MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazda Tekbir Getirirken Elleri Kaldırmak

 

2945- Salim b. Abdillah b. Ömer'in bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: "Resulullah'l ($allallahu aleyhi ve$ellem) namaza başlayınca, ellerini, rükuya gideceği zaman ve rükudan kalkınca omuz hizasına kaldırdığını gördüm. İki secde arasında ise kaldırmazdı." (--- Müslim, salat (837),

 

2946- Şafii der ki: "On iki adam bunu İbn Ömer gibi Allah Resulü'nden ($allallahu aleyhi ve$ellem) rivayet etmiştir. Biz de bu görüşteyiz."

Müslim, Sahih'de Yahya b. Yahya kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.

Başka kanallarla da Zühri'den aktarmıştır. (--- Müslim, salat (837).

 

2947- Beyhakl der ki: "Malik b. Enes, Abdulmelik b. Abdilazız b. Cüreyc, Şuayb b. Ebi Hamza, Süfyan b. Uyeyne, Ukayl b. Halid ve başkalarının Zühri kanalıyla elleri omuz hizasma kadar kaldırma konusundaki rivayetleri birbirine muvafıktır."

 

2948- Eyyub'un "Nafi' - ibn Ömer" kanalıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan rivayeti de bu şekildedir.

 

2949- Ali b. Ebi ralib'in rivayeti de bu şekildedir.(--- Tahavi, Şerhu meani'l-asar (s. 115) ve Ahmed, Müsned (1/93).

 

2950- Sahabeden on kişi arasında olan Ebu Humeyd es-Saidl'nin rivayeti de bu şekildedir.(--- Ebu Davud, salat (730), Tirmizi, salat (304, 305, "hasen sahilı"), İbn Mace, ikametu's-salat (1061), Ahmed, Müsned (5/424) ve Heysemi, Mevdridu'z-Zam'dn (491).

 

2951- Vail b. Hucr'dan gelen bir rivayette: "Bazısı: ''Ellerini kulakları hizasma gelene kadar kaldırdı'' derdi" şeklindedir.

 

2952- Bazısı: "Ellerini omuz hizasma kadar kaldırdı ve başparmaklarını kulaklarınm hizasma kadar getirdi" derdi.

 

2953- Vail kanalıyla gelen başka bir rivayet: "Ellerini kulakları hizasma kadar kaldırdı" şeklindedir.

 

2954- Bazısı: "Kulakları hizasma" derdi.(--- Ebu Davud, salat (724), Beyhaki, es-Sünenü'I-kübra (2/25) ve Nesai, Sünen (2/123).

 

2955- Malik b. el-Huveyris'in rivayeti ise: "Ellerini kulak memesi hizasma kadar kaldırdı" şeklindedir.(--- Müslim, salat (840).

 

2956- Malik b. el-Huveyris'in başka bir rivayeti de: "Ellerini kulaklarına yaklaştıracak şekilde kaldırdı" şeklindedir.

 

2957- Yine başka bir rivayetinde: "Omuzları hizasma" demiştir.

 

2958- Ya bu konuda bir genişlik vardır ya da ihtilaflı olan rivayetler bırakılıp kendisinde ittifak edilenlere uyulması gerekir.

 

2959- Şafii der ki: "Çünkü isnadı sabit olan hadislerdir ve çok rivayet edilmişlerdir. Çok rivayet edilen de tek rivayet edilenden daha mahfuzdur demektir. "(--- Şafii, el-Umm (1/103, 104).

 

2960- Başka bir yerde ise şöyle demiştir: "Zühri kanalıyla olan hadisimizin isnadı sabit olmasıyla birlikte birçok kişi ona muvafık bir şekilde rivayette bulunmuştur. Hatalı olması ihtimali yoktur. Doğrusunu da Allah bilir.

 

2961- Beyhaki der ki: "Esved b. Yezid'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab ellerini omuzları hizasma kadar kaldırırdı." (--- Abdurrezzak, Musannef (2/71).

 

2962- Abdullah b. Ömer ve Ebu Hureyre yine bu şekilde yapmaktaydı.

 

2963- Yine (Şafii başka yerde): "Ellerini omuzları hizasına ve parmak uçlarını kulak memesi hizasına kadar kaldırırdı" demiştir. Hocalarımızdan biri bunu Şafii'den aynı mana ile nakletmiştir.

 

2964- Tahavi, elleri omuz hizasına kaldırma konusundaki Vail b. Hucr'un hadisine itimat etmiştir. Diğer hadislerin de soğuktan dolayı ellerini giysilerinin altında omuzlarına doğru kaldırabildikleri kadar kaldırdıkları yönünde rivayet edildiği görüşündedir.(--- Tahavi, Şerhu'l-asar (s. 153).

 

2965-2966- Ancak Süfyan b. Uyeyne ve başkasının "Asım b. Kuleyb babası" kanalıyla Vail b. Hucr'dan gelen rivayetten habersizdir. Bu rivayetise şöyledir: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için tekbir getirdiğinde, rüku'ya gideceği zaman ve rüku'dan kalkınca ellerini omuz hizasına kaldırdığını gördüm. Kışın gittiğimde ellerini pelerinleriyle kaldırdıklarını gördüm."(--- Daha önce zikredilmişti.

 

2967- Humeydı ve başkası bunu Süfyan kanalıyla bu şekilde rivayet etmiştir.

2968- Abdulvahid b. Ziyad kanalıyla Asım'dan yine bu şekilde rivayet edilmiştir.

2969- Abdulcebbar b. Vail bunu babasından bu şekilde aktarmıştır.

 

2970- (TahavI) Vail'den başka adını bildirdiğimiz kişilerden gelen rivayete muvafakatinden dolayı bu rivayeti ellerin kulaklar hizasına kadar kaldırılması yönünde kendisinden rivayet edilen hadisten daha uygun görseydi ya. Ancak cemaatin rivayetini nadir olarak rivayet edilen hadise tercih etmemiştir. Zira giysiler ile eller kulaklar hizasına kaldırılabilir. Ancak omuzlara kadar kaldırmayı rivayetinde sadece göğüs hizasına kadar kaldırmak olarak zikretmiştir. Diğer rivayetleri nasıloluyor da kendi rivayeti yönünde değerlendirmektedir. Oysa durum böyle değildir. Bir de rükuya giderken ve rükudan kalkarken elleri kaldırmak olmak üzere iki yerde daha kendisine muhalefet edilmiştir. Sahabilerden hiç kimsenin demediği bir şeyi demesi de uygun değildir. Doğruya Allah ulaştırır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazda Sağ Eli Sol El Üzerine Koymak