Ben ise bu konuda zikrettiğim uygulamayı tercih ediyorum.(--- Şafii, el-Ümm (1/186).

 

6123- Ancak kişi bir bölgede savaş için veya savaş beklentisi için bulunuyorsa kaldığı süre boyunca namazlarını kısaltarak kılar. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl Hevazin (Huneyn) savaşı için kaldığı 17 veya 18 gün boyunca namazları kısaltarak kılmıştır.(--- Şafii, el-Ümm (1/186).

 

6124- Şafii el-Emalide şöyle der: "Bazen kişi bir bölgeye gittiği zaman kendisi için gittiği işi bir veya iki günde bitireceğini düşünür. Ancak düşündüğü gibi gitmez ve orada kalması uzayıp gider. Kişi kalmaya niyetlenmedikçe fetihte Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de kaldığı gün sayısını aşmadıktan sonra bölgede durduğu sürece namazlarını kısaltarak kılar."

 

6125- Beyhaki der ki: 18 gün kalmaları konusundaki rivayet daha önce Şafii kanalıyla İmran b. Husayn'dan rivayet edilmişti.

 

6126- 17 gün kalmaları konusundaki rivayete gelince İbn Abbas şöyle der: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de kaldığı 17 gün boyunca namazları kısaltarak kıldı."(--- Buhari, salat (1080).

.

6127- İbn Abbas der ki: "Kişi bir yerde 17 gün kalırsa namazları kısaltarak kılar. Daha fazla kalırsa da namazları tam kılar."

 

6128- Abdurrahman b. el-Esfehani de bunu İkrime'den rivayet ederken "17 gün" lafzını kullanır.

 

6129- Abbad b. MansOr ise bunu İkrime'den rivayet ederken "19 gün" lafzını kullanır.

 

6130- Ebu Avane, İbn Şihab, Ebu Muaviye bunu Asım el-Ahvel kanalıyla İkrime'den rivayet ederken değişik rakamlar zikretmişlerdir. Kimi 19, kimi 17 gün demiştir. Ancak çoğu 19 gün demiştir.

 

6131-6132- İmam olan Abdullah b. el-Mübarek ise bunu Asım'dan rivayet ederken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de kaldığı 19 gün boyunca namazları ikişer rekat olarak kıldı" demiştir.

 

6133- İbn Abbas der ki: "Biz de bir yerde 19 gün kalacaksak namazları ikişer rekat olarak kılarız. Daha fazla kalırsak da tam kılarız."

 

6134- Buhari, Sahih'de Abdan'dan; yine İbn Şihab kanalıyla Asım'dan; yine Ebu Muaviye kanalıyla Asım ve Husayn'dan "19 gün" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

6135- Bu konuda gelen iki rivayetin de doğru olduğunu düşünebiliriz. Zira kalınan sürenin 17 gün olduğunu söyleyenler Mekke'ye girilen gün ile Mekke'den çıkılan günü saymamışlardır.

 

6136- Kalınan sürenin 19 gün olduğunu söyleyenler ise giriş ile çıkış günlerini de saymışlardır. Bunun 18 gün olduğunu söyleyenler ise giriş veya çıkış günlerinden birini saymamışlardır.

 

6137- Muhammed b. İshak b. Yesarm Zühri'den, onun da Ubeydullah b.

Abdillah'tan bildirdiğine göre İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethinde Mekke'de kaldığı 15 gün boyunca namazları kısaltarak kıldı" demiştir. Muhammed b. İshak'ın öğrencilerinden bazıları da hadisi Zühri'den bu şekilde rivayet etmişlerdir.

 

6138- Hasan b. er-Rabi' ise Abdullah b. İdrıs kanalıyla Muhammed b. İshak'tan bunu Muhammed b. Müslim'in yani Zühri'nin kendi sözü olarak rivayet etmiştir.

 

6139- Abde b. Süleyman, Ahmed b. Halid ed-Duhni ve Seleme b. el-Fadl da bunu İbn İshak'tan rivayet ederlerken İbn Abbas', zikretmemişlerdir.

 

6140- Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) TEbuk'te kaldığı 20 gün boyunca namazları kısaltarak kıldı."(--- Ebu Davud, salat (1235), Abdurrezzak, Musannef( 4335) ve Ahmed, Müsned (3/105).

 

6141- Cabir'in bu rivayeti mahfUz değildir.

 

6142- Ali b. el-Mübarek ve başkası ise bunu Yahya'dan mürselolarak rivayet etmiş ve Cabir'i zikretmemiştir.

 

6143- Ebu'z-Zübeyr ise Cabir'den rivayet ederken: "On küsur gün" lafzını kullanmıştır.

 

6144- Hasan b. Umare'nin Hakem kanalıyla Mücahid'den bildirdiğine göre İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'de kaldığı 40 gün boyunca namazları kısaltarak kıldı" dedi.

Sahih değildir. Hasan b. Umare bunu rivayette tek kalmıştır ve metruk biridir.

 

6145- İbn Ömerin: "Bir yerde 12 gün boyunca durmak zorunda kalsam dahi orada devamlı olarak kalmayı düşünmedikten sonra yolcu namazı kılarım" dediği sahihtir.

 

6146- Beyhaki der ki: BuvayU'nin kitabında kişinin bir bölgede savaş çıkma ihtimaline karşı kalması konusunda Şafii'nin şöyle dediği geçmektedir: "Kalma niyeti taşımadan dört günden fazla kalsa dahi namazları tam kılmasının gerekmediğini söylemiştik. Zira İbn Ömer ve Sa'd'ın bildirdiğine göre bir ay boyunca kaldıkları bölgede namazları kısaltarak kılmışlardır. Namazı böyle kılmalarının sebebi de bölgede kalma niyetlerinin olmamasıydı."

 

6147- Misver b. Mahreme der ki: "Sa'd b. Ebi Vakkas ile birlikte Şam'ın kasabalarından birinde kırk gün kaldık. Biz namazları dört rekat olarak kılarken, Sa'd ikişer rekat olarak kılardı."

 

6148- İbn Ömer der ki: "çıktığımız bir savaşta kar yolları kapattığı için Azerbaycan'da altı ay boyunca kaldık. Orada kaIdığımız süre zarfında namazları ikişer rekat olarak kılıyorduk."(--- Abdurrezzak, Musannef (2/233) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/ lS2).

 

6149- Beyhaki der ki: Bize rivayet edildiğine göre Enes b. Malik, Şam'da Abdulmelik b. Mervan'ın yanında iki ay kalmış, bu süre zarfında yolcu namazı kılmıştır.

 

6150- Yine rivayet edildiğine göre Hasan: "Abdurrahman b. Semure'nin yanında geçirdiğimiz iki ay boyunca namazları kısaltarak kıldık" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kendi Malı Bulunan Bir Yere Giden Kişinin Kalma Niyeti Yoksa ve Dört Günden Fazla Kalmayacaksa namazları Kısaltarak Kılması