MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İki Secde Arasında Oturmak

 

3580- Şafii, daha önce geçen Rifaa b. Rafı'nin hadisini delil göstererek iki secde arasında doğrulup oturmanın farz olduğunu söylemiştir.

 

3581- el-İmla'da: "İki secde arasında topukları üzerine oturulur" demiştir.

 

3582- Buvayfı'nin kitabında ise şöyle demiştir: "Namaz kılan iki secde arasında ayakkabılarının üzerine oturur. Ayak tabanlarını da kıbleye çevirir."

 

3583- Tavus der ki: İbn Abbas'a iki ayağın (ökçeler) üzerine oturmayı sorduğumuzda: "Bu, sünnettir" dedi. Biz: "Kişinin bunu yaptığı zaman zorlanacağını düşünüyoruz" deyince ise: "Bu, Peygamber'inin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetidir" dedi.

Müslim bu hadisi Sahih'te Hasan b. Ali el-Hulvanı kanalıyla Abdurrezzak'tan rivayet etmiştir. (--- Müslim, salat (2/690).

 

3584- Ata b. Ebi Rebah der ki: Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Ömer ve Abdullah b. ez-Zübeyr namazda ik'a (kabalan ökçelerinin üzerine koyarak) oturuşu otururlardı. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/119).

 

3585- Abdullah b. Safvan'ın da aynı şeyi yaptığını zannediyorum.

 

3586- Beyhaki der ki: Bize rivayet olunduğuna göre Hz. Aişe, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şeytanın oturuşu gibi oturmayı yasakladığını söylemiştir.

 

3587- Semure ve başkasının bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda kabaların! ökçelerinin üzerine koyarak oturmayı yasaklamıştır. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/120).

 

3588- Hz. Aişe'nin rivayeti, teşehhüde oturan hakkında olabilir. Semure ve başkasının hadisini ise Ebu Ubeyd, Ebu Ubeyde'den naklen şu şekilde açıklamıştır: "Kişinin köpek veya vahşi hayvan gibi kabasını yere koyup bacaklarını dikerek oturmasıdır."

 

3589- İbn Abbas'tan nakledilen hadiste kastedilen ise parmak uçlarını yere koyup kabasını ökçelerinin üzerine, dizlerini de yere koymasıdır.

 

3590- Bu şekilde değişik rivayetler birbirine ters düşmezler.

 

3591-3592- ŞafiI, "Kıbleye Yönelmek" kitabında şöyle dedi: "Secdeden kalkınca ökçeleri üzerine oturmayıp sol ayağını bükerek, ilk teşehhüdde yaptığı gibi üzerine oturur."

 

3593- Muhammed b. Amr b. Ata'nın bildirdiğine göre Ebu Humeyd es-Saidi, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından on kişi arasındayken şöyle dedi:

''Sonra ilk secdeden başını kaldım ve sol ayağını büküp üzerine oturur."

 

3594- Haris el-Hemdani'nin bildirdiğine göre Hz. Ali, iki secde arasında: "Allahummeğfırli verhamni vehdini vecburni'' (= Allahım! Beni bağışla, bana merhamet et) beni doğru yola ilet ve gönlümü hoş tut)'' derdi. (--- Abdurrezzak, Musannef(2/197), Şafii, Müsned (8/471) ile el-Ümm (7/165) ve Beyhaki, es-Sünenu'lKübra (2/122).

 

3595- Ebu Said'in rivayetinde Şafii: "Onlar -yani bazı Iraklılar- bundan hoşlanmazlarve böyle demezlerdi" demiştir.

 

3596- Beyhaki der ki: Bize rivayet olunduğuna göre Huzeyfe; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile namaz kıldığını söyleyip Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki secde arasında: "Rabbiğfirli'' dediğini ve iki secde arasında secdede durduğu kadar durduğunu söyledi. (--- Ahmed, Müsned (5/398), Darimi, salat (1/303-304), Ebu Davud, salat (874) ve İbn Mace, ikametu's-salat ( 817).

 

3597- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki secde arasında yaptıklarıyla ilgili Şafii'nin söylediği şeylerle aynı manada bir rivayet, "Kamil b. el-Ala -Habıb b. Ebl Sabit - Said b. Cübeyr -İbn Abbas" kanalıyla Hz. Ali'den nakledilmiş ve: " ... derecemi yükselt) bana rızık ver ... " ibaresi eklenmiştir.

 

3598- Bir rivayetinde: " ... ve bana afiyet ver.. '' ibaresi geçmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Oturma Vaziyetinden Kalkmak