MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Gusülde Suyu Saç Diplerine Ulaştırmak ve Birkaç Defa Su Dökmek

 

1427- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüplükten dolayı yıkanacağı zaman ellerini kaba sokmadan önce yıkardı. Sonra avret yerini yıkardı. Sonra namaza alır gibi abdest alırdı. Sonra saçlarına su döküp suyu saçlarının dibine kadar ulaştırırdı. Sonra da başına üç avuç su dökerdi."

Buhari ve Müslim, Sahih'de farklı kanallarla Hişam b. Urve'den rivayet etmişlerdir. (--- Müslim, taharet (703).

 

1428- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüplükten dolayı yıkandığı zaman başına üç defa su dökerdi."

Müslim, Sahih'de başka bir kanalla Cafer b. Muhammed'den rivayet etmiştir. (--- Müslim, tahliret (726).

 

1429- Şafii Kit8bu'I-Kadim'de şöyle der: "Kendisine güvendiğim birinden işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gusülde namaz için alır gibi abdest alırken sadece ayaklarını yıkamamıştır. Ancak hadisin genel manasına daha uygun olduğu için ben ayakların da yıkanmasını daha çok severim. Zira kişi yıkanırken zaten elleri ve yüzü de yıkanıyor." (--- Şafii, el-Ümm (1/41).

 

1430- Sünen Harmele'de ise Şafii, Meymune'nin şu hadisini nakleder: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüplükten dolayı yıkamrken önce elleriyle avret yerini yıkadı. Sonra ellerini duvara sürttü. Ardından ellerini yıkadı ve namaz için alır gibi abdest aldı. Guslünü bitirince de ayaklarını yıkadı."

 

1431- Şafii bunu Süfyan b. Uyeyne'den rivayet etmiştir. Buhari de Sahih'de Humeydi'den rivayet etmiştir.(--- Bakın: Humeydi, Müsned (1/151) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/173).

 

1432- Süfyan es-Sevrı ise bunu Nmeş'ten rivayet ederken: "Sonra namaz için alır gibi abdest aldı. Bu abdestte ayaklarını yıkamadı. Sonra başından aşağıya su döktü. Sonra durduğu yerden az kenara çekildi ve ayaklarını yıkadı" demiştir.

 

1433- Süfyan, Nmeş'ten aynısını rivayet eder, ancak burada Meymune'den naklen: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüplükten dolayı yıkanırken önüne perde çektim. Önce ellerini yıkadı. Sonra sağ eliyle sol eline su döktü ve edeb yeri ile meni bulaşan yerlerini yıkadı. Sonra ellerini duvara sürttü ... " der ve gerisini bir önceki hadiste olduğu gibi zikreder.

Buhari, Sahih'de Süfyan es-Sevri'den rivayet etmiştir.

Mana olarak aynısını Ebu Avane, Zaide ve bir grup da A'meş'ten rivayet etmişlerdir.

 

1434- Bu yönde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kılın dibinde cünüplük vardır. Onun için saçınızı yıkayın ve tüm vücudunuzu temizleyin" buyurduğu rivayet edilmiştir. (--- Ebu Divud, taharet (248), Tirmizi, taharet (106), İbn Mice, taharet (597) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/175).

 

1435- Şafii, Kitabu'l-Kadim'de: "Burnun ve ağzın iç değil sadece dıştan görünen tarafları yıkanır" demiş ve hadisi zayıf bulup, sabit olmadığını söylemiştir. Söz konusu hadis de şöyledir:

 

1436- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kılın dibinde cünüplük vardır. Onun için saçınız! yıkayın ve tüm vücudunuzu temizleyin."

 

1437- Ebu Davud: "Zayıf bir hadistir" demiştir. Başka bir yerde de:

"Haris'in hadisleri münkerdir" demiştir.

 

1438- Beyhaki der ki: "Bize anlatıldığına göre Buhari de bu hadisin münker olduğunu söylemiştir."

 

1439- Yahya b. Main'e, Haris b. Vecih sorulunca: "Hadislerinin bir değeri yoktur" demiştir.

 

1440- Beyhaki der ki: Bu hadisin metni Hasan kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürselolarak rivayet edilir. Hasan kanalıyla Ebu Hureyre'den de mevkuf olarak rivayet edilir. Ancak Hasan'ın Ebu Hureyre'yi işittiği kesin değildir.

