MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazda Yapılması Caiz Olan Şeyler

 

4180- Şafii der ki: Namazda yapılan, selama işaretle karşılık vermek ve başka şeyler gibi az ameller namazı bozmaz.

 

4181- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Amr b. Avf kabilesinin mescidine girip namaz kılarken Ensar'dan bir grup insan ona selam vermek için girdiler." Suheyb'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların selamına nasıl karşılık veriyordu?" diye sorduğumda: "İşaretle karşılık veriyordu" cevabını verdi.(--- İbn Mace, salat (1017), Ebu Davud, salat (925) ve Tirmizi, salat (367).

 

4182- Humeydı bunu Süfyan'dan: "Onlara eliyle işaret ederek karşılık veriyordu" ibaresiyle nakletmiştir. Hişam b. Sa'd da bunu Nafi' kanalıyla İbn Ömer'den bu şekilde nakletmiş, ancak (Suheyb yerine): "Bilal..." demiştir.(--- Ebu Davud, salat (927), Tirmizi, salat (368) ve Heysemi, Mevaridu'z-Zam'an (141).

 

4183- Ebu İsa et-Tirmizi "Bana göre iki hadis te sahlhtir. İbn Ömer hadisi ikisinden (hem Suheyb, hem Bilal'dan) nakletmiştir" derdi.(--- Tirmizi, el-Cami (2/205).

 

4184- Abdullah b. Ömer'İn bildirdiğine göre Suheyb şöyle dedi: "(Namaz kılmakta olan) Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından geçerken selam verdim, selamımı parmağıyla işaret ederek aldı."

 

4185- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir iş için gönderdi. O yol alırken kendisine yetişip selam verdim, bana işaret etti. Namazı bitirince beni çağırdı ve: ''Demin ben namaz kılarken selam verdin" buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken doğuya doğru yönelmişti.

Müslim bunu Sahih'te Kuteybe kanalıyla Leys'ten rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (2/690).

 

4186-4187- Şafii, el-Kadim'de şu hadisi delil olarak göstermiştir: Esma der ki: Güneşin tutulduğu sırada Hz. Aişe'nin yanına girdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sırada namaz kılıyordu. Ben: "Ey müminlerin annesi! İnsanlara ne oluyor?" dedim. Hz. Aişe eliyle gökyüzüne işaret ederek: "Sübhanallah" dedi. Ben: "Bu (Allah'ın kudretini gösteren) bir işaret mi?" diye sorunca. başıyla: "Evet" diye işaret etti.

Buhari bunu Sahih'te Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir. (--- Malik, salatu'l-Küsuf (4)

 

4188- Bize bildirildiğine göre Ümmü Seleme'nin hadisinde, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazından sonra kıldığı iki rekatta eliyle işaret ettiği nakledilmiştir. (--- Buhari, salat (1901).

 

4189- Cabir'den bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem onlara eliyle oturmaları için işaret etmiştir.(--- Müslim, salat (2/472,1/309).

 

4190- İbn Ömer'den bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda eliyle işaret ederdi. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/262).

 

4191- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda eliyle işaret ederdi.

 

4192- Bize bildirildiğine göre İbn Ömer: "Sizden biri namaz kılarken kendisine selam verilirse konuşmasın, eliyle işaret etsin" demiştir.(--- Abdurrezzak, Musannef (2/336) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/259).

 

4193- Ebu Gatafan'ın Ebu Hureyre'den merfu olarak naklettiği: "Namazda ne kastetfiği anlaşılacak şekilde eliyle işaret eden, o namazı iade etsin'' hadisi sahıh değildir.(--- Darekutni, Sünen (1/195) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/264):

 

4194- Ebu Bekr b. Ebi Davud: "Hadisin isnadındaki Ebu Gatafan meçhuldür" demiştir.

 

4195- Hadisin sonundaki " ... eliyle işaret eden ... " sözü, hadise ilave edilmiştir ve bu söz İbn İshak'ın olabilir.

 

4196- Sahıh olarak Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilen onun namazda işaret ettiğidir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yaptığını Enes, Cabir ve başkaları nakletmiştir.

 

4197- Beyhak! der ki: Muhammed b. Sırin, İbn Mes'ud'dan: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine selam verilince başıyla işaret ederek karşılık verdi" hadisini nakletmiştir.

 

4198- Muhammed de bu hadise göre amel ederdi.

 

4199- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirdikten sonra selama karşılık verdiğiyle ilgili rivayetler eleştirilmiştir.

 

4200- Suheyb ve Bilal'ın Ensar'la ilgili kıssası, İbn Mes'ud'un anlattığı kıssadan sonra vuku bulmuştur. Allah en doğrusunu bilir.

 

4201- Şafii der ki: çocuğu kaldırmak ve yere koymak gibi ameller de namazı bozmaz.

 

4202- Şafii, Ebu Katade el-Ensari'nin şu hadisini delil olarak göstermiştir:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyneb'in kızı Umame'yi (omuzunda) taşırken halka namaz kıldımdı. Secdeye gideceği zaman onu yere indirir, kalkınca ise tekrar omuzuna koyardı."(--- Buhari, salat (1192).

 

4203- Ebu Katade el-Ensari der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka namaz kıldırdığını gördüm. Bu sırada Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı Zeyneb'in kızı Umame bint Ebi'l-As Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) omuzundaydı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükuya giderken onu omuzundan indiriyor, secdeden kalkınca ise tekrar omuzuna koyuyordu."

Müslim bunu Sahih'te İbn Ebi Ömer kanalıyla Süfyan'dan, o da Osman b. Ebi Süleyman ve İbn Aclan'dan rivayet etmiştir.

 

4204- Ebu Katade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken, kızı Zeyneb'in kızı Umame bint Ebi'l-As b. Rabia b. Abdişems'i omuzunda taşıyordu. Secdeye gideceği zaman onu yere indiriyor, kalkınca ise tekrar omuzuna koyuyordu.

 

4205- Rabı de aynı rivayette bulunmuştur.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Malik'ten rivayet etmiştir.

 

4206- Malik hadisi bu şekilde nakletmiştir. Umame'nin babasının adı Ebu'!-As b. er-Rabı b. Abdiluzza b. Abdişems'tir.

 

4207- Şafii der ki: Namazda bir yerden başka bir yere ilerlemek te namazı bozmaz.

 

4208- Abdullah b. Abbas der ki: "Güneş tutulunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldı." Ravi hadisi zikredip şöyle dedi: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Namaz kılarken sanki bir şeyi almak için uzandın. Sonra sanki geri çekildiğini gördük" dediler. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cenneti gördüm ve ondan bir salkım almak için uzandım. Eğer o salkımı alsaydı m, dünya durdukça ondan yerdiniz'' buyurdu. Ravi bundan sonra hadisin kalan kısmını zikretti. Bu hadis inşallah kendi konusunda gelecektir. (--- Müslim, salat (3/462).

 

4209- Bize bildirildiğine göre Cabir b. Abdillah husuf namazıyla ilgili olarak şöyle dedi: "Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda geri çekilince ardındaki saflar da geri çekildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilerleyince onunla birlikte saflar da ilerledi.''(--- Müslim, salat (3/457-458).

 

4210- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken Ahmed der ki- bu sırada kapı kapalıydı- gelip kapıyı çaldım. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yürüyerek kapıyı açtıktan sonra namaz kıldığı yere geri döndü." Ahmed, kapının kıble yönünde olduğunu söylemiştir.(--- Ebu Davud, salat (922) ve Tirmizi, salat (601).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazda Yılan ve Akrep Öldürmek