MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Baygınlık Geçiren Kişinin Namaz Vakti Geçtikten Sonra Ayılması

 

2461- Şafii emir ve yasaklamalarda ayette akıl sahiplerinin muhatap alınmasını huccet sayarak İbn Ömer'in geçirmiş olduğu namazın kazasının gerekmediği görüşündedir. (--- Şafii, el-Ümm (1/70).

 

2462- Nati'nin bildirdiğine göre Abdullah b. Ömer baygınlık geçirince bu sırada geçen namazı kaza etmedi. (--- Malik, Muvatta (24).

 

2463- Malik der ki: "Bu durum, baygınken o vaktin geçmesi sebebiyledir. Ancak ayıldığı vakit içinde olan namazı kılar." Malik'in rivayeti bu şekildedir. (--- Malik, Muvatta (1/13).

 

2464- Nati'nin bildirdiğine göre İbn Ömer bir gün bir gece baygınlık geçirmiş ve bu arada geçen namazları kaza etmemiştir. (--- Abdurrezzak, Musannef (2/479).

 

2465- Eyyub'un, Nafi kanalıyla olan rivayeti ise: "İbn Ömer üç gün üç gece baygınlık geçirmiş ve bu arada geçen namazları kaza etmemiştir'' şeklindedir. Şafii de bunu zikretmiştir. (--- Şafii, el-Ümm (1/70).

 

2466- Şafii der ki: -Allah doğrusunu bilir- İbn Ömer baygınlık geçiren kişinin (ayılana kadar) üzerinden namazın kaldırıldığı görüşündedir. Çünkü kendisinin bir gün bir gece baygınlık geçirdiği ve bu arada geçirdiği namazları kaza etmediği rivayet edilmiştir. Ancak kendisinden: "Baygınlık geçiren kimse baygınlığı sırasında geçirdiği namazları kaza etmez" diye bir rivayette bulunulmamıştır.

 

2467- Beşinci vakitte ayıldığı için namazları kaza etmemiş olabilir.

 

2468- Ammar'ın azatlısı Yezid'in bildirdiğine göre Ammar b. Yasir öğle, ikindi, akşam ve yatsıyı baygın geçirip gece yarısı ayılınca, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını kılmıştır. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/388).

 

2469- Şafii der ki: -Allah doğrusunu bilir- Ammar'ın görüşü oruçta olduğu gibi namazın da baygınlık geçiren kişinin üzerinden kalkmadığıdır. Ancak kendisinden: "Baygınlığım sırasında beş vakit namazı geçirsem ve beşinci namazın vakti geçtikten sonra ayılsam geçirdiğim namazları kaza etmem" diye bir rivayette bulunulmamıştır.

 

2470- Bu, Ammar'dan gelen sabit bir rivayet değildir. Bu, kendisinden gelen sabit bir rivayet olsa bile Şafii, Ammar'ın böyle yapmasını müstehab şeklinde anlamıştır.

 

2471- Şafii, Ammar'ın hadisi hakkında şöyle demiştir: "Bu, sabit değildir.

Çünkü bunu Ammar'ın azatlısı Yezid rivayet etmiştir ve kendisi meçhUl biridir."

 

2472- Bunu kendisinden (Yezid'den) rivayet eden İsmail b. Abdirrahman es-Süddi'dir. Yahya b. Main bu kişiyi (İsmail b. Abdirrahman es-Süddi'yi) zayıf biri görürdü. Buhari de kendisinden gelen rivayeti huccet saymazdı. Yahya b. Said ve Abdurrahman b. Mehdı kendisinde bir sakınca görmezlerdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ezan