MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ramazan Ayında Gece Namazı

 

5394- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İman ederek ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan gecelerini ihya eden kişinin geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuştur.

Buhari ve Müslim, Sahıh'lerinde Malik kanalıyla tahric etmişlerdir.(--- Buhirl, salat (2009 ve Müslim, salat (ı 748).

 

5395- ŞafiI el-Kadim'de: "Ramazan gecelerinde kişinin tek başına evinde namaz kılması benim için daha güzeldir" demiştir.

 

5396- Beyhaki der ki: "Abdullah b. Ömer de bunu tavsiye etmiş ve Kur'an okuyacakların da bunu evde yapmasını söylemiştir."(--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/494).

 

5397- Bize rivayet olunduğuna göre Zeyd b. Sabit de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında iki veya daha fazla gecede namaz kılmasını anlatırken, ashabının da bu namazda kendisine uyduğunu gören Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey insanlar! Namazı evlerinizde kılın! kişinin farz namazları dışında kılacağı en üstün namaz evinde kıldığı namazdır" buyurduğunu zikreder.(--- Buhirl, salat (731) ve Müslim, salat (ı 794).

 

5398- ŞafiI der ki: "Kişi bu namazı cemaatle kılarsa da iyi yapmış olur."

 

5399- Beyhaki der ki: Şafii de bu sözünü Ebu Zer'in rivayetine dayanarak söylemiştir. Zira Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara Ramazan ayının yirmi üçüncü gecesinde -yirmi dördüncü gece olduğu da söylenmiştir- gecenin üçte biri geçinceye kadar onlara namaz kıldırdı. Yirmi beşinci gece -yirmi altıncı gece olduğu da söylenmiştir- gece yarısına kadar namaz kıldırdı. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Gecenin kalan yarısını ibadetle geçirsek nasılolur?" diye sorduklarında, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi imam gidene kadar onunla birlikte ibadet ettiği zaman gecenin tümünü ibadetle geçirmiş gibi olur" buyurdu.(--- Ebu Davud, salat (1375), Tirmizi, savm (806), Nesai, sehv (3/83,84), İbn Mace, salat (1327) Ahmed, Müsned (5/163), Darimi, Sünen (2/26-27) ve İbn Huzeyme, Sahih (2206).

 

 

5400-5401- Bize rivayet olunduğuna göre Sa'lebe b. Ebi Malik el-Kurazı der ki: Ramazan ayında bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkınca Mescid'in bir köşesinde bazılarının cemaatle namaz kıldığını gördü. "Bunlar ne yapıyor?" diye sorunca, biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar ezberinde Kur'an olmayan kişilerdir. Ubey b. Ka'b'ın imamlığında namaz kılıyorlar" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İyi yapıyorlar" veya: "Doğrusunu yapıyorlar" buyurdu ve buna itiraz etmedi.(--- Ebu Davud, salat (1377) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (2/495).

 

5402- Bu da ezberinde Kur'an olmayanlara has bir durumdur. Sa'lebe b. Malik tarihçilerin söylediğine göre Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görmüş biridir.

 

5403- Şafii der ki: (Ramazan gecelerinde nafile namazını) cemaat olarak kılacaklarsa yirmi rekat kılıp, sonunda üç rekatla vitir yapmaları benim için müstehabdır.

 

5404- Medine'de Müslümanların bu gecelerde otuz dokuz rekat kıldıklarını gördüm, ancak benim için yirmİ rekat kılınması daha iyidir.

 

5405- İbn Ömer'den de bu yönde bir rivayet gelmiştir.

5406- Mekke'de de (Ramazan ayında gece namazı) bu şekilde kılınmaktadır.

