MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CEMAATLE NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İmamın Arkasında Kişinin Tek Olarak Namaza Durması

 

5810- Enes b. Malik bildiriyor: Ninem Muleyke, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı bir yemeğe davet etmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yemekten yedikten sonra: "Kalkın da size namaz kıldırayım" buyurdu. Bunun üzerine kalktım ve eskiliğinden dolayı rengi siyaha dönmüş bir hasırın üzerine su serptim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasırın üzerinde durdu. Ben ve yetim çocuk Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında, ninem de bizim arkamızda durdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize iki rekat kıldırdıktan sonra evden ayrıldı.

 

5811- Ravilerin lafzı böyledir. Ebu Said'in rivayeti ise daha kıssadır.

 

5812- Enes b. Malik der ki: "Bizim evde ben ve yanımızda bulunan yetirr bir çocuk Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında, Ümmü Süleym de bizir; arkamızda durup namaz kıldık."

 

5813- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii der ki: "Enes'in bildirdiğine göre kadının biri tek başına Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında namaz kılmıştır. Şayet bir kadının imamın arkasında kılması geçerli oluyorsa, bir erkeğin kıldığı namaz da geçerli olur."

 

5814- Şafii der ki: Hasan'dan rivayet eden birinden işittiğime göre Ebu Bekre, safın arkasında tek başına namaza durduğunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zikredince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah bu hırsını arttırsın, ama bir daha böyle yapma" buyurmuştur.

 

5815- Hasan bildiriyor: Ebu Bekre, namaza geldiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemaatle rükuya gitmişti. O da henüz safa ulaşmadan rüku etti. Namaz sonrası Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Allah bu hırsını arttırsın, ama bir daha böyle yapma" buyurdu.

Buhari, Sahih'de Musa b. İsmail kanalıyla Hemmam'dan rivayet etmiştir. (--- Buhari, ezan (783).

 

5816- Hammad b. Seleme ise bunu Ziyad'dan rivayet ederken şu eklemeyi yapar: "O da henüz safa ulaşmadan rüku etti ve bu şekilde yürüyerek safa girdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: ''Rüku ettikten sonra yürüyerek saf'a giren kimdi?'' diye sordu. Ebu Bekre: ''Ey Allah'ın Resulü! Bendim'' deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bu hırsını arttırsın, ama bir daha böyle yapma'' buyurdu."

 

5817- Şafii der ki: Ebu Bekre saf dışında tek başına namaza durduğunu söyleyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını yeniden kılmasını söylemedi. Bu da bu şekilde kıldığı namazın geçerli olduğunu göstermektedir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Bir daha yapma!'' demesi de "Namaza koşarak değil, sükunet içinde yürüyerek gelin. Yetiştiğinizi (imamla) kılın, kaçırdığınızı da sonradan siz tamamlayın" sözü gibidir.

 

5818- -Allah doğrusunu bilir - Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bununla kamet getirilince namaza koşarak gitmenin zor olması gibi rükuya giderek şekilde safa girmenin zor olduğunu ve böyle yapması gerekmediğini söylemek istemiştir.

 

5819- Ebu Abdillah'ın rivayetinde ise Şafii: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) acele edip rükuya gitmeden normal bir şekilde safa girmesini istemiş gibidir'' dedi.

 

5820- Hilal b. Yesar der ki: Rakka'da Ziyad b. Ebi'l-Ca'd beni elimden tutup Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Vabisa b. Ma'bed adında yaşlı bir adamın yanında durdurdu ve: "Bu adamın bana bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemaatin arkasında tek başına namaz kılan bir adam görünce ona namazı iade etmesini söylemiştir" dedi,(--- Ebu Davud, salat (682), Tirmizi, ikamet (230, 231), İbn Mace, ikamet (1004), Humeydi, Müsned. (884), İbn Ebi Şeybe, Musannef (2/192,193), Darekutni, Sünen (1/294), Darekutni, Sünen (4/228); Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/104-105), Abdurrezzakı Musannef (2482), Tayalisi, Müsned (1201); Tahavi, Şerh meani'l-asar (1/393).

 

 

5821- Şafii der ki: "Hadis alimlerinden birilerinden işittiğime göre hadisçilerden bazıları bunu rivayet ederken Hilal b. Yesaf ile Vabisa arasında başka bir adam zikretmişlerdir. Bazıları da Hilal'ın bunu Vabisa'dan işittiği şeklinde rivayet etmiştir. Bazı alimlerin ise bunun hatalı olduğunu söylediğini işittim."

 

5822- Beyhaki der ki: Amr b. Murre bunu rivayet ederken: "Hilal b.

Yesaf'ın, Amr b. Raşid kanalıyla Vabisa b. Ma'bed'den şöyle bildirdiğini işittim" der ve bu hadisi zikreder.

 

5823- Bunu da Şu'be, Amr b. Murre'den rivayet etmiştir.

5824- Bazıları ise kısa bir şekilde Hilal kanalıyla Vabisa'dan rivayet etmiştir.

5825- Başka bir kanalla bunu Ziyad b. Ebi'l-Ca'd, Vabisa'dan rivayet etmiştir.

 

5826- Başka bir kanalla Ali b. Şeyban bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.

 

5827- Ancak Şafii'nin zikrettiği isnadındaki ihtilaftan ve Ali b. Şeyban'ın rivayetinin isnadında meşhur olmayan kişilerin bulunmasından dolayı bu hadisi ne Buhari ne de Müslim, Sahih'lerinde yer vermiş değildir.

 

5828- Bize rivayet edildiğine göre İbrahım en-Nehai: "Böylesi kişinin namazı tamdır, ancak sevabını fazladan alamaz" demiştir. Burada kastı cemaatle kılınan namazdan alacağı sevaptan mahrum kalmasıdır. Şayet hadis sahih ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun (Vabisa'nın) cemaatle kılınan namazdan alacağı sevaptan mahrum kaldığını söylemiş, bu sevabı elde etmek için de namazı yeniden kılmasını istemiş gibidir.

 

5829- Şafii el-Kadim'de: "Şayet bu konuda (Vabisa'dan) rivayet edilen hadis sabit olsaydı ben de ona göre görüş belirtirdim" demiştir. Ancak el-Cedid'de hadisin sağlam olmadığını söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadının Safta Sünnete Aykırı Olan Bir Yerde Durması