MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namaz Kılanın Sütreye Yakın Durması

 

4218- Sehl b. Ebi Hasme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kişi sütreye doğru namaz kıldığı zaman ona yaklaşsın ki şeytan onun namazını kesmesin.''

Ebu Davud bunu Sünen'de Osman b. Ebi Şeybe ve başkası kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.(--- Ebu Davud, salat (695), Nesai, salat (2/62), Ahmed, Müsned (4/2), Heysemi, Mevaridu'z-zam'an 117) ve Hakim, Müstedrek (1/251-252).

 

 

4219- Safvan bunu Muhammed b. Sehl'den, o babasından veya Muhammed b. Sehl'den, o Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir. Bazısı ise Nafi b. Cübeyr'den, o da Sehl b. Sa'd'dan rivayet etmiştir. Senedinde ihtilaf edilmiştir.(--- Ebu Davud, Sünen (1/185).

 

4220- Beyhaki der ki: Davud b. Kays bunu Nafi b. Cübeyr'den mürsel olarak nakletmiştir. Senedinin sahıh olduğunu söyleyen hafız ve güvenilirdir.

 

4221- Şafii der ki: Kişinin bineğin semeri veya ondan daha büyük bir şeyi sütre olarak kullanmasını, sütreyle arasında üç arşın veya daha az mesafe olmasını müstehab görürüm.

 

4222- Musa b. Talha'nın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz önüne (sütre olarak) semerin arka tahtası gibi bir şey koyduktan sonra namazını kılsın ve onun ardından kimin geçtiğini önemsemesin." Hadisin lafzı Affan'a aittir.

Müslim bunu Sahih'te Yahya b. Yahya kanalıyla Ebu'l-Ahvas'tan rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (2/623).

 

4223- Sehl b. Sa'd der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldığı yerle duvar arasında bir ağlağın geçeceği kadar yer vardı.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Abdulazız'den rivayet etmiştir.(--- Buhari, salat (496) ve Müslim, salat (2/642).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Sahradayken Mızrak veya Bastonu Sütre Yaparak Namaz Kılmak ve Sütre Olarak Çizgi Çizmek