MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cünübün Yıkanmasından Artan Suyu Kullanma

 

1472- Hz. Aişe bildiriyor: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir farak (9 litre) kadar çıkan bir kaptan yıkamrdı. İkimiz birlikte bir kaptan yıkanırdık."

Müslim, Sahih'de Ebu Bekr b. Ebi Şeybe kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.(--- Müslim, taharet (711). 

Buhari de başka bir kanalla Zühri'den aktarmıştır.

 

1473- İbn Ömer der ki: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında kadın ile erkekler birlikte abdest alırlardı."

Buhari, Sahih'de Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir. (--- Buhari, taharet ( 193).

 

1474- Hz. Aişe der ki: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte aynı kaptan yıkamrdık.''

Buhari, Sahih'de Hammad b. Zeyd ve başkası kanalıyla Hişam'dan rivayet etmiştir.

 

1475- İbn Bükeyr de Malik'ten aynısını rivayet ederken: "Cünüplükten dolayı yıkanırken" eklemesini yapmıştır. (--- Buhari, taharet (193).

 

1476- İbn Abbas bildiriyor: "Meymune ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kaptan yıkanırlardı."

Müslim, Sahih'de Kuteybe kanalıyla İbn Uyeyne'den ve Buhari ise Meymune'yi zikretmeden Ebu Nuaym kanalıyla İbn Uyeyne'den rivayet etmiştir. (--- Buhari, taharet (261) ve Müslim, taharet (716).

 

1477- Daha sonraları İbn Uyeyne bunu rivayet ederken Meymune'yi de zikretmeye başlamıştır.

 

1478-1479- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Meymune'nin yıkanmasından arta kalan suyla yıkanırdı."

MüsIİm, Sahih'de İshak b. İbrahım'den rivayet etmiştir. (--- Müslim, taharet (719) ve Buhari, tahliret (253).

 

1480- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte aynı kaptan yıkanırdık. Bazen ona: ''Bana su bırak! Bana su bırak!'' derdim."

Müslim, Yahya b. Yahya kanalıyla Ebu Hayseme'den, o da Asım elAhvel'den rivayet etmiştir.(--- Müslimı taharet (717).

 

1481- MüsIİm rivayet ederken cünüplükten dolayı yıkandıklarını da zikreder.

 

1482- Salim Ebu'n-Nadr, Kasım kanalıyla Hz. Aişe'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte her ikimiz de cünüp iken aynı kaptan beraber yıkanırdık."

 

1483- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte her ikimiz de cünüp iken aynı kaptan beraber yıkanır, sırayla su alırdık."

Buhari ve Müslim, Sahih'de Ka'nebi'den rivayet etmişlerdir. (--- Buhari, taharet (261) ve Müslim, taharet (716).

 

1484- Abdurrahman b. el-Kasım da bunu babasından rivayet ederken: "Her ikimiz de cünüp iken" demiştir. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/188). 

Malik b. Enes de bunu Zühri kanalıyla Urve'den, o da Aişe'den rivayet ederken aynısını demiştir. (--- Malik, taharet (1/44). 

Ebu Bekr b. Hafs da Urve kanalıyla Aişe'den rivayet ederken aynı lafzı kullanmıştır. (--- Bakın: İbn Hacer, Fethu'l-bari (1/373).

 

1485- Ebu Seleme b. Abdirrahman ile Esved b. Yezid de Aişe'den bu şekilde aktarmıştır.

 

1486-1488- Hz. Aişe der ki: "Ben hayızken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını tarayıp temizlerdim."

Buhari, Sahih'de Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Buhari, itikaf (2029) ve Müslim, taharet (671).

 

1489- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de itikaftayken benim odaya başını uzatır, ben de hayız halimle başını yıkardım."

 

1490- Sünen Harmele'de Şafii bunu İbn Uyeyne'den rivayet etmiştir. Buhari ve Müslim, Sahih'de farklı kanallarla Hişam'dan rivayet etmişlerdir.

 

1491- Ebu Hacib'in bildirdiğine göre Hakem b. Amr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kadının abdest suyundan artan suyla erkeğin abdest almasını yasakladı" demiştir. (--- Tayalisi, Müsned (s. 176) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/191, 192).

 

1492- Ebu Hacib'in Hakem b. Amr el-Gifari'den naklettiği: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kadının abdest suyundan artan suyla erkeğin abdest almasını yasakladı" şeklindeki rivayet sahih ise de muhalifi olan hadiste icma olduğu için mensuh bir rivayettir.

 

1493- Böylesi bir yasaklamaya yönelik Abdullah b. Sercis'in rivayeti ise merfudur.

 

1494- Tirmizi der ki: Buhari'ye bu hadisi sorduğumda: "Sahih değildir. Bu konuda Abdullah b. Sercis'in hadisi sahihtir, ancak mevkuftur. Merfu olarak rİvayeti yanlıştır" dedi. (--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/192-193).

1495- Beyhaki der ki: Hakem'in hadisi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandınımanda da rivayet edilmiştir. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/192).

 

1496- Davud b. Abdillah el-Evdi'nin, Humeyd b. Abdirrahman el-Himyeri kanalıyla Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından birinden naklettiği, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), erkeğin yıkanmasından artan kalan suyla kadının, kadının yıkanmasından artan suyla da erkeğin yıkanmasını yasakladığı şeklindeki hadis mürseldir. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/190).

 

1497- Davud b. Abdillah bunu rivayette tek kalmıştır. Buhari ve Müslim de onu huccet saymamışlardır.

 

1498- Bu konuda ruhsata yönelik zikrettiğimiz hadisler daha sahihtir ve amel etmede evladır. Doğruya ancak Allah ulaştırır.

 

1499- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer: "Kadın hayız veya cünüp olmadıktan sonra yıkanmasından artan suyla erkeğin yıkanmasında bir sakınca yoktur' derdi. (--- Malik, taharet (1/S2).

 

1500- Malik: "Hayız veya cünüp olan kişinin yıkanmasından artan suyla yıkanmakta bir sakınca yoktur' demiştir.

 

1501- Şafii der ki: "Malik'in İbn Ömer'in sözünü bırakması Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aişe'yle aynı kaptan yıkanması konusunda gelen rivayetten dolayıdır. Zira aynı kaptan yıkanıyorlarsa her biri diğerinden arta kalan suyla yıkanıyor demektir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Abdest İçin Gerekli Su Miktarı