MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CEMAATLE NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İmam ve Cemaatin Namazda Duracağı Yerler

 

5786- İbn Abbas bildiriyor: "Bir gece Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi ve teyzem olan Meymune'nin yanında kaldım. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile eşi (teyzem) yastığa uzunlamasına başlarını koyunca ben de kenarına başımı koyup uyudum. Gece yarısı veya ondan az önce veya sonrasında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalktı. Oturup elleriyle gözlerini ovuşturdu. Ardından AI-i İmran Suresi'nin sonlarındaki on ayeti okudu. Sonra asılı duran su tulumuna kalkıp güzelce abdestini aldı.

Ardından namaza durdu. Ben de kalkıp aynısını yaptım ve gelip yanında namaza durdum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağ elini başıma koydu, sonra sağ kulağımdan tutup büktü. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekar namaz kıldı. Ardından iki rekat daha kıldı. Ardından iki rekat daha kıldı. Ardından iki rekat daha kıldı. Ardından iki rekat daha kıldı. Ardından vitri kılıp uzandı. Müezzin sabah namazı için gelince kalkıp kısa iki rekat daha kıldı ve çıkıp cemaate namazı kıldırdı."

Buhari, Sahih'de Ka'nebi ve başkası kanalıyla Malik'ten ve Müslim ise Yahya b. Yahya kanalıyla Malik'ten rivayet etmiş ve: "İki rekat daha kıldı" diyerek 12 rekat kıldığını söylemiştir.(--- Buhari, taharet (183), salat (992) ile tefsir (4570) ve Müslim, salat (1758).

 

5787- Kureyb bildiriyor: "İbn Abbas, teyzesi Meymune'nin sırasında bir gece Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında kaldı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece vakti kalkıp asılı olan bir su tulumundan abdest aldı. İbn Abbas bize Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdesti nasıl aldığını ve fazla su kullanmadığını eliyle işaret ederek gösterdi. Ardından İbn Abbas kalkıp Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığının aynısını yaptı."

İbn Abbas gerisini şöyle anlatır: "Ben de gelip sol tarafında durdum, ancak arkasından beni sağ tarafına geçirdi. Namazı kıldıktan sonra uzanıp horlayacak kadar uyudu. Bilal sabah namazı için gelince kalkıp abdestini tazelemeden namazı kıldırdı."

 

5788- Süfyan der ki: "Zira bize bildirildiği ne göre Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözleri uyur, ancak kalbi uyumazdı."

Buhari ve Müslim, Sahih'lerinde Süfyan kanalıyla rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, tahliret (138), salat (859), tefsir (4569), edeb (6215), da'vat (6316) ile tevhid (7452) ve Müslim, salat (1762).

 

5789- Abdullah b. Ebi Talha der ki: "Bizim evde ben ve yanımızda bulunan yetim bir çocuk Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında, Ümmü Süleym de bizim arkamızda durup namaz kıldık."

 

5790- Beyhaki der ki: Hadisi bu lafızla Müzenı ile Harmele'nin rivayetinde Şafii, Süfyan'dan rivayet etmiştir.

 

5791- Abdullah b. Ebi Talha bildiriyor: Amcam Enes b. Malik'in şöyle dediğini işittim: "Bizim evde ben ve yanımızda bulunan yetim bir çocuk Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında, Ümmü Süleym de bizim arkamızda durup namaz kıldık."(--- Buhari, salat (727).

 

5792- Sahih olanı da budur. Malik'in hadisi daha açıktır ve Ümmü Süleym zikredilmemiştir.

5793- Rabi' başka bir yerde her ikisini de sahih bir şekilde rivayet etmiştir.

 

5794- Rabi'nin zikrettiğine göre Şafii, Sehl b. Sa'd'ın minber hakkındaki hadisini ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkışını da zikretmiştir. Daha sonra bu hadis isnadıyla birlikte gelecektir.

 

5795- Ebu Said'in rivayetiyle Şafii şöyle demiştir: Bütün bu hadisler de farz namazda olsun, nafile namazda olsun imamlığın caiz olduğunu, imamın da cemaatin önüne tek başına duracağını bize göstermektedir.

 

5796- İmam sadece bir kişiye imamlık yapacaksa onu sağ tarafında durdurur.

 

5797- el-Kadim'de ise: "Şayet yanlarında kadın da varsa bu kadın arkalarında durur" eklemesini yapmıştır.

 

5798- Abdurrahman b. el-Esved, babasından bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud) bana ve Alkame'ye namaz kıldırırken birimizi sağ tarafında, birimizi de sol tarafında durdurdu ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yapardı" dedi.

 

5799- ŞafiI der ki: Ancak onlar (Iraklılar) böyle demezler. Bu konuda biz de onlar gibi düşünüyor ve iki kişilerse imamın arkasında durmaları gerektiğini söylüyoruz. Biz bunda Enes'in şu rivayetine dayanıyoruz:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: "Kalkın da size namaz kıldırayım" buyurdu. Bunun üzerine kalktım ve bir hasırın üzerine su serptim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasırın üzerinde durdu. Ben ve yetim çocuk Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında, yaşlı kadın (ninem) de bizim arkamızda durdu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize iki rekat kıldırdıktan sonra evden ayrıldı.(--- Buhari, salat (1471).

 

5800- Ubeydullah b. Abdillah, babasından bildiriyor: "Öğle vakti Ömer'in yanına girdiğimde nafile namaz kıldığını gördüm. Ben de arkasında durunca beni çekip sağ tarafında durdurdu. Yerfa' gelince ben de geriye çekildim ve arkasında durduk."(--- Malik, salat (32), Abdurrezzak, Musannef (2/410) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/96).

 

5801-5802- Beyhaki der ki: Ubade b. el-Velid b. Ubade'nin vasıtasıyla sabit bir hadisle bize bildirildiğine göre Cabir şöyle demiştir: "Bir savaşa çıkmışken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında yolculuk ettim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalkınca ben kalkıp solunda durdum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden tutup beni sağ tarafına geçirdi. O arada İbn Sahr gelip Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) solunda durdu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elleriyle her ikimizi de geriye ittirince arkasında durduk."

Müslim, Muhammed b. Abbad'dan rivayet etmiştir. (--- Ebu Davud, salat (634).

 

5803- Bu ve daha önce İbn Abbas ile Enes b. Malik'in rivayetlerine dayanarak şunu diyoruz:

 

5804- Bu konuda İbn Mes'ud'dan gelen rivayet hakkında Muhammed b. Sirin şöyle demiştir: "0 zamanlarda Mescid dardı. İbn Mes'ud, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de namaz kıldığını, Ebu Zerin de sağında durduğunu gördü. Her biri de kendi başına namaz kılıyordu. İbn Mes'ud arkalarında durunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) soluna geçmesi için ona işaret etti. Abdullah bununla bu konudaki sünnetin bu olduğunu zannetti. Oysa Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara imamlık yapmadığını bilmiyordu. Sonunda Ebu Zer ona her birinin kendi başına namaz kıldığını söyledi."

 

5805- Çoğunluk ise daha fazla kişi rivayet ettiği için başkasının rivayetini Abdullah'ın rivayetine tercih etmiştir. Abdullah b. Mes'ud hadisinde böylesi bir uygulamayı zikretmiştir, ancak baştaki uygulamalardan biridir. Belki de başlarda böylesi bir uygulama vardı ve sonradan neshedildi. Ömer, Ali ve ashabın geneli de bu konuda bizim gibi düşünmektedir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazda Erkeklerin ve Kadınların Safları