MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAYIZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayız Müddetinin Alt ve Üst Sınırı

 

2248- Beyhaki der ki: ŞafiI, hayız müddetinin alt ve üst sınırı hakkında, kadının durumuna göre değişken olduğunu söylemiştir.

 

2249- (ŞafiI der ki) Bana her defasında hayız müddeti sadece bir gün süren bir kadının bulunduğu bildirildi ve ben bu kadını gördüm.

 

2250- Yine bana hayız müddeti üç günden az süren kadınların bulunduğu bildirildi.

 

2251- Yine bana hayız müddeti on beş gün süren kadınların bulunduğu bildirildi.

 

2252- Yine bana hayız müddeti on üç gün süren bir veya daha fazla kadının bulunduğu bildirildi. (--- Şafii, el-Ümm (1/64).

 

2253- Şafii bu konuda bazı şeyler söyledikten sonra: "Ben bunu Enes b. Malik'ten rivayet ettiğim şeye dayanarak söyledim" dedi.

 

2254- Şafii der ki: (İbn Uleyye'ye) "Celd b. Eyyub'un hadisi bu değil midir?" dediğimde: "Evet" karşılığını verdi. Bunun üzerine ona şöyle dedim: "Muaviye b. Kurra'nın, Celd b. Eyyub kanalıyla bildirdiğine göre Enes b. Malik: ''Kadının hayız müddeti üç gündür veya dört gündür'' diyerek on'a kadar saymıştır."

 

2255- Şafii der ki: İbn Uleyye bana: "Celd (b. Eyyub) bedevi biridir, o bu konudaki hadisi bilmez" dedi. (--- Şafii, el-Ümm (l/64).

 

2256- Ayrıca bana şöyle de dedi: "Enes'in ailesinden bir kadının kanaması kesilmiyordu. Enes sağ iken bu durumu İbn Abbas'a sordular ve İbn Abbas ta bunun fetvasını verdi. (Ey Celd!) Eğer dediğin gibi Enes b. Malik'İn hayız konusunda bilgisi varsa bilgisi olduğu konuda nasıl başka birine sorma ihtiyacı duyarlar!" (--- Şafii, el-Ümm (l/64).

 

2257- Biz ve sen, Celd gibi kişilerin hadisini sabit hadis saymadığımız gibi ezberde kendisinden daha zayıf olan kişinin yanlışını da delil saymayız. (--- Şafii, el-Ümm (l/64).

 

2258- Rabi' (b. Süleyman) der ki: Şafii, İbn Uleyye'nİn: "Celd (b. Eyyub) bedevi biridir, o bu konudaki hadisi bilmez" dediğini zikretti. (Ravi) Ebu Bekr ve Ebu Zekeriyya dışında Ebu Abdillah bu rivayetin (üstte) devamını zikretti.

 

2259- Şafii'nin dediği ve İbn Uleyye'den naklederek Celd b. Eyyub'un zayıf biri olduğunu söylemesi hadis hafızlarından başkalarının dediğine muvafıktır.

 

2260- Bize bildirilene göre Hammad b. Zeyd, Celd'i zayıf biri sayar ve: ''O hadisten anlamaz'' derdi.

 

2261-2262- Süleyman b. Harb bildiriyor: Hammad (b. Zeyd) der ki: "Ben ve Cerır b. Hazım, Celd b. Eyyub'un yanına gittik. Bize Muaviye b. Kurra kanalıyla Enes'in hayız hakkındaki hadisini bildirdi. Biz de bunun Muaviye b. Kurra'nın dediğine muvafık olup olmadığına bakmak için yanına gittiğimizde onun hayızlı kişiyi özür kanı gören kişiden bile ayırt edemediğini anladık."

 

2263- Bize bildirilene göre Süfyan b. Uyeyne, İbnu'l-Mübarek, İbn Asım, Süleyman b. Harb, İshak b. İbrahım, Ahmed b. Hanbel ve Muhammed b. İsmaIl el-Buhari, Celd b. Eyyub'u zayıf biri olarak görür ve rivayetini huccet saymazlardı.

 

2264- O bunu farklı zayıf kanallarla Enes'ten merfu ve mevkuf olarak rivayet etmiştir. Ancak bu rivayetin Enes b. Malik'ten gelmesinin aslı yoktur. Sadece Celd b. Eyyub kanalıyla (Enes'ten) rivayet edilmiştir ve zayıf kişiler bunu kendisinden almıştır. Yardımcımız Allah'tır. (--- Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (l/280).

 

2265-2266- Ebu Umame el-Bahili'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bakire kız ile hayızdan kesilmek üzere olan evlenmiş kadının hayız süresi üç günden az) on günden daha fazla sürmez. Kadın hayız olmasının üzerinden on gün geçmesine rağmen hala kanaması oluyorsa özürlü (müstehaze) olur. " (--- Darakutni, Sünen (1/218) ve Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (1 (280).

 

2267- Ali b. Ömer (Darekutnı) el-Hafız der ki: "Abdulmelik meçhul biridir.

Ala, Ala b. Kesir'dir ve zayıf biridir. Mekhul de Ebu Umame'den bir şey işitmiş değildir. Doğrusunu da Allah bilir."

 

2268- Buhari der ki: "Ala b. Kesir'in, Mekhul kanalıyla olan hadisi münkerdir."

 

2269- Beyhaki der ki: "Bu hadis başka kanallarla da rivayet edilmiştir ve hepsi zayıftır."

 

2270- Hz. Ali ile (Kadı) Şureyh'ten hayız müddetinin en az müddeti hakkında Şafii'nin dediğini kuvvetlendiren rivayetler gelmiştir.

 

2271- Şafii der ki: "Biz de Hz. Ali'den rivayet edildiği gibi demekteyiz. Çünkü hayız müddetinde belirli bir süre belirtmediği yönünde Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet edilene muvafıktır."

 

2272- Sonra Fatıma binti Ebi Hubeyş'in hadisini zikretti.

2273- Bize bildirilene göre Ata: "Hayızın alt sınırı bir gündür" demiştir.

2274- Yine bize bildirilene göre Ata: "Hayızın üst sınırı on beş gündür" demiştir.

2275- Hasan el-Basrı: "(Temizlenmek için) on beş gün bekler" demiştir.

 

2276- Bize bildirilene göre Ata ve Şa'bi loğusa kadın hakkında: "Doğumundan sonra iki ay bekler" demişlerdir.

 

2277- Bize bildirilene göre İbn Abbas: "Kırk gün bekler" demiştir.

2278- Aynısı Ömer, Osman b. Ebi'l-As ve Enes b. Malik'ten rivayet edilmiştir. (--- 1 Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/341,342).

 

2279- Ümmü Seleme'nin hadisi de bunu kuvvetlendirmektedir.

2280- Loğusalığın üst sınırı konusunda Ahmed b. Hanbel bu görüştedir.

 

2281- Ebu Sehl, Musseh el-Ezdiyye'den bildiriyor: Ümmü Seleme der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında loğusa olan kadın temizlenmek için kırk gece beklerdi. Bu süre zarfında da (lekeleri gidermek için) yüzümüze vers sürerdik."

 

2282- Ebu Sehl, Kesir b. Ziyad'ın kendisidir.

 

2283- Ali b. Abdila'la, Ebu'l-Hasan el-Ahvel el-Kufı'nin kendisidir. Ebu İsa et-Tirmizi'nin rivayetinde Muhammed b. İsmail el-Buhari, her ikisinin de güvenilir olduklarını söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İdrar Tutamama veya Burun Kanaması Hastalığı Olan Kişinin Durumu