MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İmamın Arkasında Kıraat

 

3737- Yüce Allah: "Kur'an okunduğu zaman ona kulak verin, dinleyin ki merhamet olunasınız''[A'raf, 204] buyurmuştur.

 

3738- Şafii, el-Kadim'de: "Bize göre burada kastedilen sadece işitilen okumadır" demiştir. (--- Mücahid, Tefsir (1/254).

 

3739- Beyhaki der ki: Bize rivayet olunduğuna göre Mücahid: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda okurken Ensar'dan bir gencin de okuduğunu işitti. Bunun üzerine bu ayet nazil oldu" dedi.

 

3740- Başka bir yolla Mücahid'den yapılan rivayet: "(Bu ayet) Cuma günkü hutbe hakkında nazil olmuştur" şeklindedir.

 

3741- Bize rivayet olunduğuna göre Ebu Hureyre: "Müslümanlar namaz ıçinde konuşurlardı. Bunun üzerine bu ayet nazil oldu" demiştir.

 

3742- Muaviye b. Kurre de aynı şeyi söylemiştir.

 

3743- Başka bir yolla Ebu Hureyre'den nakledildiğine göre o: ''Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında namaz kılanların seslerini yükseltmeleri üzerine nazil oldu" demiştir.

 

3744- Ebu Musa el-Eş'ari ile Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İmam tekbir getirince siz de tekbir getiriniz. O okuyunca ise susunuz" buyurdu.

 

3745- Hadis alimleri bu hadisteki lafız hatasında icma etmiştir. Hadis, Yahya b. Main, Ebu Davud es-Sicistanı, Ebu Hatim er-Razi, Ebu Ali el-Hafız,

Ali b. Ömer el-HMız ve Ebu Abdillah el-HMız'a göre mahfuz değildir.

 

3746-3747- Bunu söyleyenler şu rivayeti esas almıştır: Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesli bir şekilde okuduğu namazını bitirdi ve: ''Az önce benimle birlikte kimse okudu mur diye sordu. Adamın biri: "Evet, Ey Allah'ın Resulü!" cevabını verince: "Ben de neden okumam karışıyor diyordum!" buyurdu. İnsanlar, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözünü işitince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda sesli bir şekilde okuduğu zaman kendileri okumaz oldular. (--- Malik, Muvatta (1/86-87) ve Ahmed, Müsned (2/24).

 

3748- Beyhaki der ki: İbn Ukeyme bu hadisi rivayette tek kalmıştır ve bu kişi meçhuldür. Zühri'nin onun hakkında bildiği tek şey, Said b. el-Müseyyeb ile konuştuğunu görmesidir. Bu kişinin ismi hakkında ihtilaf edilmiş, kimi "Umare" olduğunu söylerken, kimi de "Ammar" demiştir.

 

3749- Beyhaki der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda okuduğu zaman kendileri okumaz oldular" sözünden kasıt, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) açıktan okuduğu namazlardır" ve hadisteki bu söz, Zühri'nin sözüdür.

 

3750- Zühriyyat sahibi Muhammed b. Yahya ez-Zühli, Muhammed b.

İsmail el-Buhari ve Ebu Davud es-Sicistanı de aynı şeyi söylemiştir.

 

3751- Bu konuda delil olarak Evzal'nin, "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda okuduğu zaman kendileri okumaz oldular" sözünü hadisten ayırıp Zühri'nin sözü olduğunu söylediği rivayeti delil gösterdiler. Ebu Hureyre, açıktan okunan veya gizli okunan namazda olsun imama uyanın da okuması gerektiğini söylerken böyle bir rivayette bulunması imkansızdır.

 

3752- Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilen hadisin Zühri'nin sözü dışındaki kısmı, İmran b. Husayn'ın bu konuda rivayetiyle aynı manadadır ve bu hadis Müslim'de mevcuttur.

