MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Köpek ve Domuz Dışında Eti Yenilmeyen Hayvanların Artığı

 

1760- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Eşeklerin içtiğinden arta kalan sudan abdest alabilir miyiz?" diye sorulunca: ''Evet, bütün yırtıcı hayvanların içtiğinden arta kalan sudan da alabilirsiniz" buyurdu. (--- Şafii, el-Ümm (1/6), Darakutni, taharet (1/62) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/249, 2S0).

 

1761- Bizim rivayetimiz dışında Şafii: "İbn Ebi Zi'b, Davud b. Husayn kanalıyla aynısını rivayet etti" demiştir." (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/249).

 

1762- Cabir der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Eşeklerin içtiğinden arta kalan sudan abdest alabilir miyiz?" diye sorulunca: ''Evet, bütün yırtıcı hayvanların içtiğinden arta kalan sudan da alabilirsiniz'' buyurdu.

 

1763- Ebu'I-Abbas bunu Rabi' kanalıyla bu şekilde rivayet etmiştir.

 

1764- Cabir der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Eşeklerin içtiğinden arta kalan sudan abdest alabilir miyiz?" denilince: ''Evet, yırtıcı hayvanlardan arta kalan sudan da alabilirsiniz" buyurdu.

 

1765- Ebu'l-Abbas bunu Rabi' kanalıyla bu şekilde rivayet etmiştir.

 

1766- Başka bir kanalla Ebu Bekr en-Nısaburı kanalıyla Rabi' b. Süleyman'dan söz konusu hadisin aynısı rivayet edilmiştir. (--- Darakutni, Sünen (1/62).

 

1767- İbn Ebi Habıbe, İbrahım b. İsmail b. Ebi Habıbe el-Eşheli'nin kendisidir. (--- Darakutni, ed-Duafa ve'l-metrukin (32).

 

1768- Bu rivayetleri ardı ardına zikrettiğimiz zaman birbirlerini kuvvetli kılmaktadırlar.

 

1769- Ebu Katade'nin de hadisi bu manadadır, isnadı sahihtir ve sağlam bir rivayettir.

 

1770- Humeyde binti Ubeyde b. Ferve, İbn Ebi Katade el-Ensari'nin eşi olan Kebşe binti Ka'b b. Malik'ten bildirir: Ebu Katade yanıma geldiği zaman ona abdest suyu hazırladım. Bir kedi su içmek için yaklaşınca Ebu Katade kabın kenarını eğerek kediye su içirdi. Ebu Katade benim onun bu davranışına baktığımı görünce: "Ey kardeşimin kızı! Bu hareketime şaşırdın mı?" diye sordu. "Evet! Şaşırdım" dediğimde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O pis değildir. Zira (kedi) etrafınızda çokça dolananlardan biridir'' buyurdu" karşılığını verdi. (--- Ebu Davud, taharet (75), Tirmizi, taharet (92), Nesai, taharet (1/55), İbn Mace, taharet (367), Malik, taharet (l3), Şafii, el-Ümm (1/6-B), Ahmed, Müsned (5/303), Darimi, Sünen (1/187, 188), Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/245) ve es-Sünenü's-suğra (1/81).

 

 

1771-1772- Rabı' bunu başka bir yerde Şafii kanalıyla rivayet ederek: "İbn Ebi Katade el-Ensari'nin eşi" demiştir ve bunda şüpheye düşmemiştir. Yine rivayetinde: "Bir kedi gelince Ebu Katade kabın kenarını eğerek ona su içirdi" demiştir. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/245).

 

1773- Ebu Davud, Sünen'de bunu Abdullah b. Mesleme el-Ka'nebi kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.

 

1774- Bir ravi bunu muhtasar olarak rivayet etmiş ve bütün isnadını zikretmemiştir.

 

1775- Ebi İsa (Tirmizi) der ki: Muhammed'e (yani Buhari'ye) bu hadisi sorduğumda: "Malik b. Enes bu hadisi ceyyid bulmuştur. Rivayeti de başkasının rivayetinden daha sahihtir" karşılığını verdi.

 

1776- Beyhaki der ki: "Malik b. Enes'in rivayeti Hüseyn el-Muallim'in, İshak kanalıyla rivayet ettiği hadisin aynısıdır."

 

1777- Başka bir kanalla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söz konusu hadisin aynısı veya mana olarak aynısı rivayet edilmiştir.

 

1778- Şafii el-Kadim'de şöyle demiştir: "Evzai ve Destuvai, "Yahya b. Ebi Kesir - Abdullah b. Ebi Katade - Ebu Katade" kanalıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu başka bir manada rivayet etmişlerdir." (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/245).

 

1779- Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildiriyor: Kendisi abdest alırken bir kedi geldi ve içmesi için ona kabın kenarını eğdi. Sonra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kediler pis değildir'' buyurdu" dedi.

