MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Vitri Beş Rekat Olarak Kılmak ve Sadece Son Rekatta Oturup Selam Vermek

 

5480- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitri beş rekat olarak kılardı ve sadece son rekatta oturup selam verirdi."

 

5481- Veki', Ebu Usame, Abdullah b. Numeyr ve başkaları mana olarak aynısını Hişam'dan rivayet etmiştir.

Müslim de Sahih'de rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (1689,1690).

 

5482- Muhammed b. Cafer b. ez-Zübeyr de mana olarak aynısını Urve kanalıyla Aişe'den rivayet etmiştir.

 

5483- Said b. Cübeyr de mana olarak aynısını ibn Abbas hadisiyle Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/28).

 

5484- Rivayet edildiğine göre Ata, vitri üç rekat olarak kılar ve sadece son rekatta teşehhüd için otururdu.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/29).

 

5485- Rabi' der ki: Şafii'ye: "Bu ne anlama geliyor?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Sonuçta bu, nafile bir namazdır ve bir rekat olarak kılınabileceği gibi daha fazla sayıda da kılınır. Ama biz fazla çoğaltmadan zikrettiğim kadarını tercih ediyoruz."( Şafii, el-Ümm (1/141).

 

5486- Beyhaki der ki: Güvenilir kişilerin hadislerine yönelik alimlerin tutumu da böyledir. Hepsiyle amel etme imkanı varsa ederler.

 

5487- Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayatı boyunca vitri bir çeşit kılmış değildir. Hatta bu konuda ondan yapılan rivayetler birbirine muhaliftir. Göründüğü kadarıyla zaman içerisinde güvenilir ravilerin de naklettiği gibi vitir konusunda çeşitli uygulamaları olmuştur.

 

5488- Şafii'nin dediği gibi biz de bu yönde gelen bütün rivayetlere itibar eder, Zühri'nin Urve kanalıyla Aişe'den rivayet ettiği hadisi de tercih ederiz. Zira Zühri diğerlerinden daha hafız biridir. Bunun yanında rivayeti Kasım b. Muhammed'in Aişe'den olan rivayetine ve cumhurun Abdullah b. Ömer ve Abdullah b. Abbas hadisleriyle Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan rivayetlerine muvafıktır.

 

5489- Buhari de böylesi bir tercihten dolayı gerekli şartları taşımalarına rağmen vitir konusunda Hişam b. Urve'nin rivayeti ile Sa'd b. Hişam'ın Aişe'den olan rivayetine Sahıh'inde yer vermemiştir.

 

5490- Yahya b. Main der ki: "Zühri, Urve'den olan rivayetlerinde Hişam b. Urve'nin Urve'den olan rivayetlerinden daha sağlamdır."

 

5491- Beyhaki der ki: "Hadis alimlerinin geneli de böyle düşünmektedir. Bazıları Urve'nin bu rivayetinin muztarih olduğunu söylüyor. Ben onun rivayetini bırakıp da sırf mezhebine uygun düşecek diye hadisi mutlak olarak ve Urve'de olduğu gibi herhangi bir açıklama içermeden rivayet eden veya Aişe'nin yanına belki de hayatında bir defa girip perde arkasından onu bir defa işiten birinin rivayetine itibar edecek değilim. Zira böylesi kişiler rivayetleri dini için kullanmaz ve nefsi davranmaktan da sakınmaz. Yüce Allah bize merhamet etsin ve sünnete tutunup hevalarımızdan uzak durmada muvaffak kılsın."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Vitri Dokuz veya Yedi Rekat Olarak Kılmak ve Sadece Son İki Rekatta Oturup Son Rekatta Selam Vermek