 

3753- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla beraber öğle namazını kılarken: "Hanginiz (namazda) A'la Suresini okudu?" diye sordu. Bir adam: "Ben okudum" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben onu okurken sizden birinin karıştırmama sebep olduğunu biliyordum" buyurdu.(--- Müslim, salat (2/432).

 

3754- Şu'be der ki: Katade'ye: "Sanki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan rahatsız mı oldu?" diye sorunca: "Rahatsız olsaydı okunmasını yasaklardı" cevabını verdi.

 

3755- Beyhaki der ki: İbn Ukeyme, hadisinde bunun açıktan okunan bir namazda olduğunu söylemiştir. Böyle bir namazda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında namaz kılanlardan biri hem açıktan hem gizli okunan namazda açıktan okudu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hadislerde zikredilen sözü söyledi. Hadislerin ikisinde de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) okunmasını yasaklamadı.

 

3756- İmran b. Husayn der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) imamın arkasında kıraati yasaklardı."

 

3757- Sahıh olan bu rivayette Şu'be'nin sorusu ve Katade'nin cevabında, hadiste olmayan şeyi söyleyen ve Katade'den rivayette bulunan güvenilir ravilerin söylemediği şeyi söyleyenleri yalanlama vardır.

 

3758- Bu kıssa başka bir yolla, İmran'ın rivayetinde olmayan bir ilaveyle nakledilmiştir.

 

3759- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize öğle veya ikindi namazını kıldırdıktan sonra: "Hanginiz arkamda A'la Suresini okudu?" diye sordu. Kimse cevap vermeyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) soruyu üç defa tekrarladı. Bunun üzerine bir adam: "Ben okudum, ey Allah'ın Resulü!" cevabını verince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben okurken karıştırmama sebep olduğunu gördüm. İmamın ardında namaz kılan için imamın okuması kendisinin okuması yerine de geçer" buyurdu.(--- Darekutn!, Sünen (123).

 

3760- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle veya ikindi namazını bitirince ... " şeklinde başlayıp: "Ben okurken Kur'an'ı karıştırmama sebep olduğunu gördüm" sözüyle hadis bitmiştir ve diğer kısım nakledilmemiştir.

 

3761- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldırırken bir kişi arkasında okumaya, bir başkası da adamın okumasına engelolmaya başladı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince adam ona engelolana gelip: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında okumama engel mi oluyorsun?" dedi ve tartışmaya başladılar. Bu durum Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zikredilince: "İmamın arkasında namaz kılan kişi için, imamın kıraatı kendisi için de kıraattir'' buyurdu.

 

3762- Beyhaki der ki: Son kıssadaki bu sözü Süfyan es-Sevrı, Şu'be b. el-Haccac, Süfyan b. Uyeyne, Ebu Avane ve bir grup hadis alimi, Musa b. Ebi Aişe kanalıyla Abdullah b. Şeddad'dan, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürsel olarak nakletmiştir.

 

3763- Abdullah b. el-Mübarek te bunu Ebu Hanıfe'den mürsel muhtasar olarak rivayet etmiştir.

 

3764- Metruk bir ravi olan Cabir el-Cu'fı ile zayıf olan Leys b. Ebi Süleym'in, Ebu'z-Zübeyr'den, onun da Cabir'den bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İmamı olan kişi için, imamın kıraatı kendisi için de kıraattir" buyurdu.(--- Ahmed, Müsned (3/339).

 

3765- İki rivayete de mutabaat edenlerin tamamı, Cabir el-Cu'fı ile Leys b.

Ebi Süleym'den veya ikisinden birinden daha zayıftır.

 

3766- Seleme b. Muhammed el-Fakıh der ki: Hafız Ebu Musa er-Razi'ye, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilen: "İma mı olan kişi için, imamın kıraatı kendisi için de kıraattir" hadisini sorduğumda şöyle cevap verdi:

"Bununla ilgili Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sahıh bir şey gelmedi. Hocalarımız bu konuda Hz. Ali, Abdullah b. Mes'ud ve sahabeden gelen rivayetleri esas almışlardır.

