MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Rüku ve Secdede Kıraatin Yasaklanması

 

3416-3417- Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek karışımı giysiler ve usfur ile boyanmış giysiler giymeyi, altın yüzük takmayı ve rükuda iken Kur'an okunmasını da yasaklamıştır. 1

Müslim, Sahih'de Yahya b. Yahya kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir. (--- Müslim, salat (2/588-589).

 

3418- Ali b. Ebi Talib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rüku ve secdede Kur'an okumamı veya altın yüzük takmamı (size yasakladı demiyorum) bana yasakladı."

 

3419- Harmele'nin kitabında Şafii dedi ki: Hz. Ali'nin: "... (size yasakladı demiyorum) bana yasakladı" sözü, bu yasaklamanın sadece kendisine has bir şeyolduğu anlamına gelir.

 

3420- Eğer durum böyleyse, bu yasaklama haramlık değil tavsiye babındadır. Doğrusunu da Allah bilir.

 

3421- Sonra Şafii, rüku ve secdede Kur'an okumanın herkese yasaklanmasını İbn Abbas'tan nakledilen şu hadise dayandırdı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rüku ve secdedeyken Kur'an okumam yasaklandı" buyurdu. Erkeğin altın yüzük takması ve ipek karışımı giysiler giymesiyle ilgili başka bir hadis te, erkeklerin altın yüzük takmasının ve ipek giysiler giymesinin yasaklandığına delalet eder. (--- Müslim, salM (1063).

 

3422- Bera b. kib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize yedi şeyi emretti, yedi şeyi de yasakladı. Hastayı ziyaret etmeyi, cenazeye katılmayı, mazluma yardım etmeyi, selamı yaymayı, aksıran kişiye "Yerhamukallah" demeyi, yapılan davete icabet etmeyi ve edilen yemine sadık kalmayı emretti. Gümüş kapla bir şeyler içmeyi yasaklayıp dünyada bununla içenin ahirette bununla bir şey içemeyeceğini bildirdi. Altın yüzük takmayı, ipek işlemeli eyerlere binmeyi, saf ipekten, ipek işlemeli, ince ipekten, kalın ipekten olan giysiler giymeyi de yasakladı.

Buhari ve Müslim, Sahih'de eş-Şeybanı kanalıyla rivayet etmiştir. (--- Buhari, cenaiz (1239) ve Müslim, libas (3/2066).

 

3423- Şafii, usfur ile boyanmış giysiyle ilgilİ dedi ki: Hiç kimseden, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasakladığına dair bir şey söylediğini işitmediğim için bunu caiz görürüm. Sadece Ali'nin: " ... size yasakladı demiyorum, bana yasakladi" sözü vardır. Bu ibare İbn Huneyn'den Malik'ten başkasının yaptığı rivayette mevcuttur. (--- Müslim, libas (29/2078).

 

3424-3426- Beyhaki der ki: Bu hadis bize Zeyd b. Eslem, Muhammed b.

Amr ve başkası kanalıyla İbrahım b. Abdillah b. Huneyn'den, o da babasından şu şekilde nakledilmiştir:

Ali b. Ebi Talib şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmamı, usfur ile boyanmış giysiler giymemi, ipek karışımı giysiler giymemi, ipek işlemeli eyerlere binmemi ve rükudayken Kur'an okumamı yasakladı."(--- Müslim, libas (3/1648).

 

Usame der ki: Abdullah b. Huneyn'in yanına evine girdim. O zaman ihtiyarlamıştı ve üzerinde usfurla boyanmış bir yorgan vardı. Kendisine bu hadisi sorduğumda şöyle karşılık verdi: Ali b. Ebi Talib'in şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmamı, usfur ile boyanmış giysiler giymemi (size yasakladı demiyorum) bana yasakladı." Abdullah buna ne bir şey ilave etti, ne de hadisi inkar etti.

Müslim, Sahih'de İbn Vehb'den rivayet etmiştir.

 

 

3427- Hadisi rivayet eden Abdullah b. Huneyn de bu yasağın herkesi kapsamadığini sadece Ali'ye has olduğunu söylemiştir.

