MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CEMAATLE NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İstemedikleri Halde Birilerine İmamlık Yapmak

 

5957- Şafii der ki: "Kendisini istemedikleri halde birilerine imamlık yapan kişinin, kocası kendisine dargın olan kadının ve efendisine geri dönene kadar firar etmiş kölenin namazlarının kabul edilmeyeceği söylenir. Ancak alimlerin yanında bunu destekleyecek sabit bir hadis görmüş değilim."

 

5958- Şafii der ki: "- Allah doğrusunu bilir - bundan kasıt, yönetici dışında birinin kendisini istemedikleri halde birilerine namaz kıldırmasıdır. Ben birinin bu şekilde namaz kıldırmasını kerih görüyorum."(--- Şafii, el-Ümm (1/160).

 

5959- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Üç kişinin kıldığı namaz kulaklarından öteye gitmez. Biri, firar etmiş köledir. Diğeri, kocası kendisine dargın bir şekilde geceleyen kadındır. Bir diğeri de, kendisini istemedikleri halde birilerine imamlık yapan kişidir. "(--- Tirmizi, salat (360) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/128).

 

5960- Ebu Galib'in ismi Hazevvar'dır. Buhar-i ve Müslim onu huccet saymamışlardır.

 

5961- Ebu Abdirrahman en-Nesai de onun zayıf olduğunu söylemiştir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

5962- Aynı hadis başka bir kanalla da rivayet edilmiştir.(--- İbn Mace, salat (971) ve Taberani, el-Kebir (12275).

 

5963- Katade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şöyle buyurmuştur: "Üç kişinin kıldığı namaz kulaklarından öteye gitmez. Biri, geri dönüp elini ifendisinin eline koyana kadar firar etmiş köledir. Diğeri, kocası kendisine dargın bir şekilde geceleyen kadındır. Bir diğeri de, kendisini istemedikleri halde birilerine imamlık yapan kişidir. "

 

5964- İsnadında kopukluk bulunan bir hadistir. İsmail de bunu sanırım İbn Ayyaş kanalıyla Haccac b. Ertaa'dan, o Katade'den, o da Hasan'dan mürselolarak rivayet etmiştir. Ayrıca Ata, Ebu Nadra kanalıyla Ebu Said el-Hudri'den, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mevsul olarak rivayet etmiştir. Ancak bu isnad zayıftır.

 

5965- Hasan'ın hadisi isnadında Enes zikredilerek mevsul olarak rivayet edilmiştir. Ancak bir değeri yoktur. Muhammed b. Kasım el-Esedı bunu Fadl b. Delhem'den rivayette tek kalmıştır.

 

5966- Başka bir kanalla Abdullah b. Amr bu hadisi Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet ederken bu üç kişiyi: "Biri, kendisini istemedikleri halde birilerine imamlık yapan kişidir. Diğeri, namazı vakti geçtikten sonra kılan kişidir. Bir diğeri de, azat ettiği köleyi hizmetinde kullanan kişidir" şeklinde zikreder.(--- Ebu Davud, salat (593).

 

5967- Abdurrahman huccet biri değildir. Bu hadis Ebu Galib'in hadisi ve Katade'nin imamlık hakkındaki mürsel hadisi ile güçlenmektedir.

 

5968- Yezid b. Ebi Habıb de bunu Amr b. el-Velid kanalıyla Enes'ten merfu olarak rivayet etmiştir. Ata b. Yesar da imamlık ve kadın konusunda ResUlullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürselolarak rivayet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İmamın Sorumlulukları