 

1441- İbrahım en-Nehai der ki: Söylendiğine göre Muhammed b. Sirin: "Gusülden dolayı yıkanmada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burnu üç defa yıkamayı sünnet kıldı" demiştir.

 

1442- Güvenilir olanlar bunu "Süfyan es-Sevrı- Halid el-Hazza" kanalıyla İbn Sirin'den bu lafızla mürselolarak rivayet etmiştir. (--- Darakutni, Sünen (1/43).

 

1443-1444- Bereke b. Muhammed el-Halebi ise bunu Yusuf b. Esbat kanalıyla Süfyan'dan mevsul olarak rivayet eder. Bu rivayette Ebu Hureyre'yi zikredip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olan kişi için yıkanırken üçer defa ağzı ve burnu temizlemeyi farz kıldı" lafzını kullanır.

Ancak sonunda Bereke'nin: "Ama ben bu hadisten uzak duruyorum" dediğini de zikretmiştir. (--- Darakutnı, Sünen (1/43).

 

1445- Beyhaki der ki: Bereke'nin bizzat kendisi bu hadisin münker olduğunu itiraf edip, bundan dolayı ondan uzak durduğunu söylemiştir.

 

1446- Belki de rivayetinde hata etmiştir.

 

1447-1448- Darakutnı de: "Batıl bir hadistir. Bereke dışında da bunu rivayet eden olmamıştır ki, Bereke hadis uyduran biridir" demiştir.

 

1449- Şafii der ki: Biri: "Biz bu konuda İbn Abbas'tan gelen rivayete uyuyoruz" dedi. Zira İbn Abbas, abdestte ağzı ile burnunu yıkamayı unutan kişi konusunda: "Kişi guslederken ağız ile burnunu yıkamayı unutmuşsa bunları sonradan yıkar, ancak abdestte unutmuşsa sonradan yıkaması gerekmez" demiştir. (--- Darakutni, Sünen (1/43) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/ 179).

 

1450- Darakutnı der ki: "Aişe binti Acred'in bundan başka hadisi yoktur. " (--- Darakutni, Sünen (1/43).

 

1451- Şafii Kitabu'l-Kadim'de şöyle der: "Bunu diyen kişinin dayandığı rivayet Osman b. Raşid'in, Aişe binti Acred kanalıyla İbn Abbas'tan olan rivayetidir."

 

1452- Şafii der ki: Yine bunun sabit ve kıyası bıraktıracak bir rivayet olduğunu söyledi. Ayrıca Busra binti Safvan'ın Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı rivayete itibar etmemizi de kınadı.

 

1453- Osman b. Raşid ve Aişe binti Acred kendi bölgelerinde tanınan kişiler değildir. O halde kişi nasıl zayıf ve meçhulolan kişilere tutunup sağlam ve tanınan kişilerin rivayetlerini bırakır?(--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/179).

 

1454- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer cünüplükten dolayı yıkandığı zaman gözlerinin içine de su serperdi." (--- Malik, taharet (1/45) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/177).

 

1455- Malik der ki: "Bu konudaki uygulama İbn Ömer'inki değildir."

 

1456- Malik'in, rivayetlerine itibar edilmeyecek birinin haberine dayanarak ashabdan bazılarına muhalefet etmesini göstermek için Şafii bunu zikretmiştir.

 

1457- Şafii, kişinin gusülde gözlerinin içini yıkamasının gerekli olmadığını, zira bedenin görünen kısımlarından olmadığını söylemiştir. (--- Bakın: Şafii, el-Ümm (1/41).

 

1458- Haris b. el-Ezma' der ki: İbn Mes'ud'un: "Cünüp olan kişi yıkanırken başını hatmi ile yıkadığı zaman bir daha başını yıkaması gerekmez" dediğini işittim.

 

1459- Şafii der ki: "Ancak (Iraklılar) bu görüşte değildir."

 

1460- Şafii bunlarla Iraklı alimleri kastetmiştir. Bu sözü zikretmesinin sebebi de muhalefeti kendisinden kabul etmemelerine rağmen Iraklıların bazı konularda Abdullah b. Mes'ud'a nasıl muhalefet ettiklerini göstermektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hayızlı Kadının Yıkanması