MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CEMAATLE NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ihtilaf Zamanlarında Bir Mescidde imamın Kıldırdığı Bir Namazı Başka Bir imamla Kılmayı Kerih Görenler

 

5624- Şafii der ki: "Selefimiz olanlar böyle bir şey yapmadıkları, hatta yapanları kınadıkları için ben de böylesi bir şeyi kerih görüyorum."

 

5625- Şafii, belirli bir müezzini veya İmamı olmayan mescidlerde ise böylesi bir şeyi kerih görmemiş ve şöyle demiştir: "Çünkü böylesi mescidlerde daha önce zikrettiğim gibi bir ihtilaf ve bazılarının bir imamdan yüz çevirip başka bir imamın arkasında namaz kılmaları durumu yoktur.''(--- Şafii, el-Ümm (1/154).

 

5626- Beyhaki der ki: İbnu'l-Münzir; Salim b. Abdillah, Ebu Kılabe, İbn Avn, Eyyub, el-Bettı, Malik, Leys b. Sa'd, Süfyan es-Sevri, Evzai ve başka alimlerin aynı şeyi kerih gördüğünü zikretmiştir.

 

5627- Buvayti'nin kitabında geçtiğine göre Şafii şöyle demiştir: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu adamla birlikte namaz kılarak ona sadakada bulunacak kimse yok mu?/1 buyruğuna dayanarak bunda bir sakınca olmadığını söyleyenler de vardır.

 

 

5628- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tek başına namaz kılan bir adam görünce: "Bu adamla birlikte namaz kılarak ona sadakada bulunacak kimse yok mu?/1 buyurdu,(--- Ebu Davud, salat (574), Tirmizi, salat (220), Ahmed, Müsned (3/5), Darimi, Sünen (1/318), İbn Huzeyme, Sahih (1632) ve Hakim, Müstedrek (1/209).

 

5629- Başka bir kanalla Vuheyb b. Halid bir öncekinin aynısını: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra adamın biri Mescid'e girdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " lafzıyla rivayet etmiştir.

 

5630- Beyhaki der ki: Bize rivayet olunduğuna göre Yunus b. Ebi Osman şöyle demiştir: "Enes b. Malik yanımıza geldiğinde biz namazı kılmıştık. Enes ezan okuyup kamet getirdi ve arkadaşlarına namazı kıldırdı."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/70).

 

5631- Ayrıca Yunus'un bildirdiğine göre Hasan böyle bir şeyi kerih görmüştür. Ebu Said el-Hudri'nin hadisinden de Şafii'nin dediği gibi bir adamın başka bir adama uymasıyla ikisinin cemaat sayılacağını anlıyoruz.

 

5632- Şafii der ki: "İmamın arkasındaki cemaat ne kadar çok olursa benim için daha iyidir ve ne kadar çok olursa namaz daha faziletlidir."(--- Şafii, el-Ümm (1/155).

 

5633- Ubey b. Ka'b der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırdıktan sonra münafıklardan namaza katılmayan bazılarını: "Filan kişi namaza geldi mi?" diye sordu. Sonra da: "Bu iki namaz (sabah ile yatsı namazı) münafıklara en ağır gelen namazlardır. Ancak bu namazlardab sevabı bilselerdi emekleyerek de olsa kılmaya gelirlerdi" buyurdu.

Sonra şöyle buyurdu: "Namazda ilk safta durmaya çalışın! Zira bu saf meleklerin Rablerinin huzurunda durduğu saf gibidir. Bu safta olmanın sevabını bilseydiniz içinde bulunmak için yarışırdınız. "

Sonra şöyle buyurdu: "Yanında bir kişiyle kıldığın namazın sevabı tek başına kıldığın namazın sevabından daha fazladır. Yanında iki adamla birlikte kıldığın namazın sevabı bir adamla kıldığın namazın sevabından daha fazladır. Daha fazla kişiyle kılınan namazı da Yüce Allah daha fazla sever."(--- Tayalisi, Müsned (554), Darimi, Sünen (1/291), İbn Huzeyme, Sahih (1477), Hakim, Müstedrek (1/247-248) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/67-68).

 

 

5634- İsnadını Şu'be, Sevrı ve İsrail gibileri doğru bir şekilde sevk etmişlerdir. Şu'be ve Ali b. el-Medıni'nin dediğine göre Abdullah b. Ebi Basır bunu hem Ubeyd'den, hem de babasından işitmiştir. Ebu İshak da bunu hem Ubeyd'den, hem de babasından işitmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Soğuk, Rüzgar, Karanlık ve Yağmur Gibi Durumlarda Cemaat Namazına Katılmamak