 

3767- Ebu Abdillah der ki: "Bunu işitmek hoşuma gitti. Çünkü Ebu Musa, yaşayanlar arasında gördüğümüz hıfzı en sağlam olan kişidir."

 

3768- Beyhaki der ki: Bu rivayetlerden herhangi biri sahıhse, ilk isnadda Ebu Hanıfe'den naklettiğimiz rivayette geçen kıssa bu sözün söyleniş sebebini açıklamaktadır.

 

3769- Akabe gecesinin nakiplerinden biri olan ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Bedir'de bulunan Ubade b. es-Sam it buna benzer bir rivayette bulunmuştur.

 

3770- İbn Ukeyme'nin hadisinde, Resulullah'ın: "İma mı olan kişi için, imamın kıraatı kendisi için de kıraattir" sözünden kastedilen, Fatiha suresi değil, başka bir sureyi açıktan okumaktır.

 

3771- Ubade'nin rivayeti ise açıktır. Orada Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) okumayı ne emrettiği, ne de yasakladığı geçmektedir.

 

3772- Mekkı b. İbrahim'in rivayeti, İmran b. Husayn'ın ilk rivayetine ve diğer rivayetlere muvafakat ettiği için, Ebu Hanıfe'den nakledilen diğer kıssadan daha sağlam olabilir. Başkası bu hadisi mürselolarak rivayet etmiştir.

 

3773- Bu kıssa, sahabenin, imamın arkasında okunmayacağını bilmesine rağmen Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında birinin okuması üzerine meydana gelen ilk kıssadan sonra vaki olmuş başka bir kıssa olabilir.

 

3774- Bu kıssa Ubade b. es-Samit ve İbn Ukeyme'nin Ebu Hureyre'den naklettikleri kıssa olabilir. Ancak İbn Şeddad, sahabinin okumasının garipsenmesini ve böyle yapmasının yasaklanmasını nakletmiş, ancak Fatiha Suresini zikretmemiştir.

 

3775- Ubade, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında namaz kılarken okuyanı Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) engellemesini, Fatiha suresini okumasını emretmesini, Fatiha suresini okumadan namazın caiz olmayacağını hıfzetmiştir. Eğer kıssa başka bir kıssaysa, Ubade'nin hadisi de bu kıssayı desteklemektedir.

 

3776-3777- Ubade b. es-Sam it der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırdı ve (Kur'an) okudu. Fakat kıraatinde karıştıracak duruma geldi. (Namazı) bitirince yüzünü bize doğru döndü ve: "Görüyorum ki imamınızın arkasında siz de okuyorsunuz" dedi. Biz: "Evet, ey Allah'ın Resulü! Öyle yapmaktayız" deyince: "Hayır, böyle yapmayın, sadece Fatiha Suresini okuyun. Çünkü Fatiha Suresini okumayan kimsenin namazı yoktur" buyurdu.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (2/164) ve Sünenu's-Sağfr (1/209), Ebu Davud, salat (311), Darekutni, Sünen (1/318), Hakim, Müstedrek (1/238) ve Tirmizi (2/117).

 

3778- Hadisin lafzı Ebu Davud'a aittir. İbrahım b. Sa'd bunu Muhammed b. İshak'tan nakledip, İbn İshak'ın bunu Mekhul'den işittiğini söyledi. Hadis bu şekilde mevsul sahıh olmuştur.

 

3779- Zühri'nin Mahmud b. er-Rabı kanalıyla Ubade b. es-Samit'ten onun da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan: "Fatiha Suresini okumayan kimsenin namazı yoktur" hadisi, muhtasar olsa da İbn İshak'ın rivayetine şahittir.

