MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İki Namazı ve Diğer Namazları Cem Ederken Ezan ve Kamet

 

2517- Cabir, İslam'ın (ilk) haccını anlatırken şöyle dedi: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arafat'ta vakfe yerine gitti ve insanlara ilk hutbeyi verdi. Sonra Bilal ezan okumaya ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci hutbeye başladı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbeyi bitirince Bilal de ezanı bitirdi. Sonra Bilal kamet getirip öğle namazını kıldı. Sonra kamet getirip ikindi namazını kıldı.

 

2518- Beyhaki der ki: Hatim b. İsmail bu hadisi "Cafer b. Muhammed babası (Muhammed)" kanalıyla Cabir'den Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haccı olarak rivayet etmiş ve rivayetinde hutbeyi zikrettikten sonra şöyle demiştir: "Bilal ezan okudu. Sonra kamet getirdi ve (Hz. Peygamber) öğle namazını kıldı. Sonra yine kamet getirdi ve ikindi namazını kıldı. İkisi arasında başka namaz kılmadı. Müzdelife'ye geldiğinde de akşam ve yatsı namazını bir ezan ve iki kamet ile kıldı.

Aynı kanal ile bunu Müslim b. Haccacı Sahih)de rivayet etmiştir.(--- Müslim (2901).

 

2519- Süleyman b. Bilal ve Abdulvehhab es-Sekafı bunu "Cafer b. Muhammed - babası (Muhammed)" kanalıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürselolarak rivayet etmişlerdir.

 

2520- Hatim b. İsmail huccet biridir ve bu hadisi daha güzel bir içerikle rivayet etmiştir.

 

2521- Hafs b. Giyas bunu "Cafer - babası" kanalıyla Cabir'den akşam ve yatsı namazını zikrederek rivayet edip ona mutabaat etmiştir.

 

2522- Başka bir kanalla söz konusu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

2523- Beyhaki der ki: "Hadis aslından kopmuştur. Çünkü o, bununla Müzdelife'de bir kamet ile cem ederek kılınan namazı kastetmiştir."

 

2524- Salim b. Abdillah, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzdelife'de akşam ve yatsı namazlarını ezan okumadan cem ederek kıldı. Her namazı bir kametle kıldı. Hiç birisinin arkasında sünnet kılmadı."

 

2525- Başka bir kanalla bir öncekinin aynısı rivayet edilmiştir.

Buhari, Sahih'de Adem b. Ebi İyas kanalıyla İbn Ebi Zi'b'den rivayet etmiştir.

 

2526- Veki' bunu İbn Ebi Zi'b kanalıyla: "Her namazı bir kametle kıldı" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

2527- Şebabe ve Osman b. Ömer bunu İbn Ebi Zi'b kanalıyla: "Her namazı bir kametle kıldı" lafzıyla rivayet etmişlerdir.

 

2528- Osman rivayetinde: "Hiç biri için ezan okumadı" ibaresi geçmektedir.

 

2529- Ebu Said der ki: Hendek savaşında müşrikler akşamdan sonrasına kadar bizi namazlardan alıkoydular. Yüce Allah'ın inayetiyle müşrikleri püskürttük. "Savaşta Allah müminlere yeter. Allah kuvvetli olandır, azız olandır"[Ahzab, 25] ayetinde bahsedilen de budur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bilal'ı çağırdı ve emri üzerine öğle namazı için kamet getirildi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vaktinde nasıl kılıyorsa öğle namazını öyle kıldırdı. Sonra ikindi namazı için kamet getirildi. İkindiyi de vaktinde nasıl kılıyorsa öyle kıldırdı. Sonra akşam namazı için kamet getirildi. Onu da vaktinde nasıl kılıyorsa öyle kıldırdı. Sonra yatsı namazı için kamet getirildi. Onu da vaktinde nasıl kılıyorsa öyle kıldırdı. Bu olayolduğunda henüz korku namazı hakkında olan: "Eğer korkarsanız yaya veya binekte iken kılın"[Bakara, 239] ayeti inmemişti.

 

2530- Şafii bunu el-Kadim'de bu şekilde rivayet etmiştir. El-Cedıd'de ise bunu başka bir kanalla İbn Ebi Zi'b'den nakletmiş ancak hiçbirinin adını vermemiş ve hadiste: "Bilal'e kamet getirmesini emretti ve kamet getirilince öğle namazını kıldı. Sonra kamet getirmesini emredip ikindi namazını kıldı. Sonra kamet getirmesini emredip akşam namazını kıldı. Sonra kamet getirmesini emredip yatsı namazını kıldı" ibaresi geçmiştir. (--- Ahmed, Müsned (3/67, 68) ve Nesai, ezan (2/17).

 

2531- Ebu Said'in naklettiği hadis, Şafii'nin el-Cedıd'de rivayet ettiği hadistir.

 

2532- Bir grup bunu İbn Ebi Zi'b kanalıyla rivayet etmiştir. İçlerinden birinin rivayeti de her namazda kamet getirildiğini daha açık bir şekilde göstermektedir.

