MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Üzerinde Namaz Kılınabilen Şeyler

 

5075- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bana beş şey verildi ki benden önce hiç kimseye verilmemiştir. Yeryüzü benim için mescid ve temiz kılındı. (Düşmanlarınkalbine) korku verilmekle bana yardım edildi. Ganimetler bana helal kılındı. Kızıla da, beyaza da peygamber olarak gönderildim ve bana şifaat yetkisi verildi. "

 

5076- Şafii der ki: Sonra Süfyan'ın yanında oturduğumda bu hadisi zikrederek: "Zühri- Ebu Seleme veya Said- Ebu Hureyre'den" şeklindeki isnadla nakletti.

 

5077- Cabir'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bana beş şey verildi ki benden önce hiç kimseye verilmemiştir. Bir aylık mesafeden (düşmanların kalbine) korku verilmekle bana yardım edildi. Ganimetler bana helal kılındı. Benden önce hiç kimseye helal kılınmamıştır. Yeryüzü benim için mescid ve temiz kılındı. Ümmetimden kime namaz vakti gelirse hemen orada namazını kılsın. Bana şifaat yetkisi verildi. Her peygamber kendi kavmine has gönderilirken ben bütün insanlara (peygamber olarak) gönderildim."(--- Buhari, tahliret (1/436) ve Müslim, salat (2/661).

 

5078- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Altı şeyle diğer peygamberlerden üstün kılındım. Az sözle çok şey ifade etme kabiliyeti bana verildi. (Düşmanların kalbine) korku verilmekle bana yardım edildi. Ganimet malları bana helal kılındı. Yeryüzü benim için temiz ve mescid kılındı. Bütün insanlığa gönderildim ve peygamberlik benimle son buldu. ''(--- Müslim, salat (2/662).

 

5079- Yukarıda geçen hadis, Cabir b. Abdillah'ın hadisi olarak başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

5080- Yukarıda geçen hadis başka bir kanalla Ebu Hureyre'den de nakledilmiştir.

Buhari ve Müslim Sahih'te Cabir'in hadisini, Müslim ise Ebu Hureyre'nin hadisini rivayet etmiştir.

 

5081- Amr b. Yahya el-Mazini'nin babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mezarlık ve hamam dışında bütün yeryüzü mesciddir" buyurmuştur.(--- Şafii, el-Ümm (1/92), Darimi, Sünen (1/323), Ebü Davud, salat (492), İbn Mace, mesacid (745) ve Hakim, Müstedrek (1/251).

 

5082- Kitabımda iki yerde zikrettiğim bu hadisten birinin isnadı kopuktur.

Diğeri ise Ebu Said el-Hudrl hadisiyle Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilmiştir. (--- Şafii, el-Ümm (1/92).

 

5083- Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle dedi: Bizim de görüşümüz bu yöndedir. Hadiste nedeni açıklanmasa bile mezarlık ve hamam gibi yerlerin istisna edilmesi makuldür. Çünkü necis olan yerde namaz kılmak caiz değildir. Mezarlıktaki toprak ölü etleriyle karışmıştır. Hamamda ise idrar ve necasetler aktığı için namaz kılmak caiz değildir.(--- Şafii, el-Ümm (1/92).

 

5084- Şafii daha sonra, temiz olsalar bile mezarlık ve hamamda namaz kılmanın kerahetle caiz olduğunu söylemiştir.

 

5085- Şafii, el-Kadım'de hamam, mezarlık, hayvan kesim yerlerinde, yol ağzında ve develerin çöktükleri yerlerde namaz kılmanın mekruh olduğunu söylemiştir.

 

5086- Ebu Mersed el-Ganevi'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kabirlerin üzerine oturmayın ve onlara doğru namaz kılmayın" buyurmuştur. (--- Müslim, cenaiz (3/576-577)

 

5087- Abdullah b. Abbas'ın da helaya, hamama veya kabre dogru dönerek namaz kılmayı kerih gördüğünü zikretmiştik.

 

5088- Hz. Ali'den nakledilen: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezarlıkta namaz kılmamı yasakladı. Lanetlenmiş olan Babil yurdunda namaz kılmamı da yasakladı" sözü vardır.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/451).

 

5089- Ancak bu hadisin isnadı zayıftır. Eğer sahıhse hadisten, Allah'ın azab ederek cezalandırdığı bir yerde namaz veya başka bir şey için ikamet etmenin mekruh olması kastedilmiş olabilir.

 

5090- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hicr halkının yaşadığı yerden geçerken hızlanarak vadiyi geçmesini nakletmiştik.

 

5091- Ebu Süleyman: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde hareket etmesi ona has olan bir şeydi" demiştir.

 

5092- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu vadiyi hızlı bir şekilde geçmesi müslümanların Babil yurdu olan Kufe'de maruz kaldıkları sıkıntılar konusunda uyarmak için olabilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cünüp ve Müşrikin Namaz Kılınan Yerden Geçmesi