 

3780-3781- Nafi b. Mahmud der ki: Ebu Nuaym namazda açıktan okurken Ubade b. es-Sam it, Fatiha Suresini okudu. Ona: "Namazda bir şey yaptığını gördüm" dediğimde: "O nedir?" karşılığını verdi. Ben: "Ebu Nuaym namazda açıktan okurken, senin Fatiha Suresini okuduğunu işittim" deyince şöyle karşılık verdi: "Evet. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize açıktan okunan bir namazı kıldırdıktan sonra: ''Ben açıktan okurken, aranızda Kur'an'dan bir şey okuyan var mı?" diye sordu. Biz: "Evet, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben de neden okumam karışıyor diyordum. Ben açıktan okurken sadece Fatiha Suresini okuyun" buyurdu.

Aynı hadis başka bir kanalla nakledilmiştir. (--- Ebu Davud, salat (824), Darekutn!, Sünen (1/319) ve Hakim, Müstedrek (1/239).

 

3782- Ebu'l-Hasan, bu hadisin hasen, ravilerinin güvenilir olduğunu söylemiştir. (--- Darekutni (1/330).

 

3783- Beyhaki der ki: Aynı zamanda bu hadisi Heysem b. Humeyd, Zeyd b. Vakıd kanalıyla Mekhul'den rivayet etmiştir.

 

3784-3785- Mekhul bu hadisi Mahmud b. er-Rabı ve oğlu Nafi b. Mahmud'dan, bunların ikisi de Ubade b. es-Samit'ten işitmişlerdir.

 

3786- Muhtasar'ında Buvaytı, Rabı ve Musa b. Ebi'l-Gırud'un, Yezid b. Zurey' kanalıyla Halid el-Hazza'dan, onun Muhammed b. Ebi Aişe'den, onun da olaya şahit olan birinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabeye: ''Ben okuduğum halde siz de okuyor musunuz?" diye sordu. Sahabe ona bir cevap verince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi Fatiha Suresini içinden okusun" buyurdu. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (2/166).

 

3787- Bu hadis, Vuheyb kanalıyla Eyyub'dan, o da Ebu Kılabe'den mürsel olarak nakledilmiştir.

 

3788- İbn Ebi Aişe'nin, olaya şahit olan birinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: ''İmam okuduğu halde siz de okuyor musunuz?" diye sordu. Sahabe: "Evet, öyle yapıyoruz" cevabını verince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle yapmayın. Kişi sadece Fatiha Suresini içinden okusun'' buyurdu.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/166).

 

3789- Süfyan es-Sevrı, Halid el-Hazza'dan rivayette bulunarak buna mutabaat etmiştir.

 

3790- Muhammed b. Ebi Aişe'nin, sahabeden birinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabeye: ''Görüyorum ki imamınızın arkasında siz de okuyorsunuz'' dedi. Biz: " "Evet öyle yapıyoruz" cevabını verince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle yapmayın, Kişi sadece Fatiha Suresini içinden okusun'' buyurdu.

 

3791- Eşcai ve başkası bunu Süfyan'dan bu şekilde nakletmiştir.

 

3792- Bu hadisin senedi sahıhtir ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabının tamamı güvenilirdir. İsnad da isimlerinin zikredilmemesi, daha sahıh bir rivayetle ters düşmedikçe hadisin sıhhatine zarar vermez.

 

3793- Eyyub bunu Ebu Kılabe'den mürselolarak nakletmiştir. Hadisi mevsul olarak nakleden ise huccettir.

 

3794- Buhari'nin Tarih'inde geçen; "Muemmel - İsmail b. Uleyye Eyyub - Ebu Kılabe" kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilen hadis te buna şahittir.

 

3795-3796- İsmail'in bildirdiğine göre Halid der ki: Ebu Kılabe'ye: "Bu Hadisi sana kim anlattı?" diye sorduğumda: "Umeyye oğullarının azatlısı Muhammed b. Ebi Aişe anlattı. Mervan oğulları Medine'den ayrıldıklarında onlarla gitmişti" cevabını verdi. (--- Buhari, Tarih 1 (1/207).

