MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Meshetme Konusunda Herhangi Bir Süre Tayin Etmeyenler

 

2009- Şafii, el-Kadim'de şöyle demiştir: "Hocalarımızın geneli seferi kişinin meshetmesi konusunda cünüp olmadıkça herhangi bir süre tayin etmemiştir."

 

2010- Bu görüş bize Ömer b. el-Hattab, Osman ve Zeyd b. Sabit'ten ulaşmıştır. (--- İbn Ebi Şeybe, Musannef(1/30), Tahavi, Şerhu meani'l-asar (1/80, 83), Darakutni, Sünen (1/195), Abdurrezzak, Musannef (1/205,209), el-Muhalla (2/87) ve el-Muğni (1/286).

 

 

2011- Ömer b. el-Hattab der ki: "Mestleri giydikten sonra cünüp olma dışında istediğin kadar mesh edebilirsin." (--- Tahrici daha önce yapılmıştı.

 

2012- Başka bir kanalla bir öncekinin aynısı bundan daha uzun bir şekilde rivayet edilmiştir.

 

2013-2014- Ukbe b. Amir el-Cühenı bildiriyor: Ömer b. el-Hattab'a Mısır'dan Medine'ye gelene kadar hep meshettiğini zikrettiğimde: "Doğru yapmışsın" karşılığını verdi.

 

2015- Ukbe b. Amir el-Cühenı der ki: Şam'da bir yerin fethi sırasında ayaklarımda kalın mestlerle Ömer b. el-Hattab'ın yanına gittiğimde mestlere baktı ve: "Onları ne zamandan beri ayaklarından çıkarmadın?" diye sordu. "Onları geçen Cuma günü giydim, bu günde Cuma günüdür, yani sekiz gün oldu" dediğimde: "Doğru yapmışsın" karşılığını verdi. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/280).

 

2016- Mufaddal b. Fadale, Yezid kanalıyla aynısını rivayet etmiş ve rivayetinde: "Sünnete uygun yapmışsın" lafzını kullanmıştır. Musa b. Ali b. Rebah, babası kanalıyla bunu bu şekilde aktarmıştır.

 

2017-2018- Şafii der ki: "Ubeydullah b. Ömer'in, Nafi' kanalıyla bildirdiğine göre İbn Ömer (cünüplük dışında ve ayağından çıkarmadığı müddetçe) mestlerinin üzerine meshetmede herhangi bir süre tayin etmezdi."(--- Abdurrezzak, Musannef (1/196), Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/280) ve İbn Abdilberr, elİstizkar (1/277).

 

 

2019- Şafii bu hadisleri bilinen kişilerin, aralarında bilinmeyen kişilerin bulunduğu kimselerden rivayet etmiş olmasından dolayı (meshetme konusunda) süre tayin edenlerin rivayetlerini zayıf görmüştür ve: "Bu konuda başka kanallarla gelen hadisler vardır" demiştir.

 

2020- Şafii der ki: Bir adamın, "Mansur b. el-Mu'temir - İbrahım et-Teymı - Amr b. Meymun el-Evdı - Ebu Abdillah el-Huzell" kanalıyla bildirdiğine göre Huzeyme b. Sabit el-Hatmı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize gecesi ve gündüzüyle üç gün boyunca mestlerin üzerine meshetmeye ruhsat verdi. Eğer arttırmasını isteseydik bu müddeti bize daha da arttırırdı'' demiştir. (--- Ahmed, Müsned (S/213).

 

2021- Sevri'den işiten bir kişi bize bu isnadla bunun aynısını veya bir benzerini rivayet etti.

 

2022- Başka bir kanalla söz konusu hadisin aynısı: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) meshetme konusunu sorduğumuzda bize gecesi ve gündüzüyle üç gün boyunca mestlerin üzerine meshetmeye ruhsat verdi. Eğer arttırmasını isteseydik bu müddeti bize daha da arttırırdı" şeklinde rivayet edilmiştir.

 

2023- Bir defa da Huzeyme b. Sabit kanalıyla olan rivayetinde: "Bize ruhsat verildi" ibaresi geçmektedir.

 

2024- Ebu'l-Ahvas - Cerir b. Abdilhamıd - Abdulazız b. Abdissamed bunu MansOr kanalıyla merfu olarak rivayet etmişlerdir.

 

2025-2026- Huzeyme b. Sabit bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yolcu kişi üç gün) mukim kişi ise bir gün boyunca (mestleri üzerine) mesheder'' buyurdu. Eğer arttırmasını isteseydik bize daha da arttırırdı.

Lafız Yahya'nın lafzıdır.

 

2027- ŞafiI el-Kadim'de şöyle demiştir: "Eğer arttırmasını isteseydik bize daha da arttırırdı" lafzı: "Eğer bu müddeti arttırmasını isteseydik, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet (olur)" buyururdu manasındadır. Çünkü Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istenileni veren bir kimse idi." Sonrasında da bu konu hakkında sözünü uzattı.

 

2028- ŞafiI, Hz. Ali ve Hz. Aişe'den gelen rivayetleri zayıf görmüştür.

Çünkü her ikisi de meshetmeyi kabul etmemiştir.

 

2029- Abdurrahman b. el-Kasım'ın, babasından bildirdiğine göre Hz. Aişe ayaklarını kastederek: "Kesilmeleri benim için mestlerin üzerine meshetmemden daha iyidir" demiştir. (--- Zeyd b. Ali, Müsned (1/432).

 

2030- Cafer b. Muhammed'in, babası kanalıyla bildirdiğine göre Hz. Ali:

"Kur'an meshetmenin önüne geçmiştir (meshin geçerliliğini kaldırmıştır)" demiştir.

 

2031- Ebu'l-Velld'in bildirdiğine göre Hz. Ali: "Kur'an meshetmenin önüne geçmiştir (meshin geçerliliğini kaldırmıştır)" demiştir. (--- Zeyd b. Ali, Müsned (1/453) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef(1/30)

 

2032- Şafii, el-Kadım'de şöyle demiştir: "Meshin müddeti konusunda Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen sabit bir hadis olsaydı huccet, ne başka bir hadiste, ne de kıyasta olurdu."

 

2033- Za'ferani der ki: "Ebu Abdillah yani Şafii meshetme müddetini mukım için gecesi ve gündüzüyle bir gün ve yolcu için gecesi ve gündüzüyle üç gün hükmüne Bağdat'tan yanımızdan çıkmadan önce dönmüştü."

 

2034- Beyhaki der ki: "Meshetme müddeti hakkında Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen sabit hadisler vardır."

 

2035- Ebu Bekre, Safvan b. Assal ve Avf b. Malik, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yönde rivayette bulunmuşlardır.

 

2036- Bize bildirilene göre sanki Ömer b. el-Hattab meshin müddeti hakkında kesin bir bilgi alınca o hükme dönmüştür.

 

2037- Ali b. Ebi Talib, Abdullah b. Mes'ud ve Abdullah b. Abbas'dan bize meshin müddeti hakkında rivayetler gelmiştir. Üstelik İbn Abbas meshi kabul etmeyen kişilerden idi. Sonra Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yönde kesin bilgi alınca bu hükme döndü.

 

2038- Hz. Aişe meshetme konusunda bilgi için kendisine gelen kişiyi başkasına göndermiştir. Ancak meshetmeyi kabul etmeyişinden dolayı Hz. Ali'den gelen (bunun isbatına yönelik) rivayet sahih değildir.

 

2039- Huzeyme b. Sabit'in hadisinin isnadı muzdaribdir. Bu sebeple rivayeti sünnet olacak hükümde değildir.

 

2040- Ubey b. Umare'nin hadisi ise şöyledir. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Mestlerim üzerine mesh edebilir miyim?" diye sorduğumda, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet" buyurdu. "Bir gün boyunca mı?" dediğimde: ''İki günde (mesh edebilirsiny buyurdu. "İki günde mi?" dediğimde: ''Üç günde" buyurdu. "Üç gün mü?" dediğimde: ''Evet, istediğin kadar (mesh edebilirsinY buyurdu.

 

2041- Ebu Davud es-Sicistanı: "İsnadında ihtilaf vardır ve rivayeten güçlü bir hadis değildir" dedi.

 

2042- Buhari de aynı manada değerlendirmede bulunmuştur.

 

2043- Darakutnı der ki: "Bu sabit (sahih) bir isnad değildir." Doğrusunu da Allah bilir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mesh Edebilecek Kimseler