MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namaz ve Başka Şeylerin Şekli / Namazda Niyet ve Tekbir

 

2915- Ömer b. el-Hattab hadisiyle Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ameller niyetlere göre değerlendirilir" buyurduğunu zikretmiştik.

 

2916- Şafii der ki: "Yüce Allah namazı farz kıldı. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her namazın ne kadar olduğunu ve her namazda ne yapılması gerektiğini açıkladı."

 

2917 - Yüce Allah da bu namazlarının nafile ve farz namazlardan oluştuğunu bildirerek Peygamber'ine: "Geceleyin uyanıp, yalnız sana mahsus olarak fazladan namaz kıl"[İsra, 79] buyurmuştur.

 

2918- Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) açık olan bu şeyi daha da açıkladı. Böylece nafile ve farz namazlar olduğunu bilmiş olduk. Ancak farz namazların belirli vakitleri vardır ve kişinin namazının geçerli olması için o namaz için niyet edip onu öyle kılması gerekir.

 

2919- Namaz kılacak kişinin namazı abdestli olarak kılması, vakit olduğunda kıbleye yönelmesi, kılacağı namaz için niyet etmesi ve tekbir getirmesi vaciptir. Bunlardan birini terk ettiği zaman namazı caiz olmaz.

 

 

2920- Muhammed b. Ali b. el-Hanefiyye'nin babasından bildirdiğine göre: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namazın anahtarı abdest, namaz da yapılmayacak şeylerin başlangıcı tekbirle namaza başlamak, tahlili (namazdan çıkış ise) selamdır" buyurmuştur. (--- Şafii, el-Ümm (1/100), Ahmed, Müsned (1/123, 129), Darimi, Sünen (1/175), Ebu Davud, taharet (61), Tirmizi, taharet (3) ve İbn Mace, taharet (1/10 1).

 

2921- Beyhaki der ki: "Ebu Davud, Sünen'de "Osman b. Ebi Şeybe Veki' ' kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir."

 

2922- Şafii, el-Kadim'de şöyle demiştir: "İbn Mes'ud hadisinden de bu şekilde rivayet edilmiştir."

 

2923- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Namazda yapılmayacak şeylerin başlangıcı tekbirle namaza başlamak, tahlili (namazdan çıkış ise) selamdır." (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (2/174).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İmamın Tekbir Getirme Zamanı