MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Rüku'dan Kalkarken Söylenecek Şey

 

3466- Şafii, el-Kadim'de der ki: Salim b. Abdillah'ın babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başinı rüku'dan kaldırırken: "Semiallahu limen hamideh. Rabbena velekel-hamd" derdi.

Bu hadis başka bir kanalla daha detaylı bir şekilde nakledilmiştir.

Buhari bunu Sahih'te Abdullah b. Mesleme el-Ka'nebi'den rivayet etmiştir.

 

3467- Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Hz, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazda başını rüku'dan kaldırınca şöyle derdi: "Allahümme Rabbena leke'l-hamdu mil'es-semavati ve mil'el-ardı ve mil'e ma şi'te min şey'in ba'du (= Ey Rabbimiz! Gökler dolusunca, yerler dolusunca, ikisi arasındaki mesafe dolusunca ve bundan sonra dilediğin şeyler dolusunca hamd yalnızca sanadır), ''

 

3468- A'rec bu hadisi şu şekilde nakletmiştir: Rüku'dan kalkınca "Allahumme Rabbena leke'l-hamdu mil'es-semavati vel-ardı vema beynehuma ve mil'e ma şi'te min şey'in ba'du (= Ey Rabbimiz! Gökler dolusunca, yerler dolusunca, ikisi arasındaki mesafe dolusunca ve bundan sonra dilediğin şeyler dolusunca hamd yalnızca sanadır)" derdi.

 

3469- A'rec'den yapılan başka bir rivayetise: "Başını rüku'dan kaldırınca: ''Semiallahu limen hamideh. Rabbena velekel-hamd'' derdi" şeklinde başlayıp hadisin devamı zikredilmiştir.

 

3470- Müslim bunu Sahih'te el-Macişan'dan, ayrıca Abdullah b. Ebi Evfa, Eba Said el-Hudri ve İbn Abbas hadislerinden tahric etmiştir. Ancak bazısı bunu kısa bir şekilde zikredip: "Semiallahu limen hamideh" sözünü zikretmemiş, bazısı ise duayı eklemiştir. (--- Müslim, salat (1781, 1053),

 

3471- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İmam: ''Semiallahu limen hamideh (= Allah kendisine hamd edenleri işitir)'' dediği zaman, siz de: ''Allahümme Rabbena ve leke'l-hamd (= Allahım! Rabbimiz! Hamd ancak sanadır)'' deyiniz. Eğer kişinin böyle deyişi meleklerin öyle dediği ana dek gelirse o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır."

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Malik'ten "Lekel-hamd" sözündeki "Vav" harfi olmadan rivayet etmiştir. Bu ve önceki hadisler imamın, iki zikri de söyleyeceği ne delalet etmektedir. (--- Buhari, salat (796) ve Müslim, salat (888).

 

3472- Ata b. Ebi Rebah: "Cemaatin de imamla birlikte bunu söylemeleri bana göre daha güzeldir" derdi.

 

3473- Muhammed b. Sırın ve Ebu Burde de aynı şeyi söylemiştir. Ebu Hureyre de imamlık yaparken hem "Semiallahu limen hamideh" sözünü, hem de rükudan kalkınca söylenen zikri söylerdi.

 

3474- Said el-Makburi: "Biz de buna mutabaat ederiz" demiştir.

 

3475- Bu rivayetlerden kastedileni imama uyan kişinin imamla birlikte, "Semiallahu limen hamideh" dedikten sonra, yine imamla birlikte "Allahümme Rabbena ve leke'l-hamd ... " demesidir. Kişi böyle yapmakla secdeyi imamla beraber yapmayı kaçırmamış olur.

 

3476- ilim ehlinden bazıları hadislerin zahirine göre hareket ederek, imama uyan kişinin sadece: "Allahümme Rabbena ve leke'l-hamd" diyeceğini söylemişlerdir.

 

3477- Aynı manada bir rivayet Hz. Ali, İbn Mes'ud, İbn Ömer ve Ebu Hureyre'den yapılmıştır.

 

3478- Şa'bi, Malik ve Ahmed b. Hanbel de aynı şeyi söylemişlerdir.

 

3479- Beyhaki der ki: "Rivayetlerde geçtiği üzere hem imam, hem tek başına kılan ikisini de söyler. Allah en doğrusunu bilir."

 

3480- Ebu Cuhayfe'nin bildirdiğine göre Abdullah (b. Mes'ud) başını rükudan kaldırınca: "Allahumme Rabbena leke'l-hamdu mil'es-semavati ve mil'el-ardı ve mil'e ma şi'te min şey'in ba'du" derdi.

 

3481- Şafii der ki: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilene muvafakat etmesi sebebiyle biz de bunu müstehab görür ve bu yönde görüş bildiririz."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Rüku ve Secdede Bir Süre Durmak, Rüku ve Secde'den Kalkma Şekli