 

5407- Beyhaki der ki: Teravih namazı konusunda Hz. Ömer'in uygulamasına gelince, Urve b. ez-Zübeyr, Hz. Aişe'den şöyle bildiriyor: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece yarısı Mescid'e çıktı ve namaz kıldı. Orada bulunan birkaç kişi de onunla birlikte namaz kıldılar. Sabah olunca insanlar kendi aralarında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece Mescid'de namaz kıldığını konuştular. Gece olunca Mescid'de bir önceki geceden daha fazla insan toplandı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için çıkınca oraya toplananlar da onunla birlikte kıldılar. Sabah olunca insanlar yine kendi aralarında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece Mescid'de namaz kıldığın! konuştular. Gece olunca Mescid'de diğer gecelerden daha fazla insan toplandı.

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üçüncü gece namaz için çıkınca toplananlar da onunla birlikte namazı kıldı. Dördüncü gece ise Mescid'de o kadar insan toplandı ki artık sığamaz oldu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o gece Mescid'e çıkmadı. Sabah namazı için çıkıp namazı kıldırdıktan sonra cemaate doğru döndü. Şahadet getirdikten sonra: "Dün geceki bekleyişinizi bilmiyor değildim, ancak (nafile olan) bu namazın sizlere farz kılınmasından ve bunu kaldıramamanızdan çekindim" buyurdu.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde gece (teravih) namazına yönelik uygulama böyleydi. Su durum Ebu Sekr'in hilafeti boyunca, Ömer'in de hilafetinin başlarına kadar devam etti.(--- Buhari, salat (924).

 

5408- Urve, Abdullah b. el-Erkam ile birlikte beytülmalda çalışan Abdurrahman b. Abdilkar!'den naklen bildiriyor: Ramazan ayında bir gece Ömer b. el-Hattab, Abdurrahman b. Avf ile birlikte Mescid'e geldi. Mescid'de Müslümanların dağınık olduğunu, kimilerinin tek başına, kimilerinin de birkaç kişiye imamlık yaparak namaz kıldığını gördüklerinde Ömer: "Bunları tek bir imamın arkasında toplasak daha iyi olur diye düşünüyorum" dedi ve onları bir imamın arkasında toplamaya çalıştı. Ubey b. Ka'b'ı görevlendirerek Ramazan ayı boyunca cemaate namaz kıldırmasını söyledi.

Bir gece Ömer, Mescid'e çıktığında herkesin tek bir imamın arkasında namaz kıldığını gördü. Ben de yanındaydım. Ömer: "Ne güzel bir bidattır bu! Ancak uykuyla geçirdiğiniz zaman ibadetle geçirdiğiniz zamandan daha değerlidir" dedi. Zira onlar, gecenin başında ibadet eder, sonunda ise uyurlardı.

Buhari, Aişe'nin hadisini Yahya b. Bukeyr'den rivayet etmiştir. Ömer'in hadisini de Malik kanalıyla İbn Şihab ez-Zühr!'den rivayet etmiştir. (--- Buhari, salat (924).

 

5409- Saib b. Yezid der ki: "Ömer b. el-Hattab zamanında (Ramazan'da) gece namazı (teravih) olarak yirmi rekat, ardından vitir kılardık."(--- Malik, salat (4).

 

5410-5411- Yezid b. Ruman der ki: "Ömer b. el-Hattab zamanında Müslümanlar Ramazan'da gece namazı (teravih) olarak yirmi üç rekat kılarlardı."(--- Malik, salat (5).

 

5412- Şafii der ki: "Rekat sayısı konusunda belirli yükümlülük veya sınırlama yoktur. Sonuçta kılınan namaz nafile namazdır. Bana göre rekat sayısı az olsa da kıyamı uzun tutmaları daha iyidir. Rekat sayısını fazla tutmaları da iyidir."

 

5413-5414- Saib b. Yezid der ki: "Ömer b. el-Hatta b. Ramazan ayında insanlara gece namazlarını (teravih namazını) Ubey b. Ka'b ve Temim ed-Dari'nin on bir rekat olarak kıldırmasını istedi. Bu namazlarda Ubey ile Temım, Miun denilen (ayet sayısı yüz ayet kadar olan) surelerden okurlardı. Kıyamda o kadar uzun durulurdu ki bastonlarımıza dayanmak zorunda kalırdık ve şafak sökmeye yakın namazı bitirirdik."(--- Malik, salat (4).