 

3428- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Osman, Muhammed b.

Abdillah b. Cafer'in usfurla boyanmış giysi giymesini garipseyince Hz. Ali:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne sana ne ona bunu yasaklamadı, sadece bana yasakladı" dedi.

 

3429- Abdullah b. Amr'ın Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği sahih bir rivayete göre bu yasak geneldir.

 

3430- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerimde usfurla boyanmış iki giysiyle beni görünce: "Bu, cehennemliklerin giysisidir. Bunu giyme" buyurdu.

Müslim, Sahih'de Hişam ed-Destuvai ve başkası kanalıyla rivayet etmiştir.

Yine bir kısmını mana olarak Tavus kanalıyla Abdullah b. Amr'dan aktarmıştır.(--- Müslim, libas (3/1647).

 

3431- Muhammed b. İshak b. Yesar bunu Muhammed b. İbrahım'den senediyle Abdullah b. Amr'dan; ihramı usfurla boyanmış, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasaklaması üzerine onu çıkarıp tandıra atmış şeklinde rivayet etmiştir.

 

3432- Amr b. Şuayb da, babası kanalıyla dedesinden, ihramı zikretmeden rivayet edip tandıra attığını zikretmiş ve: "Bunu ailene giydirseydin ya; kadınların bunu giymesinde sakınca yoktur'' sözünü de zikretmiştir. (--- Ebu Davud, libas (4066).

 

3433- Bu rivayetleri Sünen'de hac konusunda zikrettik.

 

3434- Bütün bu rivayetler, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu erkeklerin tamamına yasakladığına delalet eder. Eğer Şafii bu rivayetleri bilseydi o da aynı şeyi söylerdi.

 

3435- Harmele b. Yahya'nın bildirdiğine göre Şafii şöyle demiştir:

"Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahih bir şekilde nakledilen sözün hilafına bir şey söylersem Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sözünü alınız ve beni taklit etmeyiniz."

 

3436- Ahmed b. Hanbel der ki: Şafii bize: "Sahih gördüğünüz bir hadisi bize söyleyin de, ona göre amel edelim" dedi.

 

3437- Şafii, Cuma kitabında beyaz giymeyi müstehab görmüştür.

 

3438- Şafii der ki: Kişinin giysiyi henüz iplikken boyaması caizdir. Ancak kumaş halini aldıktan sonra boyanmaz.

 

3439- Şafii, dokunduktan sonra boyanmış giysiyi giymeyi terk etmeyi müstehab görmüştür. Buna usfur da dahildir.

 

3440- Bu, sünnete uygun bir görüştür. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ketenden yapılmış çizgili giysi giymeyi ve Yemen işi kırmızı bir kaftanı giymeyi severdi. Bunlar henüz iplikken boyanıp sonra kumaş haline getirilirdi.

 

3441- Hasan'ın, İmran b. Husayn'dan bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben usfurla boyanmış giysi giymem'' buyurmuştur.

 

3442- Abdullah b. Amr'ın hadisi: "Kırmızı iki giysi giymiş bir adam Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından geçerken selam verdi; ancak Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun selamını almadı" şeklindedir. (--- Ebu Davud, libas (4069).

 

3443- Bunlar dışında, kırmızı giymenin kerahetiyle ilgili hadisler nakledilmiştir. Bu hadislerde de kastedilen, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkeklere zafiranla boyanmış giysiyi yasakladığı gibi dokunduktan sonra boyamanın mekruh olmasıdır.

 

3444- Şafii der ki: "Erkeklerin her durumda zafiran kullanmamalarını söyleriz. Eğer kullanmışsa üzerindeki zafiranı yıkamasını söyleriz."

 

3445- Şafii, umre için safranla boyanıp kokulandırılmış ihrama giren kişiye bu ihramı zafiranla boyamasını söylemiştir.

 

3446- Seleften biri bunu mekruh görürken Ebu Abdillah el-Halimi caiz görmüş, bir grup ta buna ruhsat vermiştir. Ancak sünnete uymak daha uygundur. Doğruya ancak Allah ulaştırır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İmama Uymak