MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CEMAATLE NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cemaat Namazı

 

5595- Şafii der ki: Yüce Allah: "Namaza çağırdığınız zaman onu alay ve eğlence konusu yaparlar. Bu davranış, onların düşünemeyen bir toplum olmalarındandır"[Maide, 58] buyurur. Yine: "Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın"[Cuma, 9] buyurmuştur. Yüce Allah bu ayetlerde namaz ile birlikte ezanı zikretmiştir. -Allah doğrusunu bilir - bu ayetle Cuma namazını da isbat etmiştir. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazlar için ezanı sünnet kılmıştır. Bundan Cuma günü alışverişin bırakılıp Cuma namazına gidilmesinin emredilmesi gibi Cuma günü dışında diğer namazlarda cemaate katılma da emredilmiş olabilir. Ya da namazın vaktinde kılınması için ezanla vaktin duyurulması istenmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (1/153).

 

5596- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolcu olsun, mukim olsun, korku anında olsun diğer durumlarda olsun namazları cemaatle kıldırmıştır. Yüce Allah da Peygamberine (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen içlerinde olup da namazlarını kıldırdığın zaman, bir kısmı seninle beraber namaza dursun ve silahlarını da yanlarına alsınlar ... Namazı kıldıktan başka, Allah'ı ayakta iken, otururken, yan yatarken de anın. Emniyete kavuştuğunuzda, namazı gereğince kılın. Namaz şüphesiz, inananlara belirli vakitlerde farz kılınmıştır"[Nisa, 102-103] buyurmuştur.(--- Şafii, el-Ümm (1/153).

 

5597- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza gelecek olan kişilerin sükunet içinde gelmesini emretmiş, mazereti olanların ise cemaatle namaza katılmamasına ruhsat vermiştir ki özür sayılan bu durumları kendi konusu içinde zikredeceğim.(--- Şafii, el-Ümm (1/153).

 

5598- Kuran ve sünnetten bu yönde zikrettiğim şeyler de bize yolcu olsun, mukım olsun cemaatle namaz kılan birilerinin mutlaka bulunması için farz namazların tümünü cemaatle kılmayı bırakmanın helalolmadığını göstermektedir. (--- Şafii, el-Ümm (1/153).

 

5599- Ebu'd-Derda der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Şehirde olsun, şehir dışında olsun üç kişi bir arada olur da namazı cemaatle kılmazlarsa şeytan mutlaka onlara musaUat olur. Cemaatten uzak durma! Zira sürüden ayrı duran koyunu kurt kapar."

 

5600- Saib (b. Hubeyş) der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cemaatten uzak durma" sözünden kasıt, cemaatle namazdır.

Ebu Davud, Sünen'de Ahmed b. Yunus'tan rivayet etmiştir.(--- Ebu Davud, salat (547), Nesai, imamet (2/104), Ahmed, Müsned (5/196), İbn Huzeyme, Sahih (2/366-367), Hakim, Müstedrek (1/247-248) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/54).

 

5601- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Canım elinde olana yemin olsun ki bana odun toplanmasını, sonra namaz için ezan okunmasını, sonra bir adamın cemaate namaz kıldırmasını söylemeyi, geride kalıp namaza katılmayanları da evleriyle birlikte yakmayı düşünüyorum! Canım elinde olana yemin olsun ki bu katılmayanlardan her biri geldiğinde etli bir kemik veya iki koyun paçası bulacağını bilse yatsı namazı için gelirdi. "

Buhari, Sahih'de Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten ve Müslim ise İbn Uyeyne kanalıyla Ebu'z-Zinad'dan rivayet etmiştir.(--- Buhari, salat (644) ve Müslim, salat (1454).

 

5602- Ebu Salih de mana olarak aynısını Ebu Hureyre'den: "Münafıklara en ağır gelen namazlar, yatsı ile sabah namazlandır. Ancak bu namazlardaki sevabı bilselerdi emekleyerek de olsa kılmaya gelirlerdi" eklemesiyle rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (1455),

 

5603- Abdurrahman b. Harmele'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Münafıklarla farkımız, yatsı ve sabah namazlarına katılmadır. Zira bu iki namaza katılmak onlara zor gelir. "(--- Malik, salat (1/80), Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/59) ve Şafii, Müsned (1/102) ile el-Ümm (1/154).

 

5604- Ebu Said'in rivayetinde Şafii der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bazılarını evleriyle birlikte yakmasına yönelik sözü, bunların nifak çıkarmak için yatsı namazlarına katılmayışlarından dolayıdır. Doğrusunu da Allah bilir.(--- Şafii, el-Umm (1/154) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/59;).

 

5605- Bundan dolayı herhangi bir mazeret olmadan katılma imkanı olanların cemaat namazından geri kalmalarına ruhsat vermiyorum.(--- Şafii, el-Ümm (1/154).

 

5606- Ebu Hayyan et-Teymi, babasından bildiriyor: Hz. Ali: "Mescid'e komşu olup da cemaat namazına gitmeyen kişinin (evinde kıldığı) namazı kabul edilmez" dedi. Ona: "Kimler mescide komşu sayılır?" diye sorulunca: "Ezanı işitebilenler" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/57) ve Darekutni, Sünen (1/420).

 

5607- Şafii bunu cemaat namazına katılmanın gerekliliği konusunda zikretmiştir. Başka bir kanalla Ebu Hureyre'den merfu olarak da rivayet edilmiştir, ancak zayıftır.

 

5608- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ezanı işittiği halde mazereti olmadan cemaat namazına gitmeyen kişinin (evinde kıldığı) namazı kabul edilmez" buyurmuştur.

 

5609- Huşeym ve Kurad bunu Şu'be'den merfu olarak rivayet etmişlerdir.

Bir grup da Şu'be'den mevkuf olarak aktarmıştır. Mağra el-Abdi de Adiy b. Sabit'ten merfu olarak rivayet etmiştir.(--- Ebu Davud, salat (551), İbn Mace, mesacid (793), Darekutnl, Sünen (1/420) ve Hakim, Müstedrek (1/246).

 

5610- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ezanı işittiği halde icabet etmeyen (cemaat namazına gitmeyen) kişinin (evinde kıldığı) namazı kabul edilmez" buyurmuştur.

Ebu Musa el-Eş'ari'den de hem merfu, hem de mevkuf olarak rivayet edilmiştir, ancak mevkuf olanı daha sahihtir. (--- Darekutnl, Sünen (1/420), Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/57) ve Hakim, Müstedrek (1/245).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cemaatle Namazın Fazileti