MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namaz Kılanın Giysisiyle İlgili Rivayetler

 

4074- Şafii der ki: Yüce Allah: "Her mescide güzel elbiselerinizi giyinerek gidin"[A'raf, 31] buyurmuştur. Allah en doğrusunu bilir, ancak ayetteki ziynetten kastedilen elbiselerdir.

 

4075- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: ''Sizden biriniz bir tek giysi içinde omuzlarında o kumaşın bir kısmı bulunmadan namaz kılmasın'' buyurmuştur. (--- Buhari, salat (359) ve Müslim, salat (1/368).

 

4976- Bu da kişinin, eğer gücü yeterse giysi giymeden namaz kılamayacağına delalet eder.(--- Şafii, el-Ümm (1/88-89).

 

4077- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysideki hayız kanının yıkanmasını emretmiştir. Temizlik te namazın caiz olması için gereklidir. Bu da kişinin ancak temiz giysiyle namaz kılabileceğine delalet eder.(--- Şafii, el-Ümm (1/88).

 

4078- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'deki necasetin temizlenmesini emretmesi, orada namaz kılındığı içindir. Namaz kılınan yerin temizlenmesi gereklidir. (--- Şafii, el-Ümm (1/89).

 

4079- ilim ehlinden biri: "Giydiklerini temiz tut''[Müddessİr, 4] ayetini: "Namaz için giysilerini temizle" olarak açıklamıştır.

4080- Bazıları ise ayete başka mana vermişlerdir. Allah en doğrusunu bilir. (--- Şafii, el-Ümm (1/89).

 

4081- Tavus: "Her mescide güzel elbiselerinizi giyinerek gidin"[A'raf, 31] buyruğundaki ziynetin elbise olduğunu söylemiştir.(--- Şafii, el-Ümm (1/88) ve Beyhaki, es-Sünenu's-Sağir (1/131).

 

4082- Mücahid: "Her mescide güzel elbiselerinizi giyinerek gidin"[A'raf, 31] buyruğundaki ziynetin bir aba bile olsa avreti örten şeyolduğunu söylemiştir. (--- Suyuti, ed-Dürrü'l-Mensur (3/439) ve Beyhaki, es-Sünenu's-Sağir (1/131).

 

4083- Bize rivayet olunduğuna göre İbn Abbas der ki: Cahiliye döneminde kadınlar çıplak şekilde tavaf ederlerdi. Bu sebeple bu ayet nazil oldu.(--- Suyuti, ed-Dürrü'I-Mensur (3/439)

 

4084- "Her mescide güzel elbiselerinizi giyinerek gidin"[A'raf, 31] ayetinin bunun üzerine nazil olduğu söylenmiştir. (--- Suyuti, ed-Dürrü'I-Mensur (3/446).

 

4085- el-Ferra: "Giydiklerini temiz tut"[Müddessir, 4] ayetini açıklarken: "ihanete bulaşıp giysilerini kirletme. ihanete bulaşanın giysileri pis olur" demiştir.

 

4086- "Giydiklerini temiz tut"[Müddessir, 4] ayetinden kastedilenin amelleri salih ameller yapmak olduğu da söylenmiştir.

 

4087- Bazıları "Giydiklerini temiz tut''[Müddessir, 4] ayetinden kastedilenin giysileri kısa yapmak olduğunu, giysiyi kısa tutmanın temizliğe sebep olduğunu söylemiştir.(--- Suyuti, ed-Dürrü'I-Mensur (8/326).

 

4088- Beyhaki der ki: Ayetin son olarak yapılan bu tefsiri gösterişe kaçmadan giysileri temiz tutmak manasına gelir.

 

4089- İbn Abbas'ın bu ayeti: "Giysilerini günaha bulaştırma" şeklinde açıkladığı nakledilmiştir. (--- Suyuti, ed-Dürrü'I-Mensur (8/326).

 

4090- Başka bir rivayette: "Kalbini temiz tut" manasını vermiştir.

 

4091- Katade'nin ise bu ayete: "Amellerini salih ameller kıl" manasını verdiği nakledilmiştir.

 

4092- Yine bu ayete: "Giysilerini yıka" manasının verildiği söylenmiştir.

 

4093- Zikredilen bu hadislerin bazılarının senedi daha önce geçmiştir.

Diğerlerinin senedi ise daha sonra gelecektir.

 

4094- Şafii der ki: "Erkeğin avreti, göbek ile diz kapağı arasıdır."(--- Şafii, el-Ümm (1/89).

 

4095- Şafii el-Kadım'de Malik kanalıyla Ebu'n-Nadr'dan, o İbn Cerhed'den, o da babasından naklettiği şu hadisi delil olarak getirmiştir: İbn Cerhed'in babasının uyluğu açık bir vaziyetteyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona rastladı ve: "Uyluğunu ört. Uyluk avrettendir" buyurdu. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/228) ve es-Sünenu's-Sağfr (1/132)

 

4096- Zür'a b. Abdirrahman b. Cerhed el-Esi emı, Suffa ashabından olan dedesinden bildiriyor: Uyluğum açıkken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımızda oturdu ve: "Üzerini ört. Uyluğun avret olduğunu biliyor musun?" buyurdu. Bir grup hadisi Malik'ten bu şekilde rivayet etmiştir. (--- Tirmizi, istizan (2795-2798).

 

4097- Ebu Davud et-Tayalisi hadisi; ibn Cerhed'den, Cerhed'den ... " şeklinde nakletmiştir.

 

4098- İbn Ebi Uveys hadisi Malik'ten, İbn Bukeyr'in naklettiği şekilde nakletmiş; ancak farklı olarak şöyle demiştir: "Babasından bildirdiğine göre Suffa ehlinden olan Cerhed: " ... yanımızda oturdu ... " demiştir.

 

4099- Ka'nebi aynı manada bir rivayette bulunmuştur.

 

4100-40101- Cerhed'in bildirdiğine göre kendisi Mescid'deyken, üzerinde bir üstlük vardı ve uyluğu açıktaydı. Bu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından geçti ve: ''Ey Cerhed! Uyluğunu ört. Uyluk avrettir" buyurdu.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/228) ve es-Sünenu's-Sağir (1/132).

 

4102- Zür'a b. Müslim b. Cerhed'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyluğu açıkta olan Cerhed'in yanından geçerken: ''Onu ört. Uyluk avrettir" buyurdu.

 

4103- Muhammed b. Abdillah b. Cahş'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ma'mer'e aynı şeyi söylemiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/228) ve es-Sünenu's-Sağfr (1/132).

 

4104- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Uyluk avrettir" buyurdu. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/228), es-Sünenu's-Sağir (1/132), Ahmed, Müsned (1/275) ve Ebu Ya'la, Müsned (4/41).

 

4105- Hz. Osman kıssasında anlatılan Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyluğunu veya baldırını açmasıyla ilgili rivayet şüphelidir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/232).

 

4106- Bu kıssada anlatıldığına göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysisini uyluklarının arasına koymuştu. Hz. Osman girince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysisini düzeltip bacaklarını örttÜ. Hz. Osman girmeden önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysisinin ucunu uyluklarının arasına koymuş olabilir. Bu durumda dizlerin açıkta kalması büyük ihtimaldir.

 

4107- Ebu Musa el-Eş'ari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sulak bir yerde elbisesini dizlerine kadar açtı. Hz. Osman gelince ise dizlerini kapattı.

 

4108- Bu hadiste dizin avretten olmadığına dair bir delil yoktur.

 

4109- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz bir tek giysi içinde omuzlarında o giysinin bir kısmı bulunmadan namaz kılmasın.''

Buhari bu hadisi Sahih'te Ebu Asım kanalıyla Malik b. Enes'ten rivayet etmiştir.

 

4110- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden biriniz bir tek giysi içinde omuzlarında o giysinin bir kısmı bulunmadan namaz kılmasın. "

Müslim bunu Sahih'te Ebu Bekr b. Ebi Şeybe ve başkası kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (2/655).

 

4111- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tek giysiyle namaz kılan bir adama, o giysiye bürünerek namaz kılmasını, giysi küçük gelirse izar (peştamal) olarak kullanarak kılmasını emretti.

 

4112-4113- Beyhaki der ki: Bu hadisi Fuleyh b. Süleyman, Said b. el-Haris kanalıyla Cabir b. Abdillah'tan, bir giysiye bürünmesini ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında namaz kılmasını zikrederek şöyle nakletmiştir:

Namazı bitirince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Cabir! Gördüğüm bu örtünme de nedir?" buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Yanımda sadece dar olan bu elbise vardı" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tek elbiseyle namaz kılarken, eğer o elbise genişse onunla vücudunu iyice ört. Eğer darsa (küçükse) onu izar olarak beline bağla" buyurdu.

Buhari bunu Sahih'te Yahya b. Salih kanalıyla Fuleyh'ten rivayet etmiştir.(--- Buhari, salat (361).

 

4114- Aynı manada bir hadis Ubade b. el-Velid kanalıyla Cabir'den nakledilmiştir.

 

4115- Müslim bunu aynı yolla rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (2/656).

 

4116- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Meymune der ki: "Ben hayızlıyken Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kısmı benim, bir kısmı onun üzerinde olan yün bir giysiyle namaz kılardı.''(--- Ahmed, Müsned (6/330) ve İbn Mace, taharet (653).

 

4117- Şafii der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biriniz bir tek giysi içinde omuzlarında o giysinin bir kısmı bulunmadan namaz kılmasın" sözündeki emir, tavsiye manasında olabileceği gibi, bu şekilde namazın caiz olmaması manasına da gelebilir. Ancak Cabir'in söylediği ve Meymune'nin Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir giysinin bir kısmı kendisinin üzerinde, diğer kısmı Meymune'nin üzerinde olduğu halde namaz kıldığı şeklindeki rivayeti, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir giysiyi peştamal olarak kullanıp namaz kıldığına delalet eder. Bu durumda izarın Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tam anlamıyla örtmesi mümkün değildir. Çünkü giysinin bir kısmı başkasının üzerindedir.

 

4118- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir tek giysi içinde omuzlarında o giysinin bir kısmı bulunmadan namaz kılmasını yasaklaması, böyle yapılmasının daha faziletli olması sebebiyledir. Kadının ve erkeğin avretini tek giysiyle örterek namaz kılması caizdir.(--- Şafii, el-Ümm (1/89).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Tek (Uzun) Gömlekle Namaz Kılmak