 

2533- Ebu'z-Zübeyr bunu "Nafi' b. Cübeyr - Ebu Ubeyde" kanalıyla Abdullah b. Mes'ud'dan rivayet etmiştir. Huşeym'in Ebu'z-Zübeyr'den bildirdiğine göre Abdullah b. Mes'ud: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bilal'e emredince Bilal ezan okuyup kamet getirdi ve öğle namazını kıldı" demiştir.

 

2534- Hişam ed-Destuvai, (Ebu'z-Zübeyr'den olan) iki rivayetinden birinde bunu bu şekilde rivayet etmiştir. Diğer rivayetinde ise bunu zikretmemiştir.

 

2535- Evzai bunu Ebu'z-Zübeyr kanalıyla rivayet etmiş ve rivayetinde:

"Her namaz vakti için kamet getirdi" ibaresi geçmiştir. Ancak hiç biri öğle namazı dışında başka bir vakit için ezan okunduğunu zikretmemiştir.

 

2536- İmran b. Husayn der ki: "Bir yolculukta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberken uyuyakaldık ve güneş -doğunca uyandık. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hemen müezzine ezan okumasını emretti, sonra sabah namazının iki rekatını (sünnetini) kıldık. Sonra tam olarak yerleştiğimizde farzı kıldık."

 

2537- Ebu Reca el-Utaridl'nin rivayetinde İmran b. Husayn şöyle demiştir:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konaklayıp abdest için su istedi ve abdest aldı. Sonra ezan okundu ve insanlara namaz kıldırdı."

Aynı kanalla Müslim bunu Sahih'de rivayet etmiştir. (--- Müslim, el-mesacidu ve mevakitu's-salat (309).

 

2538- Ebu Katade el-Ensari bunu Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet ederek şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Bilal! Kalk namaz için ezan oku'' buyurdu. Sonra abdest aldı ve güneş yükselip beyazlaşınca kalkıp namaz kıldı.

 

2539- Aynı kanalla Buhari bunu Sahih'de rivayet etmiştir.

 

2540- Abdurrahman b. Abdillah b. Mes'ud bunu babasından: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), BilaI'e emredince Bilal ezan okudu ve sonra kamet getirdi" şeklinde rivayet etmiştir.

 

2541- İbnu'l-Müseyyeb kanalıyla Ebu Hureyre'den bu şekilde mevsul ve mürselolarak rivayet edilmiştir.

 

2542- Aynı şekilde Amr b. Umeyye ed-Damri ve başkalarından da rivayet edilmiştir. 

 

2543- Geçmiş namaz için ezan okumak, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen sahih ve mahfuz bir rivayettir.

 

2544- Şafii, el-Ümm'de iki namazı ikinci namaz vaktinde cem ederek kılmak için ve geçmiş namaz için ezanı bırakma konusunda İbn Ömer ve Ebu Said'in hadisini dayanak göstermektedir.

 

2545- Şafii, el-İmla'da şöyle demiştir: "Yolcu kişi bir konaklama yerinde cem ederek namaz kılacaksa insanların namaz için çağrılmasını bekler. Sonra iki namazdan ilki için ezan okuyup kamet getirir. İkinci namaz için ezan okumayıp sadece kamet getirir." 

 

2546- Eğer insanların namaza çağrılmadığı bir yerde cem edecekse, iki namaz için de kamet getirir ve ezan okumaz.

 

2547- Arafarta, Müzdelife'de ve Hendek'te bu iki duruma muhalif olan tahricde bulunmuştur.

 

2548- Ancak el-Kadim'de birinci namaz için mutlak olarak ezan okunmasını müstehab görmüştür. Sahih olanı da budur.

 

2549- Hendek hadisinde birinci namaz için ezan okunduğunu rivayet etmiştik. Müzdelife'de kılınan namaz hakkındaki hadiste ise Cabir hadisinden birinci namaz için ezan okunduğunu aktarmıştık.

 

2550- Her iki namaz için bir ezan okunup bir kamet getirilmesi konusunda İbn Ömer'in hadisine muhalefet edilmiştir.

 

2551- Salim b. Abdillah bunu babasından daha önce zikrettiğimiz yönde rivayet etmiştir. Eş'as b. Süleym ise babası kanalıyla İbn Ömer'in her iki vakti bir ezan ve bir kamet ile kıldığını aktarmıştır.

 

2552- İsrail'in, "Ebu İshak - Abdullah b. Malik - İbn Ömer" kanalıyla olan rivayeti de bu şekildedir.

 

2553- Sevrı ve Şerık, Ebu İshak kanalıyla olan rivayetlerinde ezanı zikretmeyerek kendisine (İsrail'e) muhalefet etmişlerdir.

 

2554- Said b. Cübeyr bunu İbn Ömer'den ezanı zikretmeksizin rivayet etmiştir.

 

2555- Cabir'İn hadisi açık olarak bir ezan ve iki kamet olduğunu göstermektedir. Bu ayrıntı rivayetler içinde daha fazla olduğu için doğru olma konusunda daha uygundur. Doğrusunu da Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Başkasının Ezan ve Kametiyle Namaz Kılması, Kamet Getirmemesi