 

3797- Buveyti'nin Muhtasar'ında ve diğer ikisinde Şafii, Ebu Hureyre'nin Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği şu hadisi delil göstermiştir: ''Fatiha'nın okunmadığı her sure kesiktir.'' Ebu Hureyre'den bu hadisi işiten bir kişi: "Bazen imamın ardında namaz kılıyorum" diye sorunca: "Ey Farisı! O zaman içinden oku" cevabını verdi. (--- Müslim, salat (38/395

 

3798- Hadisi Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakleden Ebu Hureyre manasını daha iyi bilir. Çünkü hadisi bizzat ondan işitmiş ve hadis söylenirken onu işitmeyenlerin şahit olmadığı şeye şahit olmuştur. Ebu Hureyre'nin hadisinin isnadı önceki hadiste geçmiştir.

 

3799- Ala' b. Abdirrahman'ın bildirdiğine göre babası şöyle dedi: Ebü Hureyre'ye: "Ey Ebü Hureyre! imamın kıraatını işitiyorum" deyince: "Ey Farisı -veya Ey ibnu'l-Farisı- onu (Fatiha Süresini) içinden oku" karşılığını verdi.

 

3800- Yezid b. Şerık et-Teymı der ki: "Ömer b. el-Hattab'a: "Ey müminlerin emiri! imamın ardında namaz kılarken okuyayım mı?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi. Ben: "Sen (İmamlık yaparken) okusan bile mi?" diye sorunca ise: "Ben okusam bile" cevabını verdi.

 

3801- Yezid b. Şerık'in bildirdiğine göre Hz. Ömer'e imamın ardında namaz kılarken okumayı sorunca: "Fatiha Süresini oku" cevabını verdi. Yezid der ki: "Sen olsan bile mi?" diye sorunca: "Ben olsam bile" cevabını verdi. Ben: "Açıktan okusan bile mi?" diye sorunca da: "Açıktan okusam bile" cevabını verdi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/167).

 

3802- İbn Ebi Rafi'nin babasından bildirdiğine göre Hz. Ali, imamın ardında namaz kılanın okumasını emrederdi. Zannedersem şöyle dedi: "Öğle ve ikindi namazının ilk iki rekatında Fatiha Süresi ve bir süre, diğer iki rekatta ise sadece Fatiha Süresinin okunmasını emretti."(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/168).

 

3803- Ubeydullah b. Ebi Rafi'nin bildirdiğine göre Hz. Ali şöyle dedi: -Öğle ve ikindi namazını imamın ardında kılarken Fatiha Süresini ve bir süre oku.'' (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/168).

 

3804- Yezid b. Harun bu hadisi Süfyan b. Hüseyin'den, Ubeydullah'ın babası (RMi) zikredilmeden nakletmiştir. Ubeydillah b. Ebi Rafi'nin Hz. Ali'den hadis dinlediği sahıhtir.

 

3805- Bu da Hz. Ali'den bunun tersi yönde yapılan rivayetlerin hatalı olduğuna veya imama uyandan istenenin sadece okurken içinden okumak olduğuna delildir.(--- Abdurrezzak, Musannef(2/137, 138) ve Şafii, el-Ümm (7/165).

 

3806- Hasan'ın bildirdiğine göre Hz. Ali: "İmamın arkasında namaz kılarken yetiştirebildiğin kadar oku" demiştir. (--- Abdurrezzik, Musannef (2/226) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/298-299).

 

3807- Abdullah b. Ziyad el-Esedı der ki: Abdullah b. Mes'ud'un yanında, imam ın ardında namaz kıldım. Onun öğle ve ikindi namazında okuduğunu işittim.'' (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/169) ve İbn Hibban (6/444).