 

5415-5416- Başka bir kanalla İbn Bukeyr'den Şafii'nin rivayetinin aynısıyla rivayet edilmiştir.

 

5417- Cabir der ki: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hangi namazlar daha üstündür?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamı uzun olan namazlar" karşılığını verdi.

Müslim, Sahih'de A'meş kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (1738).

 

5418- Bize rivayet edildiğine göre Ebu Zer gece namazında kıyamları kısa, rekatları fazla tutardı ve: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kulun Allah için yaptığı her bir secde ile her bir rüku'da Allah günahlarından birini siler ve derecesini bir derece yükseltir'' buyurduğunu işittim" derdi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/10) ve Darimi, Sünen (1/341).

 

5419- Şafii der ki: "Ramazan ayının ikinci yarısında da vitir namazında kunut yapılır. İbn Ömer ve Muaz el-Karı de öyle yapardı."

 

5420- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer, Ramazan ayının sadece ikinci yarısındaki vitirlerde kunut yapardı."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/498).

 

5421- Beyhaki der ki: Rivayet edildiğine göre Hasan şöyle demiştir: "Osman'ın hilafeti döneminde Ali b. Ebi Talib bizlere yirmi gün boyunca teravih namazı kıldırıp sonra bıraktı. Bazıları: ''Kendiyle ilgileniyor'' dedi. Kalan günlerde Ebu Halime Muaz el-Karı bizlere imamlık yaptı ve vitirlerde kunut yapardı."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/496).

 

5422- Hasan bildiriyor: Ömer b. el-Hattab Müslümanlara teravih namazını kıldırması için Ubey b. Ka'b'ı görevlendirdi. Ubey yirmi gün boyunca onlara namaz kıldırır ve sadece ayın ikinci yarısından itibaren kunut yapardı. Kalan on günde cemaate katılmayıp namazı evinde kılardı. Bundan dolayı: "Ubey kayboldu" denilirdi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/498).

 

5423- Muhammed b. Sırın de kunut konusunda bunu bir hocası kanalıyla Ubey'den rivayet etmiştir.

 

5424- Muhammed b. Sırın, hocalarından birinden bildiriyor: "Ubey b. Ka'b Ramazan'da bizlere teravih namazını kıldırdı. Ayın sadece ikinci yarısında kunut yapardı."(--- Ebu Davud, salat (1428).

 

5425- ŞafiI der ki: Gece namazını gecenin sonlarına doğru kılmak benim için başlarında kılmaktan daha iyidir. Kişi şayet gecelerini üçe ayırıyorsa benim için orta bölümünü namazla geçirmesi daha iyidir.

 

5426- Zira Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah'ın en sevdiği (nafile) namaz şekli Ddvud peygamberin namaz şeklidir. Zira o, gecenin yarısına kadar uyurdu. Sonra kalkıp kalan zamanın üçte birini ibadetle geçirir, sonra da kalan kısmında uyurdu. Yüce Allah'ın en sevdiği oruç şekli de Ddvud peygamberin oruç şeklidir ki o, gün aşırı oruç tutardı. "

Müslim, Sahih'de başka bir kanalla İbn Cüreyc'ten ve Buhari ile Müslim ise İbn Uyeyne kanalıyla Amr b. DInar'dan tahric etmiştir.(--- Buhari, teheccüd (1153) ve Müslim, siyam (2693).

 

5427- Yine bize rivayet edildiğine göre Ebu Müslim şöyle demiştir: Ebu Zer'e: "En üstün gece namazı hangisidir?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Ben de bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduğumda: ''Gece yarısında kılınandır ve bunu yapan da pek azdır'' buyurdu."(--- Bakın: Mizzi, Tuhfetu'l-eşraf (7/486).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Gücü Yetenin Bolca Nafile Namaz Kılması, Bunda Mutedil Olmayı Daha Uygun Görenler