MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sütresiz Namaz Kılmak

 

4236- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da önünde duvar (sütre) olmadan namaz kılarken ben merkebime binerek geldim. O sıralar ergenlik çağına yaklaşmıştım. Saffın birinin önünden geçtim ve eşekten indikten sonra otlasın diye onu salıverdim. Kendim de cemaatin arasına girdim. Bunu kimse kötü karşılamadı."

Buhari bunu Sahih'te İsmail b. Ebi Uveys kanalıyla Malik'ten rıvaye etmiştir.(--- Buhari, ilim (76) ve Müslimı salat (2/629).

 

4237- Malik hadisi Muvatta'da menasik konusu ile namaz konusunda şu şekilde nakletmiştir: İbn Abbas der ki: "Dişi bir merkebe binerek geldim. Ben o zaman ergenlik çağına yaklaşmıştım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemaate namaz kıldınyordu. Önünde duvar (sütre) yoktu. Saffın birinin önünden geçtim ve eşekten indikten sonra otlasın diye onu salıverdim. Kendim de safa girdim. Bunu kimse kötü karşılamadı."

Buhari bunu Sahih'te Ka'nebi ve Abdullah b. Yusuf'tani Müslim ise Yahya b. Yahya'dan, hepsi de Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Malik, Muvaffa (1/155-156) ve Beyhaklı es-Sünenu'l-Kübra (2/277).

 

4238- Malik hadisi namaz konusunda duvarı zikretmeden nakletmiştir.

Aynı hadisi menasik konusunda da zikretmiştir.

 

4239- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii, İbn Abbas'ın " Önünde duvar yoktu" sözünün sütre olmaması manasına geldiğini söylemiştir.

 

4240- Muttalib b. Ebi Vedaa der ki: "Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Kabe'den) Sehm oğullarının kapısına doğru giden yerde namaz kıldığını, insanların da önünden gelip geçtiklerini gördüm. Kabe ile arasında da sütre olarak bir şey yoktu."(--- Ebu Davud, hac (2016) ve İbn Mace, hac (2958).

 

4241- Şafii, İbn Abbas ile Muttalib'in hadisini, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütreye yakın namaz kılmayı ve açık alanda çizgi çizmeyi tavsiye babında söylediğine delil göstermiştir.

 

4242- "Şeytan onun namazını kesmesin" sözünden kastedilen, önünden geçenin namazını bozması değil; önünden geçen şeylerle meşgulolup namazı bozacak şey yapmasıdır.

 

4243- Şafii bunu daha geniş bir şekilde zikretmiştir.

4244- Malik'in bildirdiğine göre Sa'd b. Ebi Vakkas, namaz kılan halkın önünden geçerdi.(--- Malik, Muvatta (1/156).

 

4245- Malik: "Kamet getirilmişse ben de bu konuda genişlik olduğunu görüyorum" demiştir.(--- Malik, Muvatta (1/ 156)

 

4246- Şafii el-Kadim'de bu konuda Malik'e itiraz edenlere karşı Malik'in görüşünü savunarak Muttalib ve İbn Abbas'ın hadisini delil göstermiş, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözü farz namaz için gelenin Mescid'e girmek için nafile namaz kılanın önünden geçmekten başka çaresi olmayanlar için söylediğini belirtmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namaz Kılanın Önünden Eşek, Köpek ve Kadının Geçmesi Namazı Bozmaz