 

3808- Bu hadis, İbn Mes'ud'un imamın ardında namaz kılarken: "Kur'an'ı dinle. Namazda (kendine has) bir meşguliyet vardır. Bu sebeple imamın okuması senin için yeterlidir'' sözünden kastının, açıktan okunan namazlar, sure okumak veya kişinin tek başına namaz kılarken açıktan kıraatı bırakması olduğuna delildir. (--- Buhari (3875) ve Müslim, salat (1/382).

 

3809- Bize Yezid el-Fakır'den rivayet olunduğuna göre Cabir b. Abdillah der ki: "Öğle ve ikindi namazının ilk iki rekatında imamın ardında Fatiha suresi ve bir sure okurduk. Diğer iki rekatta ise sadece Fatiha suresini okurduk.

 

3810- Bu, Vehb b. Keysan'ın Cabir'den naklettiği: "Fatiha suresini okumadan bir rekat kılan, eğer imamın ardında kılmıyorsa, namaz kılmamış demektir" hadisten kastedilenin, imam ın açıktan okuduğu veya imama rükuda yetişen kişinin namazı olduğuna delildir.

 

3811- Bize rivayet olunduğuna göre Ebu'd-Derda der ki: "İmam açıktan okusun gizli okusun Fatiha Süresini terketme."

 

3812- Bu hadis, Kesir b. Murre'nin naklettiği: "Bence imamın kıraati cemaat için yeterlidir" hadisinden kastedilen, imamın açıktan okuduğu namazdır. Veya bundan kasıt, imamın süre okuması ve Fatiha Süresini açıktan okumasıdır.

 

3813- Ubade b. es-Samit, Ubey b. Ka'b, Muaz b. Cebel, Abdullah b. Abbas, Ebü Said el-Hudri, Abdullah b. Muğaffel, Ebü Hureyre, Enes, İmran b. Husayn ve Hz. Aişe'nin de imamın ardında kıraatı emrettiği nakledilmiştir.

 

3814- Abdullah b. Amr b. el-As ve Hişam b. Amir'in de imamın ardında okuduğu nakledilmiştir.

 

3815- Zeyd b. Sabit ve İbn Ömer'in de imamın ardında okuduğu nakledilmiştir.

 

3816- Başka bir yolla nakledildiğine göre İbn Ömer'e bu konu sorulunca:namaz kılıp, Fatiha Süresini okumayacak olursam, şu kızcağızın Rabbinden utanırım" demiştir.(--- Abdurrezzak, Musannef (2/94), Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/161) ve Malik, Muvatta (1/86).

 

3817- Bazıları İbn Ömer'in, öğle namazını kılarken okumamayı hoş görmediğine, sabah namazını kılarken de okunmasını yasakladığına şahit olmuş olabilir. Sonra da sabah namazında Fatiha Süresini bunun dışında tuttuğu işitilmediğinden imamın arkasında Fatiha Süresini okuma konusunda ihtilaf etmişlerdir.

 

3818- İmamın ardında okumanın mekruh olduğunu veya istisnasız yasaklandığını işitenlerden bazıları bunun bütün namazlar için geçerli olduğunu söylerken, bazıları açıktan okunan namazlar için geçerli olduğunu söylemiştir.

 

3819- Yasaklandığını ve istisnayı işitenler, yasak ve keraheti açıktan bir süre okumak hakkında Fatiha Süresinin gizlice okunan bütün namazlar için ve Fatiha dışında geçerli saymış, ancak bütün namazlarda okunmasında sakınca görmemişlerdir.

 

3820- Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazında, arkasında bir kişinin okuduğunu işitmesiyle ilgili hadisi imran b. Husayn ve başkaları nakletmiştir.

 

3821- Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında, arkasında bir kişinin okuduğunu işitmesiyle ilgili hadisi Ubade ve başkaları nakletmiştir.

 

3822- Bu, birinin şahit olup diğerinin şahit olmadığı ayrı iki kıssa olabilir.

 

3823- Veya bazılarının işittiği bazı sözleri diğerleri işitmemiş olabilir.

Sabah namazında bu kıssaya şahit olanlar ve bütün sözlerini işitenler neyi yasakladığını ve neyi istisna ettiğini hıfzetmişlerdir. Buna göre Fatiha Süresinin okunmadığı namaz caiz değildir.

 

3824- Şafii der ki: imam olsun cemaat olsun, imam açıktan okuyor olsun gizli okuyor olsun, her rekatta Fatiha Süresini okumayanın namazı caiz değildir. İmam açıktan da okusa gizli de okusa ona uyanın Fatiha Süresini okuması gerekir.

 

3825- Rabı der ki: Şafii'nin son görüşü budur. Şafii daha önce: "imama uyan, imamın açıktan okuduğu namazda okumaz, gizli okuduğu namazdaysa okur" derdi.

 

3826- Buvayti'nin kitabında Şafii: "imama uyanın, imam sekte yapınca okumasını daha uygun görürüm" demiştir.

 

3827- Beyhaki der ki: Urve b. ez-Zübeyr, Said b. Cübeyr ve Mekhül de aynı şeyi söylemiştir.

 

3828- Ebü Seleme b. Abdirrahman: "imamın iki sektesi vardır, bu sekte anında okumayı fırsat bilin" demiştir.

 

3829- Semure der ki: Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri namaza başladığı zaman, biri de kıraatı bitirdiği zaman olmak üzere iki sekte yapardı"(--- Ahmed, Müsned (5/ S, 7, 15,20,21,22), Darimi, Sünen (1/283), Ebu Davud, Sünen (887), Tirmizi, salat (S 1) ve İbn Mace, salat (844).

 

 

3830- İmran b. Husayn bunu yadırgayınca, bu durumu sormak için Ubey b. Ka'b'a bir mektup yazdılar. Ubey de cevabında Semure'yi tasdik etti. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (2/196).

 

3831- Aynı manada bir hadis, iki sektenin açıklaması zikredilmeden nakledilmiştir. Said b. Ebi Arube der ki: "İki sekte nedir?" diye sorduğumuzda: "Biri tekbir getirince, diğeri de okumayı bitirdikten sonra rükuya gitmeden önceki susmadır" cevabını verdi.

 

3832- Başka bir defasında ise: "Sektelerden biri tekbir getirince, diğeri ise: "Nimete erdirdiğin kimselerin yoluna; gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil"[Fatiha, 7] ayetini (yani Fatiha suresini) okuduktan sonra" demiştir.

 

3833- Beyhaki der ki: "İkinci rekatta, kıraatten önce, Fatiha Suresini bitirmeden, susmaz."

 

3834- Sabit bir hadiste Ebu Zür'a kanalıyla Ebu Hureyre der ki:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci rekata kalkınca sekte yapmadan kıraate başlardı."

 

3835- Bundan kasıt, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinci rekatta olduğu gibi sekte yapmaması olabilir.

 

3836- Birince rekatta tekbirle kıraat arasında olan sekte: Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için tekbir getirdiği zaman kıraate başlamadan önce kısa bir süre sekte yapardı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Annem babam sana feda olsun. Tekbir ve kıraat arasındaki o sektende ne okumaktasın?" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben: ''Allahım! Doğu ilebatı arasını uzaklaştırdığın gibi benimle günahlarım arasını uzaklaştır. Allahım! Beyaz giysinin kirden temizlendiği gibi) beni günahlarımdan temizle. Allahım! Geçmiş günahlarımı da kar su ve dolu ile yıka'' derim" karşılığını verdi. (--- Buhari, salat (844) ve Müslim, salat (2/828).  

 

3837- Bu hadis, imamın arkasında okumayı bırakan kişiye, imam içinden okusa bile susup imamın kıraatını dinleyin dendiğine delildir. Doğruya ancak Allah ulaştırır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazda Selam