 

1780- Şafii el-Kadim'de şöyle demiştir: "Bu konuda Hz. Aişe, İbn Abbas, Hüseyn b. Ali ve başkalarından buna benzer rivayetlerde bulunulmuştur."

 

1781- Davud b. Salih b. DInar et-Temmar, annesinden bildiriyor: Bir gün efendim beni hediye olarak bir tabak keşkek ile Hz. Aişe'ye gönderdi. Aişe namaz kılıyordu ve bana tabağı yere koymamı işaret etti. O sırada bir kedi gelip keşkekten az bir şey yedi. Hz. Aişe namazı bitirdikten sonra kedinin yediği yerden yedi ve şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda: ''O pis değildir. Zira etrafınızda çokça dolananlardan biridir'' buyurdu. Ayrıca Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kedinin artığı (su) ile abdest aldığını gördüm." (--- Ebu Davud, taharet (76) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/246,247).

 

1782- Safiyye binti Amlle bildirdiğine göre Hüseyn b. Ali'ye kedi artığı sorulmuş ve Hüseyn, bir sakıncası olmadığını söylemiştir. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/247).

 

1783- Muhammed b. Sirin'in bildirdiğine göre Ebu Hureyre: "Kedi ağzını bir kaba sokarsa o kap bir defa yıkanır" demiştir.

Bazı raviler idrac ederek bunu köpeğin ağzını kaba sokması hakkında Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen hadis ile karıştırmış ve yanılmışlardır.

 

1784- Sahih olanı, köpeğin ağzını kaba sokması halinde kabın yıkanması yönünde gelen merfu rivayettir.

 

1785- Kedinin ağzını kaba sokması hakkında gelen rivayet mevkuftur. (--- Tahavi, Müşkilü'l-asar (3/267).

 

1786- Ali b. Nasr el-Cahdemı, "Kurra b. Halid - İbn Sirin" kanalıyla olan rivayetinde bunu Ebu Hureyre'nin kendi sözü olarak rivayet etmiş ve güvenilir kimselerden bir grup kendisine muvafakat etmiştir.

 

1787- Ebu Salih kanalıyla bildirilene göre Ebu Hureyre: "Köpeğin ağzını kaba sokması halinde kabın yıkanması gibi kediden dolayı da kap yıkanır'' demiştir. Ancak mahfuz bir hadis değildir.

 

1788- Aynısı Ata kanalıyla Ebu Hureyre'den rivayet edilmiştir. Leys b. Ebi Süleym bu rivayette hatalıdır.

 

1789- Zira İbn Cüreyc ve başkası bunu Ata'nın kendi kavli olarak rivayet etmiştir.

 

1790- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer, köpeğin, eşeğin ve kedinin artığı ile abdest almayı mekruh görürdü." (--- Abdurrezzak, Musannef (ı / lOS).

 

1791- Şafii der ki: "Bir kişi bize muhalefet ederek kedinin artığı ile abdest almayı mekruh görmüş ve İbn Ömer'in de bunu kerih görmesini hüccet saymıştır."

 

1792- Şafii der ki: Kedi hakkında: "O pis değildir" diye hadis vardır. Bu sebeple biz onun artığı ile abdest alırız ve Allah ResUlü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen haber ile iktifa ederiz. Allah ResUlü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet edilenin hilafına bir şey söyleyen kişinin de dediği huccet sayılmaz.

 

1793- Ayrıca Şafii el-Ümm'de köpek ile diğer hayvanların arasını ayıran haberlerde zikretmiştir. Bunları da inşallah yeri geldiğinde zikredeceğiz.

 

1794- Tahavı, kedinin ağzını kaba sokması hakkında Kurra'nın, İbn Sirin kanalıyla Ebu Hureyre'den olan rivayetini Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen sahih bir rivayet saymıştır. Ancak Ebu Hureyre'nin ashabından güvenilir kişilerin bu kavli hadisten ayırıp Ebu Hureyre'nin kendi sözü olarak rivayet ettiğini bilmemektedir.

 

1795- Ebu Hureyre kanalıyla gelen bu rivayet üzerinde ihtilaf edilmiştir.

 

1796- Eğer bu, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen sahih bir rivayet olsaydı Ebu Hureyre'nin kendi kavli ile ona aykırı düşülmezdi.

 

1797- Tahavı, Ebu Katade'nin bizzat kendisi (içmesi için) ona kabın kenarını eğdiğini ve artığı ile abdest aldığını iddia etmiştir.

 

1798- Muhtemelen Tahavı, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyruğunun buna muhalif olmasından dolayı bunu huccet saymamıştır. Hz. Aişe'nin, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayette bulunarak: "O pis değildir" buyruğuyla onun artığının pis olmadığını bildirmekle birlikte artığından abdest aldığını da bilmemektedir. Doğruya Allah ulaştırır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kansız Hayvanın Kabın